Vanuit de camping in Epernay naar het Walt Disney in de champagnestreek

Tijdens onze camper rondreis Portugal zochten we voor een tussenstop in Frankrijk naar een camperplaats in de champagnestreek. We vonden het daar zo mooi dat we op de terugreis zelfs voor meerdere dagen verbleven op de camping in Epernay. Van hieruit kun je lopend naar de vele champagnehuizen, het lijkt wel op Main Street uit Walt Disney maar dan in de champagnestreek.

ReizenReizen

Verschil tussen wijn en champagne

In ons geval hebben we de weken daarvoor al veel gezien en geleerd over de Portugese wijnen. Echter, nu gooien we het over een heel andere boeg; van wijnstreek naar champagnestreek. In basis is dat natuurlijk hetzelfde maar dan net effe anders.

Hoe anders dit precies is gaan we nog uitzoeken in de komende dagen. Feit is wel dat de champagnestreek enorm mooi is met wijnvelden, leuke dorpjes, fleurige bloemen en brocante huisjes. En van de hoeveelheid rotondes zijn we intussen wel dolgedraaid. Toch is het hier in de champagnestreek iedere keer een verrassing wat je tegenkomt. Bijna elke rotonde is een kunstwerk op zich.

Tip: Wat ons enorm geholpen heeft bij het vinden van de mooiste camperplaatsen zijn deze camperplaats apps en camping gidsen.

Zo vonden wij ook deze stads camping in Epernay. De camping biedt groene kaders, gemiddeld sanitair en alle voorzieningen voor camperaars. De ligging is ideaal gelegen voor een bezoek aan de wijngaarden en de grote champagnehuizen. En bij de plaatselijke catering bestel je eenvoudig voor een paar euro kleine croissantjes of voor minder geld een baguette van 1 meter.

Herinnering aan Portugal in Epernay

Vanuit de camping in Epernay ben je binnen 5 minuten rijden bij twee winkelcentra. Omdat we genoeg tijd hebben zijn wij te voet geweest voor wat te eten en drinken. Onderweg komen we langs een typisch Portugees winkeltje. Voor ons een bijzondere gewaarwording omdat we juist nog op de terugreis zijn van onze camper rondreis Portugal. Je ziet hier precies dezelfde producten in het schap maar dan twee keer zo duur.

Uiteraard hebben we de barbecue aangestoken en onze mede-vakantiegangers in de rook gezet. Ow ja, Jouke wilde heel graag het spel Carcassonne spelen, we zijn tenslotte in Frankrijk, en dat heeft ze geweten ook! Met temperaturen boven 35 graden en een heerlijke Portugese Vinho Verde genieten we samen nog na van onze vakantieherinneringen uit Portugal.

Tip: Gek op spelletjes? Dit zijn leuke spelletjes voor 2 personen!

Avenue de Champagne Epernay

Crème de la Crème! We zijn in Frankrijk! Dat betekent eerst een ontbijtje met croissantjes en een big baguette. Lopend over de Champs-Élysées van Épernay, de Avenue de Champagne! Daar waar de champagnehuizen te vinden zijn van alle grote merknamen zoals Moët en Mercier!

Het lijkt wel op Main Street uit Walt Disney zo mooi. Heerlijk rondslenteren en lekker wegdromen maar niet voordat we een heerlijke fraisier hebben gegeten bij de lekkerste chocolatier pâtissier van Épernay!

Typisch Franse winkeltjes Epernay

Na onze catwalk over Avenue de Champagne hebben we het stadje Épernay bezocht. Hier zien we vele smalle straatjes, kleurrijke pleinen, een markthal en diverse gebouwen in barokstijl. Ook vinden we hier en daar enkele monumenten en herdenkingsplekken die ons terugbrengen naar de historie van de stad. Wat ons enorm opvalt is het grote contrast tussen industrie aan de buitenzijde van het stadscentrum en de gezellige barretjes in het hart van Épernay.

Tussen de Franse cafeetjes liggen de typisch Franse winkeltjes. Wat blijft het toch bijzonder hoe snel ze hier sfeer creëren met eigenlijk allemaal oude rommel. Jouke neemt speciaal haar beste catwalk poses aan om een paar foto’s te maken.

Romantische stadstuin bij Hotel de Ville Epernay

Romantisch in zo’n stadje is de aanwezigheid van een stadstuin. Van oudsher behoort de tuin bij hotel de ville. De bloemen staan in bloei. De beplanting is groen en de tuin is erg mooi aangelegd. Het hotel zelf doet met alle details in het bouwwerk zeker ook niet onder. Terug bij de camping in Epernay ploffen we neer in het zonnetje met allemaal lekkere hapjes, het is tenslotte vakantie!

Rondleiding Moët & Chandon

Niet omdat het Moët maar omdat het kan! Zo vervolgen we onze zoektocht naar het geheim achter champagne. Tijdens een interessante rondleiding bij Moët leren we dat de basis van champagne bestaat uit drie druivensoorten: pinot noir, pinot meunier en een witte chardonnay. Het proces daarachter lijkt veel op de manier waarop ze wijn maken behalve de toevoeging van likeursuikers, het draaiproces van de champagneflessen en het bevriezen van de flessenhals om de troebele gist eruit te ploppen.

Champagnekelders Epernay

Wat je aan de buitenkant niet ziet is het enorme ondergrondse gangenstelsel van in totaal meer dan 250km met opslag van meer dan 200 miljoen flessen champagne. De enige échte champagne komt dan ook uit de champagnestreek en alleen Moët heeft al zo een 28km ondergronds gangenstelsel voor opslag van champagne. De oudste flessen zijn alleen voor de toekomstige keurmeesters. Het bubbelende drankje dat geen jaartal kent en altijd wordt gemaakt van een mix aan druiven van de afgelopen vier of vijf jaar.

Onze rondleiding wordt verzorgd door een Franse madame die ons op een bijzonder leuke wijze meeneemt, langs enkele champagneglazen uit de 19e eeuw, in haar boeiend verhaal over de historie achter de champagne van Moët.

Ze vertelt over het bezoek van Napoleon aan het champagnehuis. De souvenirs die zijn uitgewisseld als statussymbool en de beruchte wandeling naar de ontzettend mooie en zonnige Engelse tuin. Het is precies daar op die plek waar wij de heerlijke champagne Imperial proeven. Leuk dat we dit mochten meemaken en mooi om te leren wat er achter een glaasje champagne schuilt.

Tot slot, we zijn immers in Frankrijk, genieten we heerlijk op het terras van een croque monsieur.

 

Edwin & Jouke
Iedere vakantie is voor ons een nieuwe beleving! Naast zon, zee, strand genieten wij vooral van het onbekende tussen de locals. Onze reisverslagen delen wij graag zodat iedereen kan meegenieten van onze vakantie, leut en alle lekkers.

Benieuwd naar onze andere reizen? Kijk dan onder het menu reisverslagen.

Op dit bericht is 6 x gereageerd

  • Edwin Reply

   Hallo Daphne, dankjewel voor je vraag. In Epernay stonden wij op stads camping municipal. Deze ligt op 5 minuten rijden van twee winkelcentra en op twee kilometer van het stadscentrum.

 1. Marloes Jaodul Reply

  Hallo Edwin en Jouke.

  Leuk om jullie reisverslagen te lezen!
  Wij zijn van plan om rond Pasen naar de Champagnestreek te gaan.
  We gaan met de camper en ons hondje (een Cavalier King Charles Spaniël).
  Weten jullie of het bij de champagnehuizen is toegestaan om een hond mee te nemen?

  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  • Edwin Reply

   Hallo Marloes,

   Dankjewel voor je compliment over onze reisverslagen.
   Zoals je hebt kunnen lezen in ons verslag zijn wij in Epernay naar Moët & Chandon geweest.

   Op hun website is te lezen dat huisdieren niet zijn toegestaan omdat ze verplicht zijn om te voldoen aan de normen die verband houden met de voedselveiligheidscertificeringen.
   Onze verwachting is dat deze normen voor alle champagnehuizen gelden en dat huisdieren helaas nergens zijn toegestaan om mee te nemen.

   Wij wensen jullie veel plezier in de Champagnestreek!

 2. Maurits Reply

  HAllo Jouke en Edwin,

  Ik heb nog een leuke aanvulling voor een wat kleiner champagnehuis op 15 minuten rijden vanaf Epernay in het gehucht Villers sous Châtillon..

  Wij komen nu sinds 3 jaar bij Champagne Roger-Constant Lemaire, waar we onze jaarvoorraad inslaan.
  Het is een typisch familiebedrijf naast een tasting kan je ook voor een rondleiding kiezen door de kleders en de “cuverie”

  • Edwin Reply

   Hallo Maurits,

   Dankjewel voor je toevoeging! Als we weer in de buurt zijn zoeken we hem op.

   Groetjes Edwin & Jouke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *