Een indrukwekkende rondreis werd een huwelijksreis om nooit te vergeten! Bali is een bijzonder eiland, rijk aan cultuur en met een vruchtbare natuur. Zowel het binnenland als de stranden bieden de perfecte setting voor een luxe vakantie. Voor onze huwelijksreis boekten we een rondreis van twee weken, met een extra week verlenging op een van de prachtige stranden.
Ook de mangroves zijn indrukwekkend om te zien. Onvoorstelbaar dat zoiets bestaat! Het heerlijke eten, de tempels en het diepe geloof maken Bali tot een veelzijdig eiland waar wij met veel plezier aan terugdenken. Want een huwelijksreis naar Bali maak je maar één keer in je leven…
Dit reisverslag is een herinnering aan onze onvergetelijke huwelijksreis. Neem de tijd om mee te reizen en laat je betoveren door een luxe rondreis over Bali.
Inhoudsopgave
- Onze Huwelijksreis Bali: Van Shiphol naar het Eiland
- Candi Beach en het traditioneel Bali dorp Tenganan
- Bali’s Adrenaline: Offroad, Raften en Olifantentocht
- Koninklijk paleis Klungkung (Semarapura) en een koffie plantage
- Lovina Beach
- Dolfijnen spotten
- De Onontdekte Westkust van Bali
- Munduk waterval en Gunung Batur vulkaan
- Ulun Danu tempel
- Balinees Ambachtswerk: Batikken in Ubud
- Traditionele Balinese Dansen: Barong en Kecak
- Verleng je huwelijksreis Bali met een strand vakantie
- Kastenstelsel van Bali
Onze tips voor een rondreis Bali:
1) 15 daagse rondreis Bali compleet
2) Hotel Candi Beach (Candidasa)
3) Hotel Four Points By Sheraton Bali (Kuta)
Onze Huwelijksreis naar Bali: Van Schiphol naar het Eiland
Voor je huwelijksreis naar Bali mag je gerust een volle reisdag rekenen. Eerst de reis van huis naar Schiphol, vervolgens de 3 uur inchecktijd voor boarding, en natuurlijk de vlucht zelf van ongeveer 15 uur. Toen wij onze rondreis op Bali maakten, was een directe vlucht niet mogelijk. Daarom hadden we een tussenlanding in China, in Hongkong. Wat een immens groot vliegveld is dat! Het is makkelijk om daar te verdwalen, vooral omdat de bewegwijzering groots in het Chinees staat aangegeven en slechts heel klein in het Engels.
Het vliegveld van Bali ligt nabij Denpasar, de hoofdstad van het eiland. Dit schijnt een mooie stad te zijn om in één dag te bezoeken. Zelf hebben wij hier helaas geen tijd voor gehad tijdens onze huwelijksreis naar Bali, maar dat heeft het genieten zeker niet minder gemaakt.
Tip: Rondreis Bali geboekt?
Reserveer hier ook vast een parkeerplek via de officiële parking van Schiphol.nl
Candi Beach en het traditioneel Bali dorp Tenganan
Onze eerste overnachting op Bali was in hotel Candi Beach. Dit hotel ligt aan de oostkust van Bali, in de plaats Candidasa. Midden in een groene oase en direct aan zee biedt dit hotel een waar paradijs voor culinaire levensgenieters. Alles is tot in de puntjes verzorgd: de kamers zijn schoon, het personeel is beleefd, en elke dag word je verrast met prachtige bloemendecoraties. Hier krijg je écht het gevoel dat je bijzonder bent! Precies dat gevoel waar je naar op zoek bent tijdens je rondreis of huwelijksreis naar Bali. Althans, zolang de stroom niet uitvalt, want dat gebeurt hier nog weleens.
Vanuit Candidasa kun je diverse excursies ondernemen. Wat ons het meest is bijgebleven, is een bezoek aan een schooltje in het dorp Tenganan. In dit dorp leven de bewoners volgens eeuwenoude tradities en worden ze beschouwd als de oorspronkelijke bewoners van Bali. Op dat moment besef je dat geluk niet in materiële zaken zit. Het eerste klasje krijgt buiten les onder een afdak, terwijl twee andere klasjes samen les krijgen in één lokaal, gescheiden door lage houten kasten. Niet bepaald ideaal, maar wel indrukwekkend om te zien!
De kinderen hebben een pen en een schriftje, maar het vinden van een krijtje voor het schoolbord duurde zeker een half uur. Het is bijna niet meer voor te stellen in een tijd waarin alles digitaal is. Een aantal kinderen krijgen Engelse les, wat voor ons een uitgelezen kans was om enige vorm van communicatie met hen te hebben. De juffrouw leert de kinderen vanuit het Balinees in het Engels tellen, en wij voegden er een extra dimensie aan toe door hen vanuit het Engels naar het Nederlands te laten tellen. Het is opvallend hoe leergierig de kinderen hier zijn. Wat een eer om dat mee te maken!
Als we ooit terug mogen komen op deze school, zouden we zeker een tas vol schriftjes, schrijfgerei en bordkrijt meenemen. Dat is de les die wij geleerd hebben tijdens dit bezoek.
Terug bij hotel Candi Beach mochten we deelnemen aan een Balinese kookworkshop. Verse vis, een kerriesausje bereid volgens traditionele wijze, en daarna een diner voor twee direct aan zee. Met de heerlijkste gerechten die we zelf hebben gemaakt, gaf dit ons een bijzonder gevoel van een luxe vakantie op Bali.
Bali’s Adrenaline: Offroad, Raften en Olifantentocht
Op Bali vind je ook een aantal activiteiten die niets met de Balinese cultuur te maken hebben, maar die wel ontzettend leuk zijn om te doen. Zo hebben wij een tocht op een olifant gemaakt, zijn we offroad gegaan met quads (waarbij Jouke haar quad ‘total loss’ reed), en hebben we geraft op een wilde rivier. Bij het raften was het regelmatig “duck-duck” om te bukken voor de overhangende takken, en opletten voor de val van de waterval. Best spannend, maar zeker een ervaring om nooit te vergeten!
Koninklijk paleis Klungkung (Semarapura) en een koffie plantage
Hoewel in de meeste gebieden van Indonesië het moslimgeloof wordt gevolgd, is Bali voornamelijk hindoeïstisch. Dit is duidelijk terug te zien in het straatbeeld en de vele tempels die het eiland rijk is. In het zuidoosten van Bali bezochten we een voormalig koninklijk paleis in de plaats Semarapura. Dit is de huidige naam van de stad, hoewel de Balinezen nog altijd spreken over Klungkung, zoals het vroeger heette. De plafondschilderingen in het paleis zijn prachtig om te zien, met indrukwekkende details in de ornamenten die de sfeer van de omgeving compleet maken.
Onze huwelijksreis naar Bali gaat verder naar Lovina. Onderweg rijden we langs uitgestrekte rijstvelden en bananenplanten en maken we een stop bij een koffieplantage. Bij aankomst zien we een kooi met twee vleerhonden, ook wel vliegende honden genoemd. Een bijzonder dier dat je in Nederland niet zomaar tegenkomt.
Wat deze plantage extra speciaal maakt, zijn de vele soorten koffie en thee die er worden verbouwd. Zo proeven we Indonesische gemberthee, die bekendstaat om zijn gezondheidsvoordelen. Daarnaast drinken we één van de duurste koffiesoorten ter wereld: ‘Kopi Luwak’. Deze bijzondere koffie wordt gemaakt van de pitten van koffiebessen die eerst zijn opgegeten en weer uitgepoept door een civetkat. Een unieke ervaring!
Lovina Beach
Aan de noordkust van Bali ligt Lovina. Vanuit Lovina brengen we eerst een bezoek aan de Beji-tempel in het dorp Sangsit. Daarna stoppen we bij het Yudha Mandala Tama-monument in de stad Singaraja. Vroeger functioneerde deze plek als haven voor goederen en als tussenstop voor cruiseschepen. Tegenwoordig dient het monument vooral als herinnering aan het Nederlandse koloniale verleden.
Recht tegenover het monument staat de Chinese tempel Ling Gwan Kiong. Na het bezoeken van verschillende Balinese tempels is het extra bijzonder om een Chinese tempel te zien. Hier krijg je een heel ander perspectief op symboliek en betekenissen. Zo krijgen we uitleg over de eigenschappen van Chinese sterrenbeelden, en ontdekken we dat Edwin een aap is en Jouke een haan.
Ben je fan van thermaal baden? Breng dan zeker een bezoek aan de Banjar Hot Springs. Dit is een warmwaterbron waar je heerlijk kunt ontspannen of even kunt zwemmen. De waterstralen die uit de draken komen, geven een verfrissende massage, en omkleden kan in de naastgelegen kleedhokjes. We sluiten een heerlijke dag af met een Saté Atjar van de hete kolen.
Dolfijnen spotten
Normaal gesproken staan wij niet zo vroeg op tijdens onze vakantie, en je zou het helemaal niet verwachten tijdens je huwelijksreis naar Bali. Toch maken we dit keer graag een uitzondering. Om zes uur ’s ochtends staan we paraat op het strand nabij ons hotel. In de zee liggen verschillende bootjes, sommige lijken op uitgeholde boomstammen, met bamboe-achtige steunbalken. We gaan dolfijnen spotten! Bovendien komt de zon op, wat naast een schitterend uitzicht ook een bijzonder gevoel geeft, midden op zee.
Met een grote hoeveelheid bootjes varen we enkele kilometers de diepe zee in. Alle boten liggen bij elkaar, wachtend totdat we dolfijnen zien. En ja hoor, daar zijn ze! De motoren worden gestart en massaal varen alle bootjes naar de plek waar de dolfijnen zwemmen. Eenmaal aangekomen, zijn ze verdwenen. Oh, wacht! Daar waar we net waren, daar zijn ze nu! Motoren opnieuw aan, en massaal varen alle bootjes weer de andere kant op. Nadat we dit ritueel enkele keren hebben herhaald, zegt Edwin tegen de schipper: “Wij blijven nu hier en varen niet mee met de massa.” Wat toen gebeurde, is onbeschrijfelijk. Een groep dolfijnen zwom zo dichtbij ons bootje dat we ze bijna konden aanraken.
Terug bij het hotel zien we met eigen ogen hoe een man kokosnoten uit de palmbomen kapt. Voor ons is dit een unieke kans om echte, verse kokosmelk te proeven. De man is zo enthousiast dat hij direct voor ons in een palmboom klimt en een kokosnoot kapt. Om eerlijk te zijn… echt lekker vonden wij het niet.
De Onontdekte Westkust van Bali
In onze reizen hebben we al meerdere keren meegemaakt dat de westkust van eilanden minder toeristisch is en daardoor vaak wordt overgeslagen. Enkele voorbeelden hiervan zijn onze vakantie op Curaçao en het eiland Skiathos tijdens het eilandhoppen in Griekenland. De westkust van Bali is ook minder toeristisch, maar zeker niet minder mooi.
Onderweg naar ons hotel in Pemuteran stoppen we bij de Pulaki-tempel. Bij aankomst mogen we deelnemen aan een heilige dienst. Ondertussen worden we vergezeld door een grote groep apen. Naast het spelen met elkaar, stelen ze ook de vruchten die de bewoners hebben meegenomen.
Verder naar het westen vind je het Bali Barat National Park. In het park krijgen we een rondleiding van een privégids, die ons de mooiste verhalen vertelt over zijn geweldige baan als boswachter. In het bos hangen we in een liaan en wandelen we door de mangrove. Ook krijgen we uitleg over kapokbomen, waarvan de vulling wordt gebruikt voor kussens.
Toen de boswachter vroeg waar we vandaan kwamen, ontdekten we hoe bijzonder het is om iets van de wereld te mogen zien. Voor veel Balinezen geldt dat ze nooit het eiland verlaten of ver van huis zijn geweest. Europa is absoluut ver weg, en toen we hem een euromunt dropje gaven, wist de man niet wat hem overkwam. Voor het eerst een euromunt in handen, die je ook nog kunt opeten? Om te voorkomen dat hij morgen een dropvlek onder zijn kussen heeft, besluiten we de hele zak te geven.
Munduk waterval en Gunung Batur vulkaan
Het idee dat water en vuur niet samengaan, wordt op Bali tegendeel bewezen. Naast het bijzondere park in het westen telt het eiland meerdere watervallen. Eén daarvan is de Munduk-waterval. Via een paadje door een groene oase komen we bij de waterval, waar het water van enorme hoogte naar beneden stort in een plas. Je kunt hier gemakkelijk in staan, en het water komt niet boven je knieën.
Toch is het af te raden om recht onder de waterval te gaan staan. Het water heeft zo’n kracht dat het best pijnlijk is. In tegenstelling tot water heeft Bali ook een actieve vulkaan: de Gunung Batur, nabij het Baturmeer. Met uitzicht op de vulkaan krijgen we een heerlijke lunch geserveerd, en kunnen we het betoverende Bali rustig op ons in laten werken.
Ulun Danu tempel
Ulun Danu is misschien wel één van de meest fotogenieke tempels van Bali. Gelegen in een bergachtig landschap, wordt de tempel omringd door het water van het meer. Het is precies zo’n plek waar de mist soms blijft hangen, waardoor de omgeving een mysterieus sfeertje krijgt. In de omgeving groeien veel bloemen, en we zien een trompetboom die volop in bloei staat.
Balinees Ambachtswerk: Batikken in Ubud
In Nederland is traditioneel ambachtswerk een uitstervend fenomeen, maar op Bali komt het ambachtswerk nog veelvuldig voor in het straatbeeld. Handelswaar wordt aangeboden op de markten, en op het platteland zijn vooral de vrouwen actief in de rijstvelden, terwijl de kinderen helpen met het hoeden van ganzen. Houtsnijwerk is een taak voor de mannen, terwijl de vrouwen meewerken aan bestratingswerk en batikken in de weverij.
In Ubud volgen we een batikworkshop. Batikken is een techniek waarbij verf wordt gebruikt om stoffen te decoreren. Jouke maakt een blijvende herinnering van onze huwelijksreis naar Bali, terwijl Edwin een landkaart maakt met de plaatsen die we tijdens onze vakantie bezoeken.
In Ubud worden we gewezen op een gezellig restaurantje. Vanaf de eerste verdieping hebben we uitzicht over de rijstvelden. Het gerecht van de chef-kok is pekingeend, en wat ons betreft is dit de lekkerste die we tot nu toe hebben gegeten.
Traditionele Balinese Dansen: Barong en Kecak
In Ubud gaan we een avondje uit en kijken we naar de Barong-dans. Dit is een traditionele Balinese dans die de mythologie van dieren vertoont die bovennatuurlijke krachten hebben en mensen kunnen beschermen. De kostuums zijn prachtig en, samen met de dans en het muziekspel, vormt dit een onvergetelijke ervaring.
Een andere dans die we in Bali bezochten, is de Kecak-dans. Dit is een heel andere dans en totaal niet vergelijkbaar met de Barong-dans. De Kecak-dans staat ook wel bekend als de apendans en wordt uitgevoerd door een kring van maar liefst 50 artiesten die geruite kleding om hun middel dragen. Ze swingen met hun armen en handen en zingen ritmisch “chak”, zoals je zou doen met percussie. De dans stelt een veldslag voor, waarin de kwaadaardige koning wordt verdreven. Wat deze Kecak-dans nog bijzonderder maakt, is dat hij wordt uitgevoerd bij de Uluwatu-tempel. Deze tempel ligt op een hoge rots langs de zee en biedt, vooral bij zonsondergang, een onvergetelijke herinnering.
Verleng je huwelijksreis Bali met een strand vakantie
Na onze individuele rondreis hebben we onze vakantie op Bali met een paar dagen verlengd om lekker te zonnen en te luieren aan het strand van Kuta. Naast Kuta en Legian Beach is ook Sanur een mooie strandlocatie om naartoe te gaan. Een leuk weetje over Sanur is dat hier ooit besloten is dat er op Bali niet hoger gebouwd mag worden dan de hoogste palmboom.
Kastenstelsel van Bali
Van onze privégids hebben we een schrijven meegekregen over het kastenstelsel. Zij wilde heel graag dat wij hiervan kennis zouden nemen. Omdat zij het zo belangrijk vond, willen wij dit graag ook met jullie delen.
Maatschappelijk onderscheid speelt een belangrijke rol in het leven op Bali. Daarnaast is er ook nog sprake van een kastenstelsel, dat verdeeld is in vier kasten.
De hoogste kaste is die van de priesters, de Brahmana-kaste genoemd. De aanspreektitel is Ida Bagus, waaraan een door de ouders gegeven familienaam wordt toegevoegd. De tweede kaste is de Kesatrya-kaste, met de aanspreektitel Anak Agung (kind van de berg Agung). De derde kaste is de Wesya, met als aanspreektitel I Gusti. De meeste Balinezen behoren tot de vierde kaste, de Sudra. Afhankelijk van de volgorde van de geboorte krijgen de kinderen respectievelijk de titels Wayan, Made, Nyoman en Ketut. Als een familie meer dan vier kinderen krijgt, herhalen deze namen zich.
Bij de ingang van ieder Balinees huis vindt men een bordje met daarop de familienaam en het aantal meisjes en jongens in de familie, plus het totaal aantal kinderen. Aan de familienaam kan men zien tot welke kaste een familie behoort. Indien een vrouw trouwt met een man uit een hogere kaste, zal zij ook tot die kaste gaan behoren.
Ze zal echter niet meer met haar oorspronkelijke naam aangesproken worden, maar met een nieuwe naam. Als haar naam bijvoorbeeld Made is, zal zij binnen de nieuwe familie (de vrouw verhuist altijd naar het huis van de man) Jero, plus een bloemennaam (bijvoorbeeld Jero Rosa), gaan heten. Andersom, als een vrouw trouwt met een man uit een lagere kaste, zal zij tot die lagere kaste gaan behoren.
Sampai jumpa (tot ziens).
Tip: Nagenieten op het strand met een cocktail? Een 15 daagse rondreis Bali compleet kun je eenvoudig verlengen met bijvoorbeeld een verblijf aan het strand van Kuta.
Wil je graag iets toevoegen of delen? Laat een reactie achter onderaan deze pagina.
Edwin & Jouke
Iedere vakantie is voor ons een nieuwe beleving! Naast zon, zee, strand genieten wij vooral van het onbekende tussen de locals. Onze reisverslagen delen wij graag zodat iedereen kan meegenieten van onze vakantie, leut en alle lekkers.
Meer lezen? Zie onze andere reisverslagen.