Overnachten Friesland dichtbij de meest zuidelijke Elfsteden
In Fries op fakânsje yn Fryslân! Ofwel, familie Friesen is op vakantie in Friesland! Dat is de korte samenvatting. We nemen je mee naar de meest zuidelijke plaatsen die behoren tot de Elfsteden van Friesland. Overnachten Friesland is nog nooit zo leuk geweest als dichtbij deze bijzondere stadjes in gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân.
Snel een hotel in Friesland vinden? Zoek in de kaart via Booking.com
Booking.comJoure
Voor ons is het de laatste dag werken voordat de vakantie begint. Zelfs dan komt het weleens voor dat je toch pas na 19:00u van huis kunt vertrekken. Het is rustig op de weg waardoor we alsnog rond 21:30u arriveren in Joure, het plaatsje van Douwe Egberts.
In Joure overnachten we bij de passantenhaven. Wat een mooi uitzicht met al die bootjes. Na een korte wandeling kijken we nu al uit naar morgen. We verwachten namelijk een heleboel gezelligheid!
Na een goede nachtrust begint onze dag met regen. Dat weerhoudt ons niet om Joure te verkennen. We beginnen de dag met een wandeling door het naastgelegen Heremastate park. Via een mooi wandelpad komen we uit in Joure centrum op het Douwe Egberts plein.
In Joure vinden we een aantal grondschilderingen. Telkens met twee voetstappen erbij. In het begin is het even zoeken naar wat de bedoeling is. Echter, als je zelf op de voetstappen gaat staan en dan een foto maakt krijg je een schitterend 3D effect. Superleuk gedaan!
Museum Joure Douwe Egberts
Wist je al dat Douwe Egberts koffie uit Joure komt? Wij in elk geval niet totdat we Museum Joure bezochten. Zo ontdekken we ook dat pickwick thee en Douwe Egberts koffie van dezelfde firma zijn. En dat Douwe Egberts vroeger zelfs tabak verkocht. Op die plek waar het ooit begon is nu Museum Joure gevestigd. Hoe kun je daar beter beginnen dan met een kopje Douwe Egberts koffie? En wel de koffie van de pittige dame! Vernoemd naar de weduwe van Douwe Egberts die in de overlijdensadvertentie schreef “De affaires blijven continueren op de firma van de weduwe Douwe Egberts”. Uiteraard met een Friese oranjekoek, een lokale lekkernij die door iedere bakker anders wordt versierd.
Het Douwe Egberts museum is werkelijk prachtig. De oude blikjes, schilderijen uit de reclamespotjes en de zilveren en koperen geschenken die je met je gespaarde Douwe Egberts punten kon verkrijgen. Naast het geboortehuis krijgen we een kijkje in het productieproces van toen. Met uitleg hoe de theezakjes werden gemaakt en de reclamefolders gedrukt. Erg leuk dat je als bezoeker zelf een aantal dingen mag uitproberen. Zo maakt Jouke haar eigen boekenlegger.
Als we het museum uitlopen staan we midden in de winkelstraat van Joure. We komen zelfs uit de allereerste Douwe Egberts winkel gelopen, net zoals vroeger.
Muziekfestival ‘Heegh fan de toer’
Vandaag is een speciale dag in Joure. Het is namelijk muziekfestival ‘Heegh fan de toer’. Een festival waarbij verschillende bandjes en dweilorkesten optredens verzorgen in de winkelstraat, de midstraat.
De terrassen zijn goed gevuld en de winkels geopend. Zo beleven we extra sfeer en genieten we van een lekker visje en een drankje. Wat ons opvalt is dat hier nog altijd ruimte is voor de kleine ondernemer. Zo vind je naast de grote ketens ook diverse kleine authentieke winkeltjes wat zeker de moeite waard is om naar binnen te gaan.
Na het avondeten spelen we samen het spel Carcassonne. Met twee keer winst voor Jouke wil ze graag een vermelding in ons reisverslag. Daarna vallen de luikjes dicht en zeggen we Oant Moarn!
Als je een dag later in Joure wakker wordt naast zo’n mooi park is het zonde om je ochtendwandeling over te slaan. Daarom, hop eruit! Wandelschoenen aan en lopen maar. Zeker nu het nog kan want vandaag gaan we Joure verlaten en rijden we naar Stavoren.
Vlak voordat we het dorpje Joure uitrijden lukt het ons om een langgekoesterde wens van Jouke in vervulling te laten gaan. Een foto bij het (bijna) gelijknamige plaatsnaambord met spelfout.
Tip: Gek op spelletjes? Dit zijn leuke spelletjes voor 2 personen!
Stavoren
Vanuit de geschiedenis is Stavoren een rijk stadje en was ooit zelfs de hoofdstad van Nederland. Zo hebben wij ons laten vertellen door de Havenmeester die ook de camperplaats beheert. Het kwam naar voren in het verhaal over het vrouwtje van Stavoren dat vol trots met ons werd gedeeld. Misschien kunnen we haar morgen begroeten?
Onderweg naar Stavoren stoppen we bij Flinkefarm in Hemelum. Daar is vandaag een Friese streekmarkt met lokale producten. We slenteren langs de kraampjes en eten en drinken hier wat. Daarna rijden we door naar Stavoren waar we uitkijken over het IJsselmeer. Met veel wind en een heerlijk restaurant voor de deur een aangenaam verblijf voor de komende nachten.
Kitesurf locatie Stavoren
Zet één voet buiten en je weet gelijk hoe stevig de wind kan waaien in Friesland. Voor de vele kitesurfers is dat geweldig. Voor ons opletten want alles waait zo uit je handen. En kokkerellen op de mini BBQ met windkracht elf valt ook niet mee.
De supermarkt in Stavoren centrum is circa 2 kilometer verderop. Daarom starten we met een yoghurt bij de camper. We besluiten later bij de supermarkt broodjes te kopen zodat we onderweg ergens kunnen picknicken. Met frisse tegenwind wandelen we naar Stavoren. Ons doel voor vandaag is een tocht langs het IJsselmeer naar Molkwerum.
Stavoren is een gezellig plaatsje. De vele watertjes, bruggen en bootjes geven een leuke sfeer. Omdat hier afgelopen dagen een stadsfeest was zijn veel straatjes versierd met vlaggetjes. Als je dit al ziet, wat zal de Elfstedentocht dan groots zijn.
Vrouwtje van Stavoren
In het centrum komen we het vrouwtje van Stavoren tegen. De legende gaat over een rijke weduwe. Ze had meer schepen dan alle kooplieden van de stad bij elkaar. Ondanks haar rijkdom wilde ze meer. Ze stuurde een schipper op pad om voor haar het meest kostbaarste bezit te vinden dat bestaat. Toen de schipper met graan als goud terugkwam werd ze woedend. Het was geen echt goud dus gooide ze alles in zee met haar gouden ring erbij. De ring zou nooit terugkomen, net zoals ze nooit in de bedelstand zou vervallen en leven in armoede. Uiteindelijk werd de ring wel teruggevonden en keerde haar lot. Strekking van het verhaal: doe maar gewoon, dat is gek genoeg! Aldus de havenmeester.
We lopen verder tot op de dijk met wijds uitzicht over het IJsselmeer. De schapen die blaatten, het water is wild en de wind waait enorm. Molkwerum is vandaag voor ons een brug te ver. In plaats van een stapje naar voren, doen wij een stapje terug, naar Stavoren. Nadat we de vis van Stavoren en de gekleurde huisjes aan de kade hebben gezien, die ons enigszins doen denken aan Curaçao, gaan we op zoek naar het terras. Daar genieten we van wat lekkers met uitzicht op het Johan Frisokanaal.
Eenmaal terug bij de camper is het snel eten, nog sneller afwassen en daarna samen een filmpje kijken. Dat terwijl je het gevoel hebt in een vliegtuig met veel turbulentie te zitten en de wolken zich over ons uitstorten.
Overnachten Friesland in een wijnvat Stavoren
Bij de Ezelgasterij in Groeningen hadden we eerder al de mogelijkheid gezien om te overnachten in een wijnvat. De wijnvaten zijn omgebouwd tot comfortabele slaapkamers en bieden een bijzondere ervaring. In het centrum van Stavoren zien we ook een locatie waar je kunt overnachten in een wijnvat. Dat is bij Hotel de Vrouwe van Stavoren waar de wijnvaten rondom een binnenplein zijn vormgegeven. Supergezellig en lijkt ons een unieke ervaring.
Hindeloopen
Het zonnetje komt tevoorschijn en de harde wind is voorbij. Eigenlijk is het best lekker zo. We zouden graag nog een dagje met dit weer willen blijven in Stavoren. Toch besluiten verder te rijden omdat we graag ook Hindeloopen willen bewonderen.
Hindeloopen wat ben je mooi! Authentiek, pittoresk en sfeervol. Smalle straatjes, de haven, het liegbankje, lokale winkeltjes en veel kunst. Heerlijk om hierdoor heen te slenteren. Of zoals wij zeggen, hin(te)loopen.
In Hindeloopen vind je het eerste schaatsmuseum. Dat past natuurlijk geheel bij de Elfstedentocht passie die heel Friesland ademt. Het museumgebouw, waarin nog altijd een traditionele vvv is gevestigd, is al de moeite waard om langs te lopen. En vergeet ook niet de huisjes van de zeemansvrouwen met hun kinderen. Wij kijken terug op een geslaagde dag!
IJlst
Via Workum en Bolsward belanden we in IJlst. Alweer een plaatsje dat behoort bij de Elfstedentocht. Bij aankomst zijn we de enige camper op een pleintje waar vier campers (maximaal 6 meter) zijn toegestaan. We verkennen de omgeving en lopen naar de supermarkt. Bij terugkomst is het parkeerpleintje afgesloten met lint. Niet parkeren!
Fierljeppen in IJlst
Gelukkig komt even later de havenmeester langs. Dit keer een dame op de fiets. We maken samen een praatje en ze vertelt ons trots over haar plaatsje met alle bezienswaardigheden. Het lintje geldt niet voor ons. Het is vooral dat mensen vanavond hun auto’s niet op de camperplaats parkeren maar op de naastgelegen ijsbaan. Daarom wordt met krijt op de stoep geschreven, alleen campers!
Vanavond is namelijk een wedstrijd fierljeppen. Wij zitten eerste klas met onze camper direct naast de fierljepbaan. Terwijl de deelnemers in lange palen klimmen om de overzijde van het water te bereiken, genieten wij van onze mini BBQ. Na het fierljeppen lopen we kort richting centrum. De weergoden voorspellen voor morgen niet veel goeds. Zo hebben we met zekerheid een glimp van IJlst meegekregen.
Bezienswaardigheden IJlst
Na een nacht met heel veel regen lijkt voor ons de ochtend mee te vallen. Er staat nog altijd een harde wind maar het is droog. We lopen naar de fontein van IJlst die behoort tot de 11-fonteinen die je vindt in de elf Friese steden. Vandaag hebben we overigens geleerd dat Friesland slechts elf steden telt waarbij de verhouding tussen stadje en dorp voor wat betreft inwonersaantal best uiteen ligt. Wie zich kon wapenen tegen de Spanjaarden kreeg stadsrechten, de rest niet. Zo is IJlst een stad en Heerenveen een dorpje.
IJlst is de stad van overtuinen, hout en Nooitgedagt, de fabriek waar men ooit schaatsen en houten speelgoed maakten. De geschiedenis kun je herbeleven in museum houtstad-IJlst. Daarin is ook de lokale vvv ondergebracht.
Houtzaagmolen De Rat
Het is iets na tienen als we het vvv kantoor binnenlopen. Wel via de achterdeur, anders waait de voordeur eruit. We komen zomaar even binnengewaaid grappen we nog. Na een warm ontvangst en uitleg over de omgeving horen we dat het museum toch echt pas om 13:00 uur opengaat. Wel kun je eventueel naar houtzaagmolen De Rat. Die is vandaag wel de hele dag geopend.
Eenmaal bij de molen zijn we de eerste bezoekers vandaag. Het waait tenslotte zo hard dat toeristen wegblijven en zelfs de molen tot stilstand is gebracht. Het bijzondere aan deze molen is dat het een houtzaagmolen betreft. Door het draaien van de wieken komen de zaagbladen in werking. Tegenwoordig gebeurt dit allemaal machinaal maar hier nog traditioneel met veel handwerk. Ook bijzonder is dat momenteel de oudste beukenboom van Sneek nu hier ligt. De beuk was ziek en moest weg. Over een aantal dagen verandert deze boom in een peperduur tafelblad.
De harde wind vandaag biedt ook een aantal voordelen, riep de molenaar. Nu zijn alle deuren dicht en is het lekker warm! Waarop de vrouwelijke molenaar in opleiding zei, dan kunnen we dus wel helemaal bovenin de top een kijkje nemen. En zo nam ze ons mee via diverse trapjes en laddertjes naar boven. Een unieke beleving op een winderige dag.
Storm Poly
Terug in de camper voor de lunch ontvangen we steeds meer berichten over storm Poly, die over ons land raast. Het is de zwaarste zomerstorm in Nederland ooit. Ook wij moeten eraan geloven en krijgen flink te verduren. Soms twijfel je of je niet met camper en al wegwaait.
Zodra de wind enigszins gaat liggen, bomen zijn omgewaaid, de takken nog rondvliegen, belt een goede kennis die in IJlst woont. Nog voordat we de telefoon kunnen opnemen staat hij al met zijn auto naast onze camper. Zullen we samen ergens wat gaan drinken? Zo gezegd, zo gedaan! Even weg van storm Poly. En als toetje krijgen we een privé rondrit door Sneek met de belangrijkste bezienswaardigheden. Dikke bedankt!
Terug bij de camper is storm Poly voorbij. Tijdens onze avondwandeling zien we veel omgewaaide bomen en afgebroken takken. Dit keer mogen wij van geluk spreken.
Sneek
Nadat we gisteren met onze kennis al een sneek preview hebben gehad is het vandaag aan ons de beurt om eigenhandig Sneek te verkennen. Vanaf camping De Domp lopen we via een park naar het centrum van Sneek. In de stad vind je alle grote winkelketens en ook een aantal ‘kleine’ winkeliers met net even wat andere spulletjes.
Wist je dat in Sneek de allereerste eerste C&A winkel is geopend? Daarom hebben de oprichters een standbeeld, Lapkepoep en Friese boerin genaamd, geschonken aan de stad. Uiteraard staat dit standbeeld vlak voor de winkel. Verder mag bij een bezoek aan Sneek de waterpoort en fortuna fontein natuurlijk niet ontbreken. Net zo min als de klokkentoren naast de kerk. Die gebouwd is omdat de kerk zelf geen klokken heeft.
In ieder straatje in Sneek zie je zeer mooie geveltjes en is het genieten van elke stap. Na de stadswandeling mag het speciaal biertje uit Sneek, ut Sneker Pypke, dan ook zeker geproefd worden op het terras.
Elahuizen
Van Sneek verhuizen we naar Elahuizen. Een dorpje wat bekend staat om het verdronken land. Tot 1680 was Ela Huysen namelijk op een andere plek gevestigd. En wel te midden van de Fluessen, het op een na grootste meer van Friesland. Door een ramp met hoog water is het dorpje verdronken. Nu herinnert alleen een zwart-gele kardinaal boei aan de plek waar ooit een kerkje stond.
Met enig geluk, dank aan onze buren, krijgen we de mogelijkheid om met een zeilboot over de Fluessen te varen. Zo zeilen we richting het verdronken land en kijken we in de verte uit over de camping. We luisteren nog even of we de kerkklokken van het oude Ela Huysen kunnen horen, maar helaas! Het enige geluid zijn de vogels en het water dat klotst tegen de boot.
We genieten intens van de enorme stilte op het water. Zeker met het zonnige weer vandaag een superbeleving! Aansluitend een BBQ met hapje en drankje totdat uiteindelijk ook de zon verdrinkt in het meer. Het verloren land gaan we niet weerzien maar hopen dat de zon morgen weer volop schijnt.
Sloten
Gaan we naar Balk of Lemmer? Het wordt toch Sloten! We hebben namelijk een zeer warme dag voor de boeg en dan is het fijn om drukte te mijden. Na enkele boodschapjes bij de Poiesz supermarkt in Balk zijn we snel in Sloten. Gelukkig is nog één camperplaats vrij, want dit is zo een plek waar je niet kunt reserveren. Met uitzicht op de bootjes in de haven een mooie plaats.
Sloten is het kleinste stadje van Friesland. Ondanks is het wel een zeer mooi stadje en ook hier spotten we één van de elf fonteinen. Zolang de zon volop schijnt en het kwik boven 30 graden stijgt, blijven we dichtbij de camper op ons eigen terrasje. Als het ‘s avonds afkoelt is het tijd om Sloten te verkennen. We lopen langs het water naar het Slotermeer en terug. Voor het slapengaan nog een spelletje en een borreltje als afsluiter van ons Friesen avontuur.
Wat vind je van ons reisverslag? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!
Booking.comEdwin & Jouke
Iedere vakantie is voor ons een nieuwe beleving! Naast zon, zee, strand genieten wij vooral van het onbekende tussen de locals. Onze reisverslagen delen wij graag zodat iedereen kan meegenieten van onze vakantie, leut en alle lekkers.
Benieuwd naar onze andere reizen? Kijk dan onder het menu reisverslagen.