Glamping Italie – een Gardameer avontuur vol Citroenen

Na onze vakantie in Toscane rijden we naar Lago di Garda, voor een weekje Glamping Italie. We reizen af naar de westkant van het Gardameer en rijden daarna via Oostenrijk terug naar huis. Lees je met ons mee?

Glamping Italie

Voor de eerste keer een Glamping Italie vakantie, dus overnachten we in een safaritent. Als we aankomen bij Camping Village Riva Blu worden we vriendelijk ontvangen door de receptioniste. We crossen samen met een golfkarretje, van links naar rechts, van boven naar beneden, tot bij onze Glamping safaritent. Het past allemaal precies door de smalle straatjes en tussen de beplanting. Het lijkt wel alsof je een reis door de Jungle maakt.

Vanuit de Glamping safaritent hebben we prachtig uitzicht over het Gardameer. Een aantal treden naar beneden zijn ligbedjes te vinden en kun je een hapje, drankje of ijsje nuttigen bij de ‘beach bar’’ foodtruck.

In 2021 zijn alle tenten nieuw geplaatst. Ze zijn voorzien van een moderne keuken met inductie kookplaat en een vaatwasser. Het uitzicht over het Gardameer is werkelijk schitterend!

Op deze plek is het helemaal vakantie. We besluiten dan ook onze eerste dag te genieten bij de tent. Lopen tussendoor naar de supermarkt zodat we zelf eten kunnen koken en maken er samen een leuke en culinaire avond van.

Tip: Gek op spelletjes? Dit zijn leuke spelletjes voor 2 personen!

In de avond worden we getrakteerd op twee vuurwerkshows aan de overzijde van het Gardameer. Zeker in de zomermaanden organiseren dorpjes aan het Gardameer regelmatig evenementen met vuurwerk. Fijn dat we verrekijkers bij ons hebben zodat we het vuurwerk goed kunnen zien. Tot in de late uurtjes spelen we enkele spelletjes en genieten we van het ultieme Glamping Italie gevoel.

Totdat we gingen slapen en iemand in een andere tent examen deed voor ‘snurkkampioen’. Toen het gesnurk ophield was er een piepend geluidje te horen, ook erg irritant. Uiteindelijk kunnen we rustig slapen en is morgen weer een nieuwe mooie zonnige dag.

Bezoek aan de citroengaard

Na een korte wandeling naar de supermarkt voor verse broodjes hebben we een ochtendwandeling gemaakt langs het Gardameer tot aan de haven van Moniga. Met een verkoelend ijsje in de hand weer teruggelopen naar onze safaritent om klaar te maken voor een culturele citroendag met onder andere een bezoek aan de citroengaard.

In Gargnano woont Fabio. Hij heeft de biologische citroengaard Limonaia La Malora overgenomen van zijn vader. Honderden jaren geleden was het Gardameer het meest noordelijke gebied van de hele wereld waar citroenen werden verbouwd. Met alle nieuwe technieken en veranderend klimaat zijn veel citroengaarden aan het Gardameer gestopt. Fabio zet dit erfgoed voort om te laten zien hoe het vroeger ging.

Het verbouwen van citroenen is precisiewerk. Het vasthouden van warmte tussen muren, het vasthouden van water door gebruik van kleistenen en het continu bewateren door gebruik van een watermolen. Aan de hand van een instructieboekje lopen we dwars door de citroengaard die in drie etages is gebouwd.

Na een leerzame middag over moeder ‘citroenen’ natuur willen we natuurlijk ook weten wat met al die citroenen wordt gemaakt. Daarvoor gaat ons citroenavontuur aan het Gardameer nog even door!

Horrorterras Gardameer

Onderweg maken we een tussenstop bij hotel Paradiso in Tremosine voor een écht hoogtepunt aan het Gardameer. Dit hotel heeft namelijk een terras gemaakt waarbij je circa 450 meter recht naar beneden kijkt. Zie je de snelweg onder onze voeten doorgaan?

Bij aankomst krijgen we een vorstelijk ontvangst door drie heren in zesdelig pak, het is tenslotte hotel Paradiso aan het Gardameer. Een kijkje nemen zonder consumptie is not done! Daarom drinken we een paradijslijk colaatje tegen vorstelijke prijzen maar wel met een citroentje erin, het is immers onze citroendag aan het Gardameer!

Dat colaatje konden we ook wel goed gebruiken om even bij te komen van de autorit. Hoewel het rijden in de bergen op grote hoogte erg mooie panorama’s geeft is het soms ook in de handjes knijpen. Niet zozeer vanwege de hoogte maar vooral vanwege de anderhalvebaans wegen waar je met hoge snelheid continu wordt verrast door haakse bochten. Bedenk daar agressieve Italianen bij, die liever op je achterbank meeliften en met hun kont op de toeter zitten, voor een totale beleving.

Het wordt al donker aan het Gardameer en moeten vanavond nog terug naar onze Glamping safaritent, dus snel door naar onze volgende citroenstop, Limone Sul Gada.

Citroenen onder de sterren

Bucketlist dingetje of niet, wij willen graag naar Limone. Zelfs zo graag dat Jouke speciaal haar citroenen shirtje heeft aangetrokken 🙂 Voor ons dus een perfecte afsluiter van onze citroendag aan het Gardameer!

Behalve een gezellig en absoluut toeristisch plaatsje is Limone een plek waar je vanwege de vele citroenboompjes gewoon blij van wordt, toch?

Voordat de zon onder is nemen we een vogelvlucht door het plaatsje en besluiten we ergens te eten. Het lijkt op een drukke avond voor de restaurants. Met een klein gelukje vinden we nog één tafeltje voor twee. En wel op het dakterras met uitzicht over het Gardameer. Misschien is het dan wel het laatste tafeltje, voor ons voelt het als een VIP-plaats first class!

In Limone vind je Limonaia del Castèl. Een museum dat is opgericht in een oud citroenhuis direct tegen het Gardameer. Het is eenvoudig te vinden via de mozaïek tegeltjes in de bestrating. Normaal is dit museum alleen overdag open. Op enkele zomeravonden organiseren ze het evenement Limonaia sotto le stelle (citroenen onder de sterren) wat groots wordt gevierd met romantische fakkels, livemuziek en een proeverij.

Omdat we eerder vandaag de citroengaard in Gargnano hebben bezocht kunnen we een betere voorstelling maken van het museum in Limone zonder extra uitleg. Zo genieten we extra van de romantische sfeer, het uitzicht over Limone, het Gardameer en de citroenen. Leuk is dat ze hier heel veel verschillende soorten hebben van klein tot hele grote citroenen.

Hoewel we nog een stukje moeten rijden slaan we het proeverijtje toch niet over. Op het menu staan Limoncello, een Limonaia Crème en citroenkoekjes. Allemaal erg lekker!

Het is donker geworden aan het Gardameer en tijd om terug naar onze Glamping safaritent te gaan. Slechts 48km met een reistijd van 1,5 uur. Dat wordt slingeren in de nacht, haakse bochten en geen straatverlichting. Waarschijnlijk hielpen de borreltjes ons zigzaggend door het verkeer te geleiden maar helpt vooral Jouke, als personal assistent met haar neus tegen de voorruit geplakt en vroegtijdig om de hoek kijkend, zodat we heelhuids en veilig op onze thuisbestemming aankomen. Wat een helse rit!

Shoppen Gardameer

Vlakbij onze Glamping locatie kun je goed shoppen in het Il Leone Shopping Center! Soms nodig voor de boodschappen en soms leuk voor de leuk.

Eerst een biefstukje eten bij restaurant Roadhouse. Iedere woensdag is het hier ‘beefday’. Ofwel extra korting op je menu. Hiervoor heb je dan wel een app nodig op je telefoon. Gewoon even downloaden uit de appstore en hoppa! Helaas moet je dan wel verbonden zijn met een provider in Italië en als ze dan ook geen wifi hebben wordt dat heel lastig. We hebben nog geprobeerd om de telefoon in de Italiaanse taal om te zetten, en dat allemaal voor een paar euro korting… hahaha. Uiteindelijk is het hele verhaal met de app niet gelukt en toch korting! Dat hebben we weer mooi gefixt!

Deze week is het ‘back to school’ week. Dit betekent normale prijs minus aanbieding, minus korting en bij besteding boven een bepaald bedrag nog meer korting. Als ze zo even doorgaan krijg je nog geld toe bij je aankoop. Mooi moment voor ons om een koopje te doen.

Met een volle auto terug naar onze Glamping safaritent blijven we vooral genieten van het mooie weer aan het Gardameer.

Glamping Italie aan het Gardameer

Met het Gardameer recht voor je deur hoef je helemaal niet weg voor een heerlijke vakantiedag. Zodra we onze Glamping safaritent openen is het prachtig.

Eerder zijn we langs het Gardameer een aantal kilometer naar links gelopen. Daarom vandaag een wandeling langs het Gardameer naar rechts. De wandelpaden zijn perfect aangelegd, het is allemaal vlak en je vind hier voldoende barretjes en terrasjes. Aan het einde van de dag hebben we zo een 12km gewandeld.

In de middag drinken we gezellig samen een flesje wijn. Kokkerellen we iets lekkers en drinken een Limoncello als toetje.

Kasteel van Padenghe

Geen idee wat we vandaag mogen verwachten. Maar met een kasteel op slechts 2km afstand van onze safaritent nemen we de proef op de som. We rijden naar Castello di Padenghe.

Parkeren is eenvoudig en toeristen zijn hier nauwelijks te bekennen. Van buiten zie je de muren van het kasteel, wat hoger gelegen op een berg met uitzicht op het Gardameer. Eenmaal binnen de muren worden we verrast met een middeleeuws dorpje. Het meest verbazingwekkende, er wonen nog mensen ook.

Een man geeft zijn plantjes water. Een vrouw komt voor de schoonmaak van haar bed & breakfast. Iedereen is enorm gastvrij en we mogen zoveel rondkijken als we zelf willen. Een restaurantje of souvenirwinkeltje vind je hier niet. Wel een kasteeltoren met een grote klok en een theaterpodium. Ook het uitzicht over het Gardameer is fenomenaal. Gaaf dat we hier zijn geweest voor een bezoekje!

De route terug vanuit het kasteel was tevens een mooie beleving. Door straatjes met een maximale breedte van 2,10m was het aardig passen en meten om zonder schade thuis te komen.

Zien en gezien worden in Salò

Zo een twaalf kilometer verderop langs het Gardameer ligt Salò. Over dit plaatsje wordt vaak geschreven dat het een hele mooie boulevard heeft. Het is zaterdag, de dag van de weekmarkt in Salò. Omdat wandelend te ver en de buslijn geen optie is rijden we met eigen auto.

Na enige voorbereiding voor gratis parkeren, de wetenschap dat de grootste parkeerplaats in Salò bezet is door de weekmarkt en rekening houdend met ZTL-zones, dit is een gebied waar je met eigen auto niet in mag rijden, gaan we op pad. Hoe dichter bij Salò hoe drukker het wordt. Alle plekjes zijn bezet en het krioelt van de auto’s, wat nu?

Tip: bereid je voor vertrek naar Italie goed voor op de verkeersborden zoals Zona Traffico Limitato (ZTL). Het is niet ondenkbaar dat je situaties tegenkomt waarbij je acht verkeersborden onder elkaar ziet en een halve meter verder nog eens acht.

Het idee van parkeren bij een supermarkt brengt ons iets dichter bij de oplossing. Hoewel auto’s zelfs dubbel geparkeerd staan op het naastgelegen parkeerterrein blijkt ook een bovendek aanwezig. Na enige twijfel wijst een man ons, in het Italiaans bij gebrek aan Engels, de weg en wat zien we? Vrijwel een leeg parkeerdek en dus plaats genoeg om onze auto te parkeren, wat een geluk!

Op naar de markt. Je vind hier een gevarieerd assortiment van kleding, eten, eten en eten, hoedjes, lakens en olijfhout. Souvenirtjes vind je hier niet. Wel kopen we twee nieuwe tafelkleedjes. Bij deze onderhandeling heeft Jouke haar nieuwste afdingmethode toegepast en bespaart direct één euro.

In Salò is het zien en gezien worden! Dure auto’s, chique geklede mensen en een overvloed aan Apérol Spritz op de terrasjes langs het Gardameer. Bedrijven grijpen ook hun kans om zich te presenteren. Zo zien we standbeelden van kunstgras, dure auto’s worden tentoongesteld en presenteren lokale bedrijfjes hun wijn en olijfolie.

Eerste klas terras! Daar was nog een plekje vrij. Direct aan de boulevard van het Gardameer genieten we van een heerlijke cappuccino bij Bloom onder het motto “every day it’s time to bloom“. Je snapt wel dat we gerekend hadden op de hoofdprijs maar voor vier euro en een brede glimlach is dit ongeveer de beste cappuccino die we tot nu gedronken hebben.

Wat een mooi, schoon en gezellig plaatsje is Salò, gelegen aan het Gardameer. In ieder straatje vind je opnieuw een mooi plaatje. De gebouwen, de handgemaakte spaghetti en de flanerende toeristen waarvoor de boulevard als catwalk dient.

Na een ochtend slenteren is het tijd om terug te gaan naar onze safaritent. De marktlui ruimen hun spullen op en wij lopen terug naar de auto. Uiteindelijk blijkt parkeren op het bovendek niet geheel gratis. Een minimale besteding van vijf euro in de naastgelegen Conad supermarkt is nodig om een muntje voor uitrijden te bemachtigen. De caissière was voorbereid dat dit vandaag zou gebeuren en een stapeltje muntjes klaargelegd. Zo hebben we toch fijn geparkeerd en ook meteen ons avondeten gekocht, wij zeggen win-win!

Gardameer wijn proeven in je Glamping Italie safaritent

Twee jaar geleden zijn we een paar dagen in Sirmione op vakantie geweest. Daarbij ‘last minute’ een aantal flessen witte Avanzi Lugana wijn gekocht voor thuis. Wij vonden dat zulke lekkere wijn dat we dit niet zijn vergeten. Nu blijkt dat die wijnboer enkele kilometers van onze safaritent is gevestigd.

Uiteraard konden we het niet laten om hier te stoppen en een flesje wijn mee te nemen. In de vriezer gekoeld, terwijl wij het laatste middagzonnetje meepikken aan het Gardameer, en met een overheerlijke zelfgemaakte pasta geproost. Helaas heeft de fles niet lang stand gehouden. We gaan snel weer terug!

Zonsopkomst tijdens je Glamping Italie vakantie

Vanochtend zijn we vroeg wakker, vroeg opgestaan om daarna weer lekker te gaan slapen. Het beloofd een heerlijke warme en heldere dag te worden. Al vroeg valt het ochtendlicht op onze safaritent. We bedenken ons dat het erg mooi moet zijn om de zon op het Gardameer te zien schijnen.

Zo gezegd zo gedaan. Kleren aan, uit bed en met een slaperige kop wandelend vanuit de Glamping safaritent naar het Gardameer. We zijn niet alleen. Enkele vroege vogels vliegen in het rond, andere vroege vogels zijn al aan het hardlopen en weer andere vroege vogels zitten heerlijk te mediteren in een zonnestraal.

Het is nog vroeg en toch geeft die ene zonnestraal een hele hoop warmte. Het water kleurt licht op, tot daar waar de zon schijnt. Al het water daarvoor oogt nog donker en koud. Wat een mooie verschijning, die ochtendzon!

Behalve een ritje naar de Italmark supermarkt genieten we vandaag heerlijk van het zonnetje en het kabbelende water van het Gardameer. Het lijkt op de zee, het geluid, de golven, de bootjes en het uitzicht. Vandaag is het zo helder dat je zelfs tot Bardolino kan kijken. Ook het kasteel van Sirmione is duidelijk te zien.

Voor een beetje verkoeling helpt een duik in het water. En voor ons een nieuwe ervaring, de Magnum Pistachio… jammie jammie!

Restaurant La Brace Steakhouse

Vandaag is alweer onze laatste Gardameer Glamping dag. Nog snel wat laatste koopjes gedaan om mee te nemen naar Nederland en in de nabijgelegen supermarkt verse broodjes voor de lunch. Dat is precies het moment waarop we het restaurantje hebben gespot waar we vanavond gaan eten.

Het restaurant La Brace Steakhouse bevindt zich boven de Conad supermarkt en ligt enigszins verstopt. Het is een leuk restaurant met vriendelijk personeel. De pizza’s zijn vierkant van vorm en in de huisgemaakte tiramisu zit een scheutje alcohol. De huisbaas vond het zelfs zo leuk dat hij trakteerde op een speciale prosecco wijn die geheel in stijl met zwaard moest worden ontkurkt. Italiaanser machogedrag gaan we na dit niet meer krijgen.

Overnachten onderweg naar Gardameer

Na een geweldige zonsopkomst aan het Gardameer is het tijd voor de reis naar huis. Voor het eerst hebben we op de dag van vertrek een ‘last minute’ geboekt voor een overnachting onderweg. Achteraf gezien best geslaagd!

Tip: voor Oostenrijk is een vignet verplicht. Soms is twee keer een 10 dagen vignet (heenreis/terugreis) goedkoper dan een maandvignet.

We rijden net zoals op de heenweg richting de Zugspits. Alleen stoppen we nu niet in Lermoos maar één plaatsje eerder in Biberwier. Bij hotel MyTirol voelt alles anders Oostenrijks aan dan we tot nu gewend zijn.

Geen typisch Oostenrijks huis met bloemenbakken aan de balkons. Geen lederhosen en deienkletsmenu’s. Nee, een hip modern hotel is wat ons te wachten staat. Het enige Oostenrijks zijn de liftstoeltjes voor de deur, een enorm gesteente van een bergpiste en een Tirola Kola.

In het hotel vormt de bar het centrale punt. Via bruggen loop je omhoog en kun je naar de kamers. De bedden zijn minimaal één meter hoog, dat wordt erop springen dus. Verder zijn een panorama zwembad met bubbelbad, een spelletjeshal en zelfs een bioscoop aanwezig. Zo maken we samen een leuke laatste vakantiedag in Oostenrijk. Dit keer zelfs een zonnig Oostenrijk met circa 25 graden!

Wij hebben weer genoten van een heerlijke vakantie en kijken terug op een mooie herinnering!

 

Edwin & Jouke
Iedere vakantie is voor ons een nieuwe beleving! Naast zon, zee, strand genieten wij vooral van het onbekende tussen de locals. Onze reisverslagen delen wij graag zodat iedereen kan meegenieten van onze vakantie, leut en alle lekkers.

Benieuwd naar onze andere reizen? Kijk dan onder het menu reisverslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *