Skiathos Griekenland een toeristisch eiland van de Sporaden

Vandaag hoppen we verder naar ons derde en laatste eiland Skiathos. Onze ferry gaat om 15:00u in de middag waardoor we nog voldoende tijd hebben om enkele uurtjes van Skopelos te genieten. Via de oude olijffabriek, waar een prachtig mooi binnenpleintje is met enkele gezellige restaurantjes, komen we bij een taverne uit van een Grieks gezin. Eigenlijk gaan ze pas rond 18:00u open en we vragen aan de eigenaar of we wellicht een koffie mogen drinken. Hij denkt even na en we zijn van harte welkom. Wel is de keuze beperkt uit gewone koffie of ijskoffie. Andere soorten koffie zoals espresso of cappuccino heeft hij nu niet.

Eenmaal een tafeltje uitgezocht komt zijn zoontje, van een jaar of acht, ons helpen. Het mannetje is zo trots als een pauw en het lijkt alsof dit zijn eerste werkdag is. Al snel krijgt hij de kneepjes van het vak uitgelegd van zijn vader en zetten wij hem nog eens flink aan het werk. IJskoffie, water, koekjes en natuurlijk vragen we of hij ook een foto van ons wil maken. De trotse vader kijkt op een afstandje glimlachend toe. Hij doet het zelfs zo goed dat al snel meer mensen koffie komen drinken terwijl dat in eerste instantie toch écht niet de bedoeling was.

Onze tips voor een bezoek aan de Sporaden eilanden:
1) Appartement Skiathos Somnia
2) Hotel Skiathos Palace Koukounaries Beach
3) 15-daagse eilandhoppen Griekenland Sporaden

ReizenReizen

Skiathos Griekenland

Nadat we bij ons hotel zijn opgehaald voor de ferry komt er een grote catamaran aangevaren. We hebben het geluk dat we met dit prachtschip mee mogen waardoor we binnen een half uur van Skopelos naar Skiathos zijn gevaren. Een overtocht die normaal meer dan twee uur duurt. En wat is het toch stil op deze boot. Hij schommelt niet en voelt alsof je in een vliegtuig zit.

Op Skiathos krijgen we een leuk appartement Skiathos Somnia toegewezen. We nemen een rustmomentje en spelen verschillende spelletjes op ons balkon. BAM! Eerste worp gelijk Yahtzee. Na de welkomstboodschap van TUI hebben we een eigen restaurant gebouwd in ons appartement. We hebben intussen al zoveel dagen buiten de deur gegeten dat het fijn is om gewoon weer iets zelf klaar te maken. Nu gaan we ons oriënteren op al het moois van Skiathos zodat we in de komende dagen allemaal leuke dingen kunnen doen. Het is tenslotte vakantie!

Skiathos het meest toeristisch van de Sporaden eilanden

Onze eerste volle dag in Skiathos stad. Het is een warme dag met zo een 30 graden. Tijd voor koffie op het balkon van ons appartement terwijl we zoeken naar de mooiste plaatsen en leukste activiteiten op dit eiland. We hebben een gunstige ligging met ons verblijf, dicht bij de haven, de stad, de restaurantjes en het vliegveld. Het kan eigenlijk ook niet anders op dit kleinste eiland van de drie welke wij bezoeken.

We slenteren langs de nieuwe haven naar de oude haven. Er komt zowaar een vliegtuig tussen de bootjes door gevlogen voor een landing op het eiland. Met één vliegtuig per dag een bezienswaardigheid op zich. Tussen de nieuwe en oude haven ligt Bourtzi. Nu is dit een museum maar vroeger was hier de school van de stad. Eerder was er geen vaste verbinding tussen Bourtzi en het eiland Skiathos en moesten de moeders met hun kinderen door het water om ze naar school te brengen. Dit was natuurlijk wel handig want zo konden de kinderen niet weglopen.

De huisjes in de stad zijn wat minder fleurig dan in Skopelos. Toch is het leuk om door de straatjes te lopen waarbij het direct opvalt dat dit eiland veel toeristischer is dan Skopelos en Alonissos. In de middag zijn we over de berg en liggen we heerlijk te zonnen op een bedje aan het strand. Tot laat rusten we hier uit om ons klaar te maken voor de avond. Na een heerlijke zelfgemaakte maaltijd, een Griekse wijn en een appel kaneel toetje gaan we een avondje stappen in Skiathos. Het was erg gezellig en morgen weer vroeg op… dat beloofd wat…

Tsougria Island ofwel Lalaria beach

Rammel.. rammel.. de wekker! Oh… het is nog vroeg… toch maar opgestaan. Met een ochtendontbijt aan de rand van het zwembad is het fijn om deze nieuwe dag te beginnen. We haasten ons om op tijd te zijn voor de watertaxi. Gelukkig mogen we nog net mee met de afvaart van 10:00u. We varen namelijk naar een eiland dat net zo goed in het Caribisch gebied had kunnen liggen. Witte stranden en een azuurblauwe zee omgeven door veel groen. Het bootje zit goed vol en meert aan op een knutselwerkje van steigerplanken. Zowel de stuurmanskunsten als het knutselwerkje laten te wensen over. Nadat de helft van de passagiers het bootje al heeft verlaten gaat het vooruit, achteruit, vooruit, achteruit totdat we uiteindelijk helemaal aan de andere kant van de steiger mogen uitstappen.

We zijn op het eilandje Tsougria aangekomen en gaan naar het fantastische Tsougria Beach, of eigenlijk Lalaria Beach. Maar omdat op het eiland Skiathos ook al een Lalaria Beach bestaat wordt dit strand in de volksmond Tsougria Beach genoemd. Tsougria Island is een beetje niemandsland. Onbewoond en er wordt nog om gestreden wie de echte eigenaar is. Het gerucht gaat zelfs dat de Beatles dit eiland al eens probeerden te kopen maar is toen niet gelukt.

Op het eiland staat een taverne waar ze lekkere zomerse reggae muziek draaien. Relaxed onder een parasolletje kijken we naar de bootjes en de zee. Wat een helder water en wat een mooi uitzicht. Op tijd een ijskoffie en een lemonade en zo kunnen we rustig bijkomen van onze stapavond van gisteren.

Uitstekende service van TUI

Tijdens het luieren en niks doen worden we aangenaam verrast door TUI. Vanwege het eerdere incident bij het hotel in Skopelos, waar we overigens ook al een fles Griekse wijn voor hebben gekregen, mogen we een gratis excursie uitzoeken. We krijgen te horen dat we woensdag mee mogen met de Skiathos carrousel. Dit is een boottocht excursie om het eiland heen en waarbij we een lunch krijgen op jawel, het vaste land van Griekenland. Dat wordt weer bijzonder en we kijken er nu al naar uit!

Restaurant Asprolithos Skiathos

In de avond hebben we gezocht naar een typisch Grieks restaurant. Even weg van de toeristische straatjes komen we terecht in een achterbuurt. Daar ligt een perfect Grieks restaurant Asprolithos waar je écht gast bent. Een ouzo bij binnenkomst, super lekker eten, enorme gastvrijheid en een dessert van het huis na. Het lijkt wel een vijfsterren restaurant. Ook hier gaan wij weer als laatste naar huis en kunnen de lichten worden gedoofd.

Hotel Skiathos Palace

Voor de laatste keer worden we wakker in Skiathos stad, in ons appartement. Het is rond een uur of vijf in de ochtend. We horen gerommel en het is net of iemand op de deuren bonkt. Zou het opnieuw een aardbeving zijn? Via het Internet zien we geen melding verschijnen en in de ochtend bij het ontbijt horen we dat er een zatlap heeft rondgespookt. Dat komt dus ook voor in Skiathos stad.

Met een taxi nemen we de route van Skiathos stad naar hotel Skiathos Palace, de andere kant van het eiland nabij Koukounaries Beach. Je merkt onderweg goed dat de drukte snel afneemt. Bij hotel Skiathos Palace aangekomen hebben we een heel mooi hotel met zicht op zee. Het ligt op een berg waarbij je via trappen naar twee verschillende stranden kunt gaan, Koukounaries beach en Maratha beach. We wandelen via de hoofdweg eerst naar Koukounaries Beach. Onderweg vinden we allerlei restaurantjes maar ook de wegen naar Banana Beach, Eleni Beach en Mandraki Beach. Er is dus volop keuze van strandjes in de buurt.

Koukounaries Beach

Eenmaal aangekomen op Koukounaries Beach is het enorm druk, wat een mensen zeg. Ze komen hier blijkbaar vanuit alle plaatsen graag naartoe vanwege het goudgele zand en helder blauw water. Op het strand hebben we trek in een ijsje. Bij een strandtent vragen we om een waterijsje die op het verkoopbord staat maar wij niet kunnen vinden in de vrieskist. Ow.. dan zal die net zijn uitverkocht. Dan maar een softijs uit de machine. Wil je een vanille of mixed? Doe maar een mixed en je krijgt een chocolade. Ow.. dan zal de vanille net op zijn, is chocolade ook goed? Lekker op zijn Grieks!

Nadat we over het hele strand hebben gelopen, dit keer best een lang strand, staan we vlakbij ons hotel maar moeten nog een watertje over. Gelukkig is er een brug waardoor we twee kilometer minder hoeven te lopen. Vanaf het hotel hebben we fantastisch zicht in de verte omdat we wat hoger op de berg liggen. We zien naast Koukounaries Beach zelfs het Griekse vaste land waar ’s avonds de zon onder gaat. We zien hem dit jaar dus niet zakken in zee maar is toch erg mooi.

In de avond besluiten we wat te gaan eten in restaurantje ‘Under the pine tree’ welke aan de hoofdweg is gelegen. Samen met een Pools stelletje strikken we een chauffeur die ons brengt, dat is handig. Na het diner schuiven we bij de buurman naar binnen die een heel mooi café barretje heeft. Rond middernacht stappen we op de lokale bus, die zelfs tot 01:30u elk kwartier rijdt, terug naar het hotel.

Maratha Beach Skiathos

Wat een fantastisch ontbijt met veel keuze krijg je in hotel Skiathos Palace. Na het ontbijt maken we een ommetje rond het zwembad en lijkt vandaag een grauwe dag te worden. Vanaf het hotel kijken we uit op Koukounaries Beach, of zoals wij intussen noemen ‘koekelekoekanarie’. Als de zon op het strand schijnt is Koukounaries Beach een goudmijn. Echter, als de zon weg is blijft slechts een grijs strandje over. Bijzonder is ook hoe de bergen op de achtergrond licht kleuren als de wolken boven Koukounaries Beach hangen.

Het is een regenachtige dag en toch warm. Vanaf ons balkon aanschouwen we hoe andere mensen op een banaan achter een speedboot worden rondgezwierd. ’s Middags lijkt het op te klaren en verhuizen we naar Maratha Beach. Dit strand is eigendom van ons hotel en een heus paradijsje. Door het weer is het erg rustig en tegen de tijd dat wij naar huis gaan is er vrijwel niemand meer.

Traditioneel Griekse taverne Nectar & Ambrosia

In de avond organiseert het hotel een BBQ. Toch kiezen wij ervoor om naar het plaatsje Troulos te gaan. Daar zit namelijk een traditioneel Griekse taverne Nectar & Ambrosia. De buitenkant ziet eruit als een herenhuis met drie verdiepingen waarbij je via de trap langs het huis naar boven kan. We worden vriendelijk ontvangen en krijgen wijn van het huis in een stenen karaf met traditionele stenen wijnmokken. Een heerlijk visgerecht en ook weer een dessert van het huis. Gastvrijheid ten top terwijl we een avondvullend programma met onweer, bliksem en lichtflitsen voorgeschoteld krijgen. Gelukkig is het weer droog als we met de lokale bus terug naar Skiathos Palace rijden en kunnen we terugkijken op een regenachtige, warme en toch gezellige dag. En natuurlijk veel mooie plaatjes in de lucht van het weer.

Boottocht rond het eiland Skiathos

Het beloofd vandaag weer een mooie dag te worden. Veel tijd voor een uitgebreid ontbijt hebben we niet. Om 09:00u staan we onder aan de berg voor de transfer naar Skiathos stad. Aangekomen bij de nieuwe haven mogen we op de boot voor een carrousel rondom het eiland. Als een blik sardientjes varen we rechtsom het eiland rond. De boot schommelt wat en draait om. De schipper durft het niet aan vanwege de hoge golven op zee.

We gaan terug richting Tsougria, het eilandje waar we eerder deze week al zijn geweest. Na ruim een uur gaat de boot verder naar het vaste land van Griekenland en leggen we aan in de haven van Katigiorgis. Daar genieten we van een heerlijke lunch. We hopen dat de middag het alsnog toe laat om de noordzijde van Skiathos te bekijken.

Het geluk is aan onze zijde en zo gaan we langs de noordzijde naar het échte Lalaria beach. Lalaria beach heeft écht fantastisch mooi water. Het lijkt wel een zwembad. Verder is er een boog in de rotsen in het water. Een bijgeloof is dat bij één keer onderdoor zwemmen je de liefde van je leven vind.

In de avond eten we bij café restaurant “the big bad wolf” en drinken we daarna nog wat bij Argentus. Al hikkend vervolgen we onze weg met de bus naar huis.

Mandraki Beach lekker crossen met de scooter

Onze laatste volle dag op Skiathos. Een dubbel gevoel om naar huis te gaan want we zouden graag willen blijven. Dan weet je dat het zeker goed is geweest. Een mooie vakantie en we hebben er enorm van genoten. Een heerlijk ontbijt, daar starten we de dag mee. Ze hebben allemaal lekkere dingen en ook veel lokale producten zoals acht verschillende cheese pie’s, échte Griekse yoghurt en verse honing direct uit de bijenkast. Wat worden we verwend.

Vandaag willen we graag nog enkele plaatsen op het eiland bezoeken. Dit gaat het beste met een scooter en zo gaan we nog een dagje crossen. Crossen wordt het zeker als we naar Mandraki Beach rijden. De paden zijn los zand en daardoor slecht toegankelijk maar wij laten ons niet kennen. De scooter maakt extra toeren en wij genieten van een geweldig uitzicht.

Vanavond snel even naar Skiathos stad. Met de bus is dit eenvoudig te doen. Na wat slenteren door de winkelstraat vinden we ook nu een heel mooi restaurantje. Het is daar waar de toeristische wereld ophoudt en je denkt, daar moeten we niet zijn. Juist dan kom je op zo een plekje waar het bijzonder goed is, gastvrijheid hoog in het vaandel staat en de locatie erg mooi is. We krijgen deze keer zelfs een Ouzo, dessert en een cadeautje mee naar huis bij het eten. En de prijs valt ook nog eens mee. Terug in het hotel is het al laat. We pakken de laatste spullen en gaan slapen. Morgen is het vroeg op en dan vliegen we terug naar Nederland.

Van ontbijt naar vliegveld Skiathos

Nu is de tijd om naar huis te gaan. Onze bagage wordt met apart vervoer eerder naar het vliegveld gebracht. Hoewel het ontbijt normaal vanaf 07:30u klaar staat mogen wij al om 06:30u ontbijten. Ze zijn hier goed ingespeeld op vertrekkende gasten want de keuze is reuze. Er zijn zelfs al gebakken eitjes. De zon komt op en zien het iedere minuut lichter worden. De tuinman raast voorbij en ook het zwembad krijgt de dagelijkse schoonmaak.

Na ons ontbijt worden we opgehaald door Dolphin, dit is de maatschappij waar TUI mee samenwerkt. Als we aankomen op het vliegveld is onze bagage al gebracht. We mogen inchecken bij balie 3. Links geven we onze bagage af en rechts gaan we door de douane. Erg efficiënt is het allemaal niet en dat hebben we al vaker gezien bij de Grieken.

Het blijft wel mooi om te zien hoe kort de start en landingsbaan op Skiathos is. Als je pech hebt glijd je zo de zee in. Het is hier land, lucht of in de zee. Na een korte fijne vlucht komen we aan in Kefalonia voor een tussenlanding. Hier krijgen we te horen dat het zo een slecht weer is in Nederland dat we 80 minuten mogen wachten.

We krijgen een bekertje water en de bestelling voor het eten wordt alvast opgenomen. Op de terugreis hebben we comfort class en dus extra beenruimte. Wat een luxe voor twee kleine mensjes. Al kijkend door het vliegtuigraampje genieten we van een noodlesoepje en denken we terug aan een hele mooie herinnering op de Sporaden eilanden.

Want zoals wij zeggen “Eilandhoppen Sporaden komt maar sporadisch voor…”

 

Edwin & Jouke
Iedere vakantie is voor ons een nieuwe beleving! Naast zon, zee, strand genieten wij vooral van het onbekende tussen de locals. Onze reisverslagen delen wij graag zodat iedereen kan meegenieten van onze vakantie, leut en alle lekkers.

Benieuwd naar onze andere reizen? Kijk dan onder het menu reisverslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *