Skopelos Griekenland een eiland uit de film Mamma Mia!

Vandaag laten we Alonissos alone (Alone-issos) en meren we met de ferry aan op onze nieuwe bestemming, het Mamma Mia eiland Skopelos. Spannend hoe we dit eiland gaan beleven en of de mensen hier net zo gemoedelijk zijn?

Ze zeggen dat de eilanden die we bezoeken in volgorde meer toeristisch worden. Dat ze daarmee wat drukker zijn en tevens meer nachtleven kennen.

Onze tip voor een bezoek aan de Sporaden eilanden:
15-daagse eilandhoppen Griekenland Sporaden

Skopelos Griekenland

Nienke, onze reisgids op Skopelos staat al netjes te wachten bij aankomst van de ferry. We zijn vandaag de enige die ze onder begeleiding heeft waardoor ze veel tijd aan ons kan besteden. We worden keurig bij ons hotel Prince Stafilos afgezet en na een lange oprijlaan van zo een 100 meter staat een mooi groot hotel. Het had zomaar in een winters skigebied kunnen staan. Vanaf ons balkon genieten we van een mooi uitzicht over Skopelos stad en de zee.

Na het uitzoeken van enkele excursies zijn we een hapje gaan eten. Dit keer geen vlees of vis maar gewoon een pizza. Op een heel gezellig pleintje vinden we Restaurant Gousto. Ongedwongen, sfeervol en het is een leuke avond.

Tip: Gek op spelletjes? Dit zijn leuke spelletjes voor 2 personen!

Hotel Prince Stafilos Skopelos een ramp

Bij terugkomst van het restaurant in ons hotel gaat de kamerdeur niet van het slot. Na het melden bij de nachtportier wordt er een aantal keer diep gezucht…”het is ook iedere week hetzelfde”, komt dit vaker voor dan? Ja, jullie doen het fout want je moet het met gevoel doen en heel zachtjes de sleutel ronddraaien. Nou ja, het zal wel.. mogen wij het ook eens proberen dan?

Vervolgens gaat de deur met geen mogelijkheid meer open, krijgen wij de schuld dat we de deur op slot hebben gedraaid en het verzoek om dan maar buiten te slapen. Wij denken nog.. maak gewoon effe dat slot in orde, zeker als je zelf al weken, maanden, jaren weet dat het kapot is. Daar zal het probleem van dit hotel wel zitten. Morgen maar eens kijken wat we hieraan kunnen doen. Vooralsnog houden wij het op Hakuna Matata!

Wil je weten hoe dit is afgelopen? Dat lees je in ons reisverslag van het volgende eiland Skiathos.

Onze tip voor een bezoek aan de Sporaden eilanden:
15-daagse eilandhoppen Griekenland Sporaden

Mamma Mia eiland Skopelos

Het is een zonnige dag als we wakker worden op Skopelos. Vandaag willen zien en weten; waar is Mamma Mia opgenomen?

De film “Mamma Mia!” is opgenomen op verschillende locaties. De meeste scènes zijn gefilmd op dit Griekse eiland, met name in de stad Glossa en op het strand van Kastani.

Naast de opnamelocaties op het Griekse eiland Skopelos, werden er ook enkele scènes gefilmd op het naburige eiland Skiathos. De prachtige stranden en pittoreske dorpjes op deze eilanden boden de perfecte achtergrond voor de zonnige en kleurrijke setting van de film.

Daarnaast werden er ook enkele belangrijke scènes opgenomen in Pinewood Studios in het Verenigd Koninkrijk. Deze studio heeft veel ruimte en faciliteiten om complexe en grootschalige filmproducties te ondersteunen. Hier werden onder andere de interieursets van de villa’s en andere locaties gecreëerd.

De combinatie van de Griekse eilanden en de studio-opnamen gaven de filmmakers de mogelijkheid om de levendige en idyllische sfeer van het verhaal tot leven te brengen. Het resultaat was een visueel aantrekkelijke film met prachtige landschappen en een authentieke mediterrane uitstraling.

Na het ontbijt besluiten we een lekker kopje koffie te drinken in een écht Grieks koffiehuisje. Een Nescafé en een Espresso met daarbij een chocolade koekje van het huis.

Na twee gewone slokken en twee kleine slokjes zien we naast ons twee oudere vrouwtjes zitten met een wel heel lekker drankje. Het is een cappuccino freddo wat hier veel gedronken wordt in de ochtend. Ook wij bestellen er een en het is inderdaad een lekker en koud drankje. Op de Sporaden is het eveneens gebruikelijk dat je gelijk je bonnetje krijgt bij een bestelling. Toen we dus twee bonnetjes wilden afrekenen vonden ze dit erg vreemd en werd navraag gedaan bij de bediening of dit wel juist was.

Verder doorgelopen naar Skopelos stad ontdekken we pas hoe mooi de vele witte huisjes zijn. In ieder straatje duikt weer een bijzonder prentje op. De smalle straatjes, kapelletjes, bloemen.. wat hebben we hier veel herinneringen gemaakt en al dit moois bewonderd.

Skopelos Cheese Pie een oude traditie

Op advies van onze reisgids Nienke zijn we naar een klein winkeltje Michalis pies gelopen ergens op de hoek van een straat in de stad. Het was even zoeken naar het juiste adres maar de vrouw van de winkel, die overigens alleen Grieks spreekt, maakt hier overheerlijke cheese pie. Als je op straat vraagt naar de beste Skopelos cheese pie brengen ze je allemaal hier naartoe, ondanks dat dit op iedere hoek van de straat verkrijgbaar is.

We nemen een cheese pie en sweet cream pie. Een typisch oude traditie van zowel Skopelos als Alonissos en wat betreft smaak tussen de oliebol en pannenkoek zit. Wij vonden dit enorm lekker. Op de weg terugweg zagen we een rotan schommelstoel hangen op een terras aan de haven. Na het vele lopen, berg op en berg af, hadden onze voeten wel wat rust verdiend. Dat is relaxed in zo een schommelstoel.

Voor het avondeten zijn we vandaag wat later. Rond half tien gaan we naar Skopelos stad. Door een zomerse regenbui met warme druppels lopen we naar restaurant Finikas. Een tentje waar vrijwel alleen locals komen. Het duurde even voordat we wat te eten kregen maar de gastvrijheid was enorm groot en beloond met heerlijk eten. Zelfs de chef kok kwam na afloop aan tafel zitten voor een praatje. Uiteindelijk hebben we als laatste de deur achter ons dichtgedaan en konden de lichten worden gedoofd. Terug door de regen op weg naar ons hotel.

Welke activiteit ga jij doen?

Strandhoppen als variant op Eilandhoppen

Na de storm van gisterenavond is het nog bewolkt in Skopelos. Omdat we graag wat meer van dit eiland willen zien introduceren we een eigen creatie dagexcursie ‘strandhoppen’ als variant op eilandhoppen. We huren een scooter en volgen de rode lijn op de kaart. Dit is de enige geasfalteerde weg op het eiland die tenminste begaanbaar is. De route loopt van Skopelos stad naar Glossa, de tweede havenplaats helemaal in het westen van het eiland.

We rijden via Stafylos naar Agnontas Beach en stoppen bij een restaurant. Ze brengen hier net de verse vis die bestemd is voor de middaglunch. We rijden vervolgens een klein stukje terug om nog even te genieten van het panoramazicht over zee. Daarna rijden we door naar Limnonari Beach en vervolgens naar Panormos Beach. Deze laatste wordt ook wel het strand van de Nederlanders genoemd omdat het zo compleet en netjes is met alle voorzieningen bij de hand.

Even later komen we bij Milia, wij vinden dit het mooiste strandje. Pittoresk, kneuterig maar mooi! Wat een romantische plek om te genieten van zon, zee en strand. Op naar Neo Klima, een andere plaats wat eerder lijkt op een havenplaats. Toch begint hier wel onze mooiste beleving van de dag. Vanaf dit strand kun je namelijk, bij een rustige zee, langs een grote stenen rotswand klauteren. Zo kom je uit op het strandje Hovolo waar je door de steile rotsen op geen enkele andere manier kunt komen dan door de zee. Wij volgen ons vakantie motto YOLO (you only live ones) en gaan met wandelschoenen en al klauterend door de zee naar Hovolo en genieten even van de mooie natuur om ons heen.

Glossa de tweede stad op het eiland Skopelos

Zullen we nu weer terug gaan? Straks is het donker en kunnen we onze scooter niet meer terug brengen. Hoe laat is het dan? Het is 18:30u. We geven extra gas en rijden door de bergen met slingerweggetjes door naar Glossa dat zo een 20km verderop ligt. De mensen worden steeds vriendelijker naast de weg en we merken dat in dit gebied weinig toeristen komen. We worden echt nagekeken als wij voorbij rijden. Na Glossa te hebben gezien rijden we de route terug naar Skopelos stad. We zijn net op tijd terug om de scooter weer in te leveren.

Voor het avondeten zijn we naar een typisch Griekse taverne gegaan. Alle tafels stonden in lange rijen opgesteld en helaas allemaal bezet. Speciaal voor ons werd nog een extra tafel ingevoegd tussen twee rijen in. Als twee brabo’s uit Nederland kregen we wederom een bijzonder hartelijk welkom. Wat was dit een gave dag! Genoten!

Zeilen Sporaden Eilanden tussen Skopelos en Alonissos

Vandaag is een dag waar we enorm naar uitgekeken hebben. We gaan zeilen op zee! Het is 09:00u als we samen met Pavlos en Juan’s zeilboot ‘Lilly’ uit de haven van Skopelos varen. We zijn gelijk vrienden, maken grappen en drinken samen koffie. Al snel gaan de zeilen omhoog en zetten we de motor uit. Het eerste half uur is wat schommelig omdat we vanuit meerdere richtingen wind krijgen. Zodra we wat verder op zee zijn beginnen we aan ons gezamenlijk ontbijtje. Vers brood van de beste bakker van het eiland en eigen gemaakte marmelade, lekker zeg!

We varen op zicht langs Alonissos naar het onbewoond eiland ‘Two Brothers’ dat grenst aan het beveiligde deel van Marine Park. Eenmaal bij het onbewoond eiland aangekomen zien we een heel mooi baaitje met enorm helder water. Je kijkt hier ruim 2,5 meter diep de zee in. We zetten onze snorkel op en nemen een duik om te zwemmen tussen de vele kleurrijke vissen.

Na een verfrissende duik gaat de BBQ aan, tijd voor lunch. Wat gaaf om dit op zo een bijzondere plek te kunnen doen. De kleine valken vliegen in het rond zodra het vlees op de BBQ begint te braden. Zo ver je kunt kijken is er niemand te zien. Zelfs geen enkele andere boot op zee. Het water glinstert door de zon waardoor het lijkt alsof er continu foto’s worden gemaakt tijdens een stadionconcert.

Na de lunch varen we verder om het onbewoond eiland heen. Er blijken toch bewoners te zijn. Het zijn de berggeiten die klimmen tegen de steile rotsen, een kunst op zich. Dan gaan de zeilen omhoog en varen we terug naar huis. Onderweg drijft nog een verdronken geit in het water, het arme beest. Na een fantastische dag zijn we moe en voldaan. We hebben samen gezeild op zee. Een hele ervaring rijker en veel geleerd. Nog even wat eten dicht bij huis, met Grieks live muziek, en dan is het tijd om te gaan slapen.

Wij hoppen door van Skopelos naar Skiathos. Lees hier het reisverslag van ons derde eiland Skiathos. Want zoals wij zeggen “Eilandhoppen Sporaden komt maar sporadisch voor…”

 

Edwin & Jouke
Iedere vakantie is voor ons een nieuwe beleving! Naast zon, zee, strand genieten wij vooral van het onbekende tussen de locals. Onze reisverslagen delen wij graag zodat iedereen kan meegenieten van onze vakantie, leut en alle lekkers.

Benieuwd naar onze andere reizen? Kijk dan onder het menu reisverslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *