Mecklenburg Vorpommern vakantie van baksteengotiek naar sprookjeskasteel

Deze reis gaat richting Oostzee voor een Mecklenburg Vorpommern vakantie! Tot vanochtend hadden wij niet eerder van deze deelstaat in het noordoosten van Duitsland gehoord. Toch is dit gebied aan de Oostzee zeer toeristisch onder de Duitse bevolking.

Lübeck (op de grens van Mecklenburg-Voor-Pommeren)

Na een tussenstop bij camping AueCamp in Wildeshausen arriveren we in Lübeck. Een hanzestad die net buiten de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren ligt in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein.

In deze stad mag je op meerdere parkeerplaatsen in het centrum overnachten met een camper. Een ticket betaal je eenvoudig via de automaat of door gebruik te maken van een app. Hoewel één van de bekende Nederlandse parkeer-apps erg handig werkt is deze voor ons niet bruikbaar in Lübeck. Dan rest ons alleen nog contant betalen.

Muntgeld hebben we niet bij ons. Edwin gaat wel even venten bij de andere vakantiegangers om geld te wisselen. De meeste mensen hebben zelf hun laatste muntgeld uitgegeven aan de parkeerautomaat, wisselen wordt dus lastig. Vierde loketje; “je kan ook papieren geld gebruiken!” Helemaal niet gezien maar het gleufje onderin zit er écht!

Lübeck stad

Na een broodje met koffie lopen we in circa 500 meter, via een brug over het water, het centrum van Lübeck binnen. Hier vind je schitterende gevels van baksteengotiek en het is gezellig druk. We slenteren door pittoreske straatjes en komen terecht op een bierfestival. Daar drinken we graag een biertje mee in onze Mecklenburg Vorpommern vakantie. Daarna lopen we via de bekend Holstentor en langs het water terug naar onze camperplaats Lübeck.

Vandaag is een mooie dag om onze nieuwe 360 graden camera uit te proberen. Zo een camera lijkt voor de meeste mensen nog onbekend te zijn. Wat een aandacht krijgen we in de stad. Je hoort de mensen zeggen; “is dat een 360 graden camera?” En andere mensen beginnen spontaan extra te glimlachen als je voorbij loopt.

Het mooiste gedeelte uit deze ervaring overkwam ons tijdens een wandeling langs de terrassen van de boulevard. Totdat Jouke zei; ben je wel aan het opnemen Edwin? Tuurlijk, het lampje brand rood, dus dat is goed. Ja, dat wel, zei Jouke. Maar het kapje zit nog op de lens… oeps.

Vervolgens willen we voor het avondeten onze mini bbq gebruiken. Mooie gelegenheid om de gasaansluiting aan de buitenzijde van de camper uit te proberen. Hiervoor hebben we een koppelstuk gekregen die perfect past op de aansluiting aan de buitenzijde hoewel we dan ontdekken dat we ook nog een stuk gasslang nodig hebben.. nogmaals oeps! Volgens mij ligt die nog thuis op de keukentafel. Dat wordt deze vakantie niet BBQ’en!

Wismar (UNESCO met zweedse invloeden)

Via een schitterende route rijden we tussen het groen en langs de Dassower See van Lübeck naar Wismar. Samen met Rostock, Stralsund en Greifswald vormen deze vier de hanzesteden die we tegenkomen tijdens onze Mecklenburg Vorpommern vakantie.

Middenin het centrum van Wismar ligt een camperplaats. Als wij daar arriveren is slechts één plekje over. Althans, we zien een koppel aanstalten maken om te vertrekken. Jouke springt uit de auto om te vragen of ze écht gaan. En zo is na een paar minuten wachten het enige beschikbare plekje direct weer bezet. Hebben wij even geluk! Wat voor chaos zou hier in het hoogseizoen zijn?

Bij de automaat halen we een parkeerkaartje voor de overnachting. Daarbij ontvangen we een smartcard voor de voorzieningen en is het voor ons even puzzelen hoe alles werkt. Korte samenvatting; Hoe meer zelfvoorzienend je bent, des te goedkoper het is.

Na een broodje ei met een zomers wijntje lopen we de stad in. Wat Wismar bijzonder maakt is dat deze stad pas sinds 1903 officieel bij Duitsland behoort. Vanaf 1631 is de stad in handen gekomen van Zweden die zelf ruim tweehonderd jaar in Wismar zijn gehuisvest. Die invloeden zie je goed terugkomen in het straatbeeld, de architectuur, versieringen in de gebouwen en de Zweedse straatnamen. De totale stad Wismar is een cultureel erfgoed en staat niet zomaar als geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Op de zaterdag dat wij in Wismar zijn is er een vlooienmarkt, staat de kermis op de boulevard en zitten de terrasjes vol. Met een heerlijk zonnetje prima weer voor een stadswandeling. Aan het einde van de dag snel naar de supermarkt want op zondag zijn alle winkels gesloten.

Börgerende-Rethwisch (aan de Oostzee)

Met zulk mooi weer is het heerlijk om tijdens je Mecklenburg Vorpommern vakantie naar het strand te gaan. Als je dan toch in buurt bent.. op naar de Oostzee of Baltische Zee? In dit geval is het allebei goed! Het is maar net wat je ertegen zegt.

Van Wismar rijden we binnendoor naar Börgerende. Zeker in dit jaargetijde kleuren de bomen mooi groen en sommige staan zelfs in bloei. Deze route is zeer geliefd bij vakantiegangers. Gelukkig rijdt meerendeel in tegengestelde richting want er staat toch een lange file met campers en caravans.

Voor ons is dit de uitgelezen kans om de ‘ik-zwaai-zwaai-jij-terug’ te doen! Vandaag geeft ongeveer de helft van de campers een zwaai terug. Van een vinger tot high five. Onze eigen zwaai blijft nog altijd het leukst, de vuurpijlzwaai! Met één vinger van laag naar hoog en zwaaien maar!

Hoewel op zondag veel winkels in Mecklenburg-Voor-Pommeren gesloten zijn blijken de supermarkten in Bad Doberen wel geopend. Handrem erop en inkopen doen. Verse Thüringer worsten liggen in het schap, die keuze is voor ons niet moeilijk. Tevens een typish Duits gebakje meegenomen voor bij de koffie!

Camping Ferien-Camp Börgerende

Als we arriveren bij camping Ferien-Camp Börgerende mogen we zelf een camperplaats uitzoeken. Direct achter de dijk aan de zee. Als je denkt dat je een snelweg hoort is dat het golvend water. En de vogeltjes fluiten de hele nacht door.

Wat doe je als je een scheermes vergeten bent? Dan leen je zo een voor vrouwenbenen ding. Vlijmscherp, dus heel voorzichtig, rats een snee. Oké, opperste concentratie. Rats, een jaap. Bloed druipt eraf maar gelukkig is de douche nabij.

Over douche gesproken. Op deze camping verdwaal je in het sanitair en lijkt het eerder een badhuis. Je mag 190 seconden douchen. Dan vijf minuten wachten, je raadt het al. Waterbesparend of tijdrovend. Gelukkig hebben we vakantie!

Owja, voordat je echt in Mecklenburg Vorpommern vakantie sferen belandt. Vergeet de zonsondergang niet!

Gespensterwald (het Spookbos)

Op loopafstand van de camping ligt het gespensterwald, ook wel spookbos genoemd. De bomen die daar groeien hebben een bijzondere krullende vorm. Vooral in het donker zou dit een geweldig decor zijn voor een horrorfilm. Vandaar de bijnaam spookbos.

Via een lang pad lopen we boven op de dijk langs de zee. Het eerste gedeelte zien we links en rechts voornamelijk bloemen en vlinders. Even verderop een smal gangetje tussen de struiken naar de zee. Het lijkt wel op de mangrove tijdens onze huwelijksreis Bali.

Terug op het pad is het soms opletten dat je niet in diepe gaten naar beneden valt. We verwachten dat deze gaten zijn ontstaan door de sterke golven van het water als de zee wild is. Zoals we eerder bij Shete Boka op Curacao hebben meegemaakt.

Dan komt het spookbos in zicht! Prachtig groen met bijzonder gevormde bomen dat ontstaat door een combinatie van zout, wind en een hoge luchtvochtigheid. Bij binnenlopen kom je ogen te kort. Zo mooi en wat een rust! Ohh, auw, heh, heb jij dat ook? Ik wordt helemaal lek gestoken door de muggen. Met honderden vliegen ze rond je heen. Voor hen een lekkere prooi. Voor ons horror!

Snel door naar het strand. Wat we gedurende deze Mecklenburg Vorpommern vakantie vaker tegengekomen zijn is dat een gedeelte van het strand speciaal voor honden is toegestaan. Tobi heeft de dag van zijn leven en ondertussen genieten wij van Tobi, zon, zee, strand en het spookbos.

Uitvinding van de strandstoel

Op de weg terug, vlakbij onze camping, zijn vandaag de strandkorven geplaatst. Op zichzelf niet bijzonder maar wel leuk als je weet dat juist die mand aan de wieg heeft gestaan van de allereerste strandstoel en in deze regio is ontworpen. Als je ze in restaurants als tafeltje tegenkomt weet je dus wat hier de aanleiding voor is.

Het lijkt mee te vallen met de jeuk van de muggenbulten. Toch zijn enkele goed geplet zodat ze een bloedspoor hebben nagelaten op onze benen. Dat wordt douchen en ook Tobi krijgt een wasbeurt. De camping voorziet namelijk in een hele mooie hondendouche. Strandzand eraf en Tobi ruikt weer naar fleurige shampoo.

Omdat we de gasslang van onze mini bbq vergeten zijn hebben we een biologisch afbreekbare bbq gekocht. Geen kolen, geen vuur maar volledig karton met ronde zwarte schijfjes die hitte afgeven. Eenmaal gelukt om die rondjes aan te steken, wat best tegenvalt in de wind, lukt het ons zelfs om vlees en asperges te bakken, TOP!

Vervolgens meteen de afwas gedaan waarbij opnieuw de muggen om je oren vliegen. Pats, en weer een bloedspoor erbij, gatver. Na een dag vol herinneringen is het nu écht tijd voor een heerlijke douche. Sta je lekker jezelf te wassen. Wat denk je dat daar binnen komt vliegen? Gelukkig, dit keer een vlieg. En zo vliegt weer een dag voorbij van onze Mecklenburg Vorpommern vakantie en gaan we op naar morgen.

Stralsund (verbonden met eiland Rügen)

De weersvoorspellingen voor deze regio worden steeds beter. De temperaturen lopen op en dat geldt zeker ook voor de oostelijke kant tijdens onze Mecklenburg Vorpommern vakantie. We rijden dwars door Rostock via Ribnitz-Damgarten naar Stralsund. Wederom een hanzestad die samen met Wismar op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Vanaf de camperplaats is het een kwartiertje lopen om in de oude stad te komen. Hier treffen we geweldige gebouwen met prachtige gevels aan. Veelal uit de 15e en 16e eeuw. Een aantal bijzondere kerken en een tweetal kloosterhofjes met binnentuin en gekleurde huisjes.

In Stralsund duiken we heerlijk op het terras alwaar een straatmuzikant op zijn gitaar speelt. Na een drankje in de brandende zon lopen we via de haven terug. We kijken onze ogen uit en hebben zeker nog veel te zien in Stralsund.

Na een goede nachtrust gaan we terug naar hartje Stralsund voor een bezoekje aan de vele kerken, een wandeling rond de stadsmuur, shoppen in de winkelstraat en natuurlijk tijdig genieten van de zon op het terras.

In een zijstraatje van de grote winkelstraat vinden we Café Kelm. Op het eerste oog erg gezellig en ze hebben taartjes! We gaan voor de specialiteit des huizes, een bladerdeeg bol met slagroom. Voor Jouke gevuld met kersen en voor Edwin met aardbeien. Omdat ze in Duitsland geen suiker toevoegen aan de slagroom smaakt het toch wat vlak. Over de plofkoffie maar niet gesproken.

Der Backfisch Konig

Onderweg naar de camping komen we een vissersboot tegen, der backfisch konig. Vol terras, gezellige muziek en op traditionele wijze koud gerookte zalmfilet. Die lusten wij wel! Na een heerlijk broodje sluiten we voldaan de dag af. Hoewel we ons zeker nog een dag extra kunnen vermaken is het morgen tijd om verder te gaan. Onze Mecklenburg Vorpommern vakantie heeft nog zoveel moois te bieden.

Waren (aan het Müritz meer)

Het volgende stadje dat we bezoeken is Waren. In eerste instantie geprobeerd om te parkeren op een camperplaats bij een bloemenzaak. Helaas was deze volgeboekt. Andere camperplaatsen en campings liggen te ver van het stadje om te voet ernaartoe te gaan. Midden in het centrum vinden we een parkeerplaats, zonder voorzieningen, waar enkele campers mogen overnachten. Hier hebben we meer geluk en zo staan we dichtbij het meer op loopafstand van het centrum. Dichterbij kan niet!

Het uitzicht op de gekleurde huisjes aan de rand van het meer doet ons denken aan Italië. Het glinsterend water, de hoeveelheid rondvaartboten met live muziek, de temperatuur, de gezellige terrasjes en een enorm aanbod aan Italiaanse restaurants maakt die beleving compleet.

Toch zijn we gewoon in Duitsland en vinden we ook een biertuin midden in de stad voor een in Mecklenburg-Voor-Pommeren gebrouwen pils. Daarna verplaatsen we ons naar het terras op de boulevard. Hier genieten we van overheerlijke ijscoupe met slagroom en verse aardbeien.

Omdat we dichtbij het stadscentrum zitten, en de voorgestelde camperplaats een parkeerplaats is geworden (wel met fantastisch uitzicht over het meer), besluiten we om ‘s avonds een pizza te eten. Er zijn tenslotte genoeg Italiaanse restaurants te vinden in Waren.

De eerste vier pizzeria’s lopen we voorbij en dan zijn we bij restaurant pizzeria Etna. Vernoemd naar de gelijknamige vulkaan op Sicilië. Aan de voorzijde ziet het uit als een lange straat met vakwerkhuizen. Eenmaal door het restaurant heen gelopen komen we in een gezellig binnenpleintje. Het personeel is super vrolijk en enthousiast! Een voorafje van het huis en twee lekkere pizza’s erachteraan.

Waren, fijn dat wij hier even waren!

Schwerin (de hoofdstad van Mecklenburg-Voor-Pommeren)

Een bezoek aan Schwerin, de hoofdstad van de deelstaat, mag natuurlijk niet ontbreken bij een Mecklenburg Vorpommern vakantie. Dit plaatsje staat dan ook hoog op ons verlanglijstje om te bezoeken. Op het moment dat we gaan rijden hebben we nog geen overnachtingsplaats in het vizier. Met het pinksterweekend voor de deur is dat best risicovol.

Onderweg naar Schwerin al een aantal campings en camperplaatsen gebeld, helaas geen gehoor. Op goed geluk rijden we naar de camping die het dichtst bij het stadscentrum is gevestigd. Bij aankomst wordt Jouke afgesnauwd dat we eerder hadden moeten reserveren. Ondanks lege camperplaatsen voor ons geen plek beschikbaar!

Tjah.. dan wordt het lastig! We stoppen bij de supermarkt voor boodschapjes en zoeken wat op het Internet voor een volgende overnachtingsplaats op onze Mecklenburg Vorpommern vakantie. Jouke heeft beet, we lijken een plek te hebben gevonden aan de andere zijde van het Schwerinner meer.

Kampeerterrein Feriendorf Muess Schwerin

Kort daarna zien we een bord met camperplaats aangegeven. Op goed geluk draaien we af en rijden een soort jeugdhonk op. Het lijkt dan ook meer op een scouting terrein dan op een camperplaats.

Een man, uitziende als super mario in rood blauwe overal, komt aangefietst. Helaas alles vol, geen plaats! Jouke gooit al haar charmes in de strijd en even later gaat de man overstag. We mogen met hoge uitzondering één nachtje verblijven gedurende onze Mecklenburg Vorpommern vakantie. In de avond komt hij trots vertellen dat Jouke zo netjes de man had benaderd dat hij wel over zijn hart moest strijken. Één nachtje en zeker niet meer!

Ondertussen genieten we van de zon, lopen we langs het tegenovergelegen openluchtmuseum en spelen buiten een spelletje. Totdat we lek gestoken worden door de muggen. Tijd om naar binnen te gaan en heerlijk te gaan slapen.

Als we wakker zijn en Edwin naar het toiletgebouw loopt komt hij Super Mario tegen op zijn fiets. Ik heb voor jullie iets geregeld, zegt hij. Als je wilt mag je nog een extra nachtje verblijven. Daar zeggen wij geen nee tegen. Dit geeft ons namelijk de kans om het hoogtepunt van Schwerin te bewonderen.

Schwerin kasteel (sprookjesachtig)

Schwerin staat bekend om haar kasteel. Het ligt op een eiland grenzend aan de Burgsee en het Schweriner meer. Op zo een kleine zes kilometer afstand van ons Mecklenburg Vorpommern vakantie kampeer adres. Maar hoe komen we daar?

Buslijnen zijn in deze periode niet betrouwbaar en hebben onvoldoende aansluiting. Er loopt een trambaan naar het centrum. Echter, de opstapplaats is anderhalve kilometer verderop gelegen. Bovendien moeten we daarvoor eerst een berg over klimmen. We doen het gewoon zegt Jouke, we gaan te voet!

De wandeling brengt ons vanuit de drukke weg langs het water tot in een mooi stukje natuur. Het is een schitterende wandeling. Aansluitend als hoogtepunt het kasteel waarop Walt Disney jaloers zou zijn.

In het kasteel trakteren onszelf op een drankje met wat lekkers en genieten van de romantische omgeving. Aansluitend een korte wandeling door de kasteeltuin en dan weer terug naar de camper. Tobi voorop in de rugzak en lopen maar. Na zo een vijftien kilometer te hebben gewandeld is ook deze dag van onze Mecklenburg Vorpommern vakantie in alle opzichten meer dan geslaagd.

Dan is het tijd om huiswaarts te gaan. Dag zon, zee, strand, steden, natuur en cultuur! We hebben enorm genoten van deze omgeving. Mooi om de arend te zien vliegen, kraanvogels die naast de reeën zitten en de koekoek te mogen horen. Daarmee is deze Mecklenburg Vorpommern vakantie voor ons een blijvende herinnering.

Wat vind je van ons reisverslag? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!

Booking.com

Edwin & Jouke
Iedere vakantie is voor ons een nieuwe beleving! Naast zon, zee, strand genieten wij vooral van het onbekende tussen de locals. Onze reisverslagen delen wij graag zodat iedereen kan meegenieten van onze vakantie, leut en alle lekkers.

Benieuwd naar onze andere reizen? Kijk dan onder het menu reisverslagen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *