Huwelijksreis Bali een betoverende herinnering aan een luxe rondreis

Een indrukwekkende rondreis werd een huwelijksreis Bali om nooit te vergeten! Bali is een bijzonder eiland met veel cultuur en een vruchtbare natuur. Zowel het binnenland als de stranden zijn geweldig voor een luxe rondreis. Voor onze huwelijksreis Bali boekten we een rondreis van twee weken met een extra week verlenging op één van de mooie stranden.

Ook de mangroves zijn mooi om te zien. Onvoorstelbaar dat zoiets bestaat, het lekkere eten, de tempels en een uitgesproken geloof! Bali is een veelzijdig eiland waar wij met heel veel plezier aan terug denken. Want een huwelijksreis Bali maak je maar één keer in je leven…

Dit reisverslag beschrijft een mooie herinnering aan onze huwelijksreis Bali. Neem de tijd en laat je meeslepen in een luxe rondreis Bali.

Onze tips voor een rondreis Bali:
1) 15 daagse rondreis Bali compleet
2) Hotel Candi Beach (Candidasa)
3) Hotel Four Points By Sheraton Bali (Kuta)

Huwelijksreis Bali begint op vliegveld Denpasar

Voor je huwelijksreis Bali mag je gerust een volle reisdag rekenen. Eerst de weg van huis naar Schiphol. Daarna 3 uur check-in tijd voor boarding en natuurlijk de vlucht zelf van circa 15 uur. In de tijd dat wij onze rondreis Bali maakten was een directe vlucht onmogelijk. Daarom hadden we een tussenlanding in China, Hongkong. Wat is dat een immens groot vliegveld waar je snel verdwaald. Zeker omdat de bewegwijzering groots in het Chinees staat aangeduid en in het Engels piepklein.

Het vliegveld in Bali ligt nabij Denpasar, de hoofdstad van Bali. Dit schijnt een mooie stad te zijn om in een dag te bezoeken. Zelf hebben wij hier helaas geen tijd voor gehad tijdens onze huwelijksreis Bali maar zeker niet minder genoten.

Tip: Rondreis Bali geboekt?
Reserveer hier ook vast een parkeerplek via de officiële parking van Schiphol.nl

Candi Beach en het traditioneel Bali dorp Tenganan

Onze eerste overnachting op Bali verblijven we in hotel Candi Beach. Dit hotel ligt aan de oostkust van Bali in de plaats Candidasa. Midden in een groene oase en direct aan de zee biedt dit hotel een heus paradijs voor culinaire levensgenieters. Alles is zo perfect, de kamers zijn schoon, de mensen zijn beleefd en iedere dag wordt je opgevrolijkt met diverse bloemendecoraties. Hier krijg je écht het gevoel dat je bijzonder bent! Precies het gevoel dat je wenst tijdens je rondreis of huwelijksreis Bali. Tenminste, zolang de stroom niet uitvalt. Want dat gebeurt hier nog weleens.

Vanuit Candidasa kun je verschillende excursies doen. Wat ons het meest is bijgebleven is een bezoek aan een schooltje in het dorp Tenganan. In dit dorp leven de bewoners volgens ‘oude’ regels en worden gezien als de oorspronkelijke bewoners van Bali. Op dat moment besef je dat geluk niet in materialen zit. Het eerste klasje krijgt buiten les onder een afdak. Twee andere klasjes krijgen samen les in één lokaaltje, waarbij de ruimtes gescheiden zijn door lage houten kasten. Suboptimaal dus!

Een pen en een schriftje hebben de kinderen wel maar het vinden van een krijtje voor het schoolbord heeft zeker een half uur geduurd. Bijna niet meer voor te stellen in de huidige tijd waarbij alles digitaal werkt. Een aantal kinderen krijgen Engelse les. Voor ons de uitgelezen kans om enige vorm van communicatie met de kinderen te hebben. Zo leert de juffrouw ze vanuit het Balinees in het Engels tellen en wij vanuit het Engels naar het Nederlands. Het is opvallend hoe leergierig de kinderen hier zijn, wat een eer!

Als we ooit op deze school terug mogen komen zouden we een tas vol met schriftjes, schrijfgerei en bordkrijtjes meenemen. Dat is de les die wij geleerd hebben op deze school. Terug bij hotel Candi Beach mogen we deelnemen aan een Balinese kookworkshop. Verse vis, een kerriesausje volgens traditionele wijze en daarna een diner voor twee direct aan zee. Met de lekkerste gerechten die we zelf hebben gemaakt geeft dit een bijzonder gevoel van een luxe vakantie Bali.

Toeristen activiteiten tijdens je huwelijksreis Bali

Op Bali vind je ook een aantal activiteiten die niets met de Balinese cultuur te maken hebben maar wel leuk zijn om te doen. Zo hebben wij een olifanten tocht gemaakt. Zijn we offroad gegaan met quads, waarbij Jouke haar quad ‘total loss’ reed. En konden we raften op een wildwater rivier. Duck-duck is bukken voor de takken en let op voor de val van de waterval, best eng.

Welke activiteit ga jij doen?

Koninklijk paleis Klungkung (Semarapura) en een koffie plantage

Hoewel de meeste gebieden van Indonesië het moslim geloof volgen kent het eiland Bali veelal hindoeïsme inwoners. Dit zie je zeker terug in het straatbeeld en de vele tempels die op Bali te vinden zijn. In het zuidoosten van Bali gaan we naar een voormalig koninklijk paleis in de plaats Semarapura. Dit is de huidige naam van deze plaats hoewel de Balinezen nog altijd praten over Klungkung, zoals dit dorp vroeger heette. De plafondschildering van het paleis is geweldig om te zien evenals alle details van de ornamenten en de sfeer van de omgeving.

Onze huwelijksreis Bali gaat verder naar Lovina. Onderweg rijden we langs rijstvelden, bananenplanten en stoppen we bij een koffie plantage. Bij aankomst zien we een kooi met twee vleerhonden, ook wel vliegende honden genaamd. Een dier dat je in Nederland niet zomaar tegenkomt.

Wat ook erg bijzonder is zijn de vele soorten koffie en thee die op deze plantage worden verbouwd. Zo proeven we Indonesische gemberthee, goed voor de gezondheid. En drinken we één van ’s werelds duurste koffiesoorten ‘Kopi Luwak’, gemaakt van koffiebes pitten die worden opgevangen uit de uitwerpselen van een kat.

Lovina Beach

Aan de noordkust van Bali ligt Lovina. Vanuit Lovina brengen we eerst een bezoekje aan de Beji Tempel in het dorp Sangsit. Daarna stoppen we bij het Yudha Mandala Tama monument in de plaats Singaraja. Vroeger functioneerde deze plek als havenplaats voor goederen en als tussenstop voor cruiseschepen. Het monument geeft nu vooral een herinnering aan het Nederlandse koloniale verleden.

Recht tegenover het monument staat de Chinese tempel Ling Gwan Kiong. Als je al een aantal tempels hebt bezocht is het extra bijzonder om ook een Chinese tempel te bezoeken. Hier krijg je een heel ander beeld van betekenissen. Zo krijgen we uitleg over de eigenschappen van Chinese sterrenbeelden en blijkt Edwin een aap en Jouke een haan te zijn.

Ben je fan van thermaal baden? Ga dan eens langs bij Banjar Hot Springs. Dit is een warmwaterbron waar je heerlijk tot rust kan komen of even kan zwemmen. De waterstralen uit de draken geven een lekkere massage en omkleden kan in de naastgelegen kleedhokjes. Met een Saté Atjar van de hete kolen sluiten we een mooie dag af.

Dolfijnen spotten

Normaal staan wij niet zo vroeg op tijdens onze vakantie. En je zou verwachten al helemaal niet tijdens je huwelijksreis Bali. Toch maken we dit keer graag een uitzondering. Zes uur in de ochtend staan we paraat op het strand nabij ons hotel. In de zee liggen bootjes, sommige lijken op een uitgeholde boomstam, met bamboe-achtige steunbalken. We gaan dolfijnen spotten! Bovendien komt de zon op wat naast een schitterend uitzicht ook een bijzonder gevoel geeft midden op zee.

Met een grote hoeveelheid bootjes varen we enkele kilometers de diepe zee in. Alle bootjes op een kluitje bij elkaar, wachtend totdat we dolfijnen zien. Jawel, daar zijn ze! Motoren aan en massaal varen alle bootjes naar de plek waar de dolfijnen zwemmen. Eenmaal aangekomen is geen dolfijn meer te zien. Oh, jawel. Daar waar we net waren, daar zijn ze nu! Motoren opnieuw aan en massaal varen alle bootjes weer de andere kant op. Nadat we dit ritueel enkele keren herhaald hebben zegt Edwin tegen de schipper; wij blijven nu hier en varen niet mee met de massa. Wat toen gebeurde is onbeschrijflijk. Een groep dolfijnen zwemt zo dichtbij ons bootje dat we ze bijna kunnen aanraken.

Terug bij het hotel zien we met eigen ogen hoe een man kokosnoten uit palmbomen kapt. Voor ons een unieke kans om eens échte verse kokosmelk te proeven. De man is zo enthousiast dat hij direct voor ons in een palmboom klimt en een kokosnoot kapt. Om eerlijk te zijn… écht lekker vonden wij het niet.

Welke activiteit ga jij doen?

Ga naar westkust tijdens je huwelijksreis Bali

In onze reizen hebben we al meerdere keren meegemaakt dat de westkust van eilanden minder toeristisch zijn en daardoor vaak worden overgeslagen. Enkele voorbeelden zijn onze vakantie Curacao en het eiland Skiatos tijdens eilandhoppen Griekeland. De westkust van Bali is ook minder toeristisch maar zeker niet minder mooi.

Onderweg naar het hotel in Pemuteran stoppen we bij de Pulaki Tempel. Bij aankomst mogen we deelnemen aan een heilige dienst. Ondertussen worden we vergezeld door een grote groep apen. Behalve dat ze met elkaar spelen, stelen ze ook de vruchten die de bewoners hebben meegenomen.

Verder naar het westen vind je het Bali Barat National Park. In het park krijgen we een rondleiding door een privégids. Hij vertelt ons de mooiste verhalen over zijn geweldige baan als boswachter. In het bos hangen we in een liaan en lopen door de mangrove. Ook krijgen we uitleg over kapokbomen waarvan de vulling in kussens wordt gemaakt.

Toen de boswachter vroeg waar we vandaan kwamen ontdekten we hoe bijzonder het is om iets van de wereld te mogen zien. Voor veel Balinezen geldt dat ze nooit het eiland verlaten of ver van eigen huis zijn geweest. Europa is absoluut ver weg en als we een euromunt dropje trakteren weet de man niet wat hem overkomt. Voor het eerst een euromunt in handen, die je ook nog kan opeten? Om te voorkomen dat hij morgen een dropvlek onder zijn kussen heeft besluiten we de hele zak te geven.

Munduk waterval en Gunung Batur vulkaan

Over het feit dat water en vuur niet samengaan bewijst Bali het tegendeel. Naast het bijzondere park in het westen telt het eiland meerdere watervallen. Eén van de watervallen is de Munduk waterval. Via een paadje door een groene oase komen we uit bij de waterval. Van een enorme hoogte stort het water naar beneden in een kleine plas. Je kan hier gemakkelijk in staan en het water komt niet boven je knieën.

Toch is het af te raden om recht onder de waterval te gaan staan. Het water heeft zo een kracht dat het best pijnlijk is. In tegenstelling tot water heeft Bali ook een actieve vulkaan. De Gunung Batur nabij het Baturmeer. Met uitzicht op de vulkaan krijgen we een heerlijke lunch geserveerd en kunnen we het betoverend Bali op ons in laten werken.

Ulun Danu tempel

Ulun Danu is misschien wel één van de meest fotogenieke tempels. Het is gelegen in een bergachtig landschap en omringd met water van het meer. Het is zo een typische plek waar soms de mist blijft hangen waardoor de omgeving een mysterieus sfeertje geeft. In de omgeving zijn verder veel bloemen te vinden en zien we een trompetboom die volop in bloei staat.

Traditioneel ambachtswerk en batikken in Ubud

In Nederland is het traditionele ambachtswerk een uitstervend fenomeen. In Bali komt het ambachtswerk veelvuldig voor in het straatbeeld. Handelswaar wordt aangeboden op de markt. Op het platteland zijn vooral de vrouwen actief in de rijstvelden waarbij de kinderen helpen met ganzenhoeden. Houtsnijwerk is meer voor de mannen terwijl de vrouwen meewerken met bestratingswerk en batikken in de weverij.

In Ubud volgen we een batik workshop. Batikken is een manier om met verf te decoreren op geweven stoffen. Jouke maakt een blijvende herinnering aan onze huwelijksreis Bali. Edwin maakt een landkaart met de plaatsen die we tijdens onze vakantie naar Bali bezoeken.

In Ubud worden we gewezen op een fijn restaurantje. Vanaf de eerste verdieping kijken we uit over de rijstvelden. Gerecht van de chef kok is pekingeend en wat ons betreft de lekkerste die we tot nu hebben gegeten.

Huwelijksreis Bali niet compleet zonder Barong dans en Kecak dans

In Ubud gaan we een avondje uit en kijken naar de barong dans. Dit is een traditionele Balinese dans en vertoont de mythologie van dieren die bovennatuurlijke krachten hebben en mensen kunnen beschermen. De kostuums zijn prachtig en samen met het dans en muziekspel een onvergetelijke ervaring.

Een andere dans die we in Bali bezochten is de Kecak dans. Dit is een hele andere dans en totaal niet vergelijkbaar met de Barong dans. De Kecak dans staat ook wel bekend als apendans en wordt uitgevoerd door een kring van maar liefst 150 artiesten die geruite kleding om hun middel dragen. Ze swingen met hun armen en handen en zingen ritmisch “chak”, zoals je zou spelen op percussie. De dans vertoont een veldslag met veel vuur waarin de kwaadaardige koning wordt verdreven. Erg mooi is dat de Kecak dans wordt uitgevoerd bij de Uluwatu tempel. Dit is een tempel op een hoge rots langs de zee en met zonsondergang een bijzondere herinnering.

Verleng je huwelijksreis Bali met een strand vakantie

Na een individuele rondreis hebben wij onze vakantie naar Bali voor een paar dagen verlengd om lekker te zonnen en luieren aan het strand van Kuta. Naast Kuta en Legian Beach is ook Sanur een mooie strandlocatie om naartoe te gaan. Leuk weetje over Sanur is dat hier ooit besloten is dat op Bali niet hoger mag worden gebouwd dan de hoogste palmboom.

Kastenstelsel van Bali

Van onze privégids hebben we een schrijven meegekregen over het kastenstelsel. Zij wilde heel graag dat wij hier kennis van namen. Omdat zij het zo belangrijk vond willen we dit graag ook hier delen.

Maatschappelijk onderscheid speelt een belangrijke rol in het leven op Bali. Buiten dat is er ook nog sprake van een kastenstelsel dat verdeeld is in vier kasten.

De hoogste kaste is die van de priesters, de Brahmana kaste genoemd. De aanspreektitel is Ida Bagus, waar dan ook een door de ouders gegeven familienaam aan toegevoegd wordt. De tweede kaste is de Kesatrya kaste. De aanspreektitel Anak Agung (kind van de berg Agung). De derde kaste is de Wesya met als aanspreektitel I Gusti. De meeste Balinezen behoren tot de vierde kaste, Sudra geheten. Al naar gelang van de volgorde van de geboorte krijgen de kinderen de titel van respectievelijk Wayan, Made, Nyoman en Ketut. Als een familie meer dan vier kinderen krijgt, herhalen deze namen zich weer.

Bij de ingang van ieder Balinees huis vindt men een bordje met daarop de familienaam en tevens het aantal meisjes en jongens in de familie plus het totaal van het aantal kinderen. Aan de familienaam kan men zien tot welke kaste een familie behoort. Indien een vrouw trouwt met een man uit een hogere kaste, zal zij ook tot die kaste gaan behoren.

Echter zal ze niet meer met haar oorspronkelijke naam aangesproken worden maar met een nieuwe naam. Als haar naam bijvoorbeeld Made is, zal zij binnen de nieuwe familie (de vrouw verhuist altijd naar het huis van de man) Jero, plus een bloemennaam (bijvoorbeeld Jero Rosa) gaan heten. Andersom, als een vrouw trouwt met een man uit een lagere kaste, zal zij dan tot die lagere kaste gaan behoren.

Sampai Jumpa (tot ziens)

Tip: Nagenieten op het strand met een cocktail? Een 15 daagse rondreis Bali compleet kun je eenvoudig verlengen met bijvoorbeeld een verblijf aan het strand van Kuta.

 

Edwin & Jouke
Iedere vakantie is voor ons een nieuwe beleving! Naast zon, zee, strand genieten wij vooral van het onbekende tussen de locals. Onze reisverslagen delen wij graag zodat iedereen kan meegenieten van onze vakantie, leut en alle lekkers.

Benieuwd naar onze andere reizen? Kijk dan onder het menu reisverslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *