Flachau Oostenrijk mooi bergdorp als uitvalsbasis in het Salzburgerland

In het Oostenrijkse Salzburgerland ligt Flachau. Voor veel Nederlanders een populaire plaats voor een wintersportvakantie. Wij kunnen je vertellen dat Flachau ook superleuk is in de zomer.

Booking.com ReizenReizen

Half vijf in de ochtend. Tijd om op te staan! We gaan naar Flachau. Via München rijden we naar Oostenrijk. In die regio begint voor ons het filerijden. Vanwege het warme weer rijdt iedereen met open ramen. In de file horen we een telefonerende vrouw enorm schaterlachen. Toen ze even naar rechts keek en eenmaal doorhad wat wij hoorden werd het hilarisch. Wat een lol kun je hebben onderweg naar Flachau.

Wat opvalt is dat bij het ontstaan van een file direct alle auto’s de middenbaan vrijmaken voor hulpdiensten. Helaas hebben we deze vandaag wel teveel gezien. Rond half acht ’s avonds arriveren we bij onze accommodatie in Flachau, hotel Sieglhub.

Hotel Sieglhub Flachau

Hier vieren we vakantie in een luxe chalet met moderne inrichting. Zo heeft onze chalet bijvoorbeeld een kookeiland, elektrische sfeerhaard en twee sfeervol ingerichte verdiepingen met prachtig uitzicht op de bergen. En alles superschoon!

Als Flachau ontwaakt is het stil in de omgeving. De vogeltjes fluiten. In de verte hoor je het geluid van de rivier. Af en toe brult één van de paarden, die op stal staan. En aan de voordeur hangt een tasje met verse broodjes. Vandaag is het Hemelvaartsdag. Daarom zijn alle winkels inclusief supermarkten gesloten. Voor ons een ideaal moment om de omgeving nabij hotel Sieglhub en het dorpje Flachau te verkennen.

Direct voor ons chalet ligt een zwemvijver. Het water is kraakhelder en ijskoud. Met warm weer absoluut een fijne plek voor een frisse duik en heerlijk zonnen op een ligbedje. De accommodatie waar we verblijven is gevestigd op een paardenhouderij. Dit zie je terug in het bedrijfslogo en ook in alle details op de hele ranch. Naast paarden vind je hier ook andere dieren zoals ezels, bokjes, lama’s en poezen.

Overnachten bij Sieglhub?
Klik hier en maak je reservering via booking.com

Het bergdorp Flachau

Via een wandelpad lopen we naar Flachau centrum. Aan de ene zijde stroomt een rivier. Aan de andere zijde zien we volop bloemenweides. Later blijkt dit voor het laatst te zijn want vandaag zijn alle bloemenweides in de omgeving gemaaid. Gelukkig hebben we tijdig enkele foto’s gemaakt.

Lopend naar het dorp ervaren we dat Flachau zeer hond vriendelijk is. Op veel plaatsen vind je prullenbakken met gratis hondenpoepzakjes. Bij de fonteintjes kun je vers water drinken en bij restaurantjes mag je hondje gewoon mee naar binnen. En vrijwel bij ieder restaurant wordt gelijk een waterbak gebracht.

Voorafgaand aan onze vakantie naar Flachau heeft Edwin aan Jouke beloofd om apfelstrudel te eten. Dat was voor Jouke de voorwaarde om mee te gaan naar Oostenrijk. Belofte maakt schuld dus hebben we bij de bakkerij in het dorpje een heerlijke apfelstrudel met slagroom, vanillesaus en ijs gegeten. Samen met een koffie, een glaasje water en een hazelnoot chocolaatje een prima lunch, toch?

Verderop in het dorpje Flachau zien we steeds meer dat het vandaag Hemelvaartsdag is. Alles behalve een enkele horeca gelegenheid is gesloten. Zo ook de dichtstbijzijnde pizzeria op kruipafstand waardoor we alsnog 950 meter verderop, bij restaurant Jagdhof, een ‘zum mitnemen’ pizza bestellen.

Via het voetpad lopen we langs een camperplaats terug naar ons chalet en genieten van een heerlijke pizza met een Italiaanse wijn.

Hotel of appartement Flachau? Je vindt de leukste locatie op Booking.com

Booking.com

Kitzlochklamm

Vandaag brengen we een bezoek aan de kitzlochklamm in Taxenbach. Een kloof waarbij het water met enorme hoeveelheden zo een 300 meter naar beneden glijdt. Bij aankomst is het rustig op de parkeerplaats. We kunnen direct door naar P1 en staan recht voor de ingang van de kloof.

Vanwege veiligheidsredenen krijgt iedere bezoeker een helm. Zien we er niet schattig uit? We beginnen aan een klim over houten loopbruggen en trappen. Even verderop naderen we een tweesplitsing. Linksaf volgt de route terug naar het startpunt. Rechtsaf wijst naar de bedevaart kapel Maria Eland.

We volgen het advies om eerst rechtsaf te slaan waardoor we op het hoogste punt van de kitzlochklamm uitkomen. We naderen een uitzichtpunt in de vorm van een zwevend plateau. Een plateau dat we vanaf beneden in de verte al zagen hangen. Als je vanaf hier naar beneden kijkt zie je pas hoe diep deze kloof daadwerkelijk is.

We vervolgen het pad via de grotten naar boven tot aan het einde van de kitzlochklamm. Aan het einde van de kitzlochklamm staat een monument ter nagedachtenis aan een groep schoolkinderen die tijdens het maken van een groepsfoto naar beneden zijn gevallen.

Deze kloof heeft twee ingangen. Indien gewenst kun je de tocht bovenaan verlengen met een bezoekje aan Maria Eland. Wij keren terug door de grotten en volgen de oorspronkelijke route naar het startpunt. Zo lopen we langs een grot waar goudzoekers hun geluk dachten te vinden naar beneden.

De weg terug ligt iets van de waterval waardoor je meer door de bossen loopt. Op sommige plaatsen kun je de wortelgroei van de bomen zien. Even later een vergezicht over de bergen. Na ruim twee uur hebben we een mooie rondwandeling gehad door de kloof. Eenmaal beneden trakteren we onszelf op een lekker drankje.

Hochkönig Straße

Voor de terugreis naar Flachau kiezen we een andere route dan de heenweg. We rijden over de B164 via Mühlbach am Hochkönig. Hier worden we getrakteerd op mooie uitzichten zoals het kerkje van Dienten wat hoog voor de Hochkönig pronkt.

‘s Avonds genieten we van het samenzijn in het chalet. We kokkerellen aan het kookeiland met uitzicht op de bergen. Pakken een chipje en drankje en spelen gezellig een potje rummikub.

Tip: Gek op spelletjes? Dit zijn leuke spelletjes voor 2 personen!

Grüß Gott, ofwel ‘goede dag’. Zoals in een liefdeshartje op onze voordeur staat geschreven. Een tekst waar je soms extra over nadenkt als je na meerdere dagen zonneschijn plotseling wordt verrast met koude temperaturen van 4,5 graden en regen.

Het weer in Flachau

Opeens is het minder vanzelfsprekend om te genieten van een wandeling door de frisse alpenweides en vergezichten over de bergen. Twee dagen regen en soms een enkel uurtje droog. Toch probreren we die tijd optimaal te benutten om wat meer van Flachau en de regio te zien.

Flachau is een lang en uitgestrekt dorp. Helemaal aan de andere zijde dan waar wij verblijven vinden we de vrijwillige brandweer. Het pand zelf is al een bezoekje waard. Dichtbij de brandweer ligt ook het oude dorpsplein waar Flachau in vroeger tijden is ontstaan. Via een paadje omhoog kom je uit bij de plaatselijke kerk. Helaas is de weg afgezet en opengebroken voor onderhoud. Toch weerhoudt dat Edwin niet om een kijkje te nemen. Zo hebben we in Flachau ietsjes buiten de lijntjes gekleurd, een berg beklommen en een kerkje gespot.

Verderop zien we een bruggetje verstopt tussen twee appartementen. Het bruggetje brengt ons naar de overkant van de rivier op een soort van bospaadje. ‘Kijk hier’, zegt Jouke. Een waterval middenin Flachau. Na onze wandeling sluiten we af bij restaurant Jagdhof, of zoals wij ons vergissen Jagershof, met een heerlijke apfelstrudel.

Tip: Wist je dat Jagdhof ook hele mooie appartementen biedt? Klik hier en bekijk op Booking.com

Regen en sneeuw in Flachau

Hoewel we gisterochtend nog een zonnestraal hadden is het vandaag mistig, nat en vies weer. De kou heeft plaatsgemaakt voor regen. Een hele dag in het chalet verblijven is niets voor ons dus gaan we erop uit. Lukt dit niet te voet? Dan gaan we maar met de auto!

We beginnen onze autoroute op de Feuersangbergweg richting Radstadt. Onderweg genieten we van enkele vergezichten en superleuke slingerweggetjes. Vervolgens rijden we via de Forstauer Straße en de Vorbergstraße richting Dachstein. Dachstein is een veelbelovende plaats met uitzicht op de Dachstein gletscher en een heus ijspaleis. Helaas verboden voor hondjes. Daarbij zal het uitzicht vandaag toch niet mooi zijn dus rijden we via Filzmoos weer terug naar ons chalet waar we op de televisie gratis Formule1 kijken.

In de avond schijnt spontaan een zonnestraal naar binnen. We trekken direct onze jas aan en gaan op pad. We hebben namelijk nog een gedeelte van Flachau niet gezien. Dit is het deel bij de skipistes. Door het koude weer van de afgelopen dagen zijn de bergtoppen extra bedekt met sneeuw. Dit levert bijzonder mooie plaatjes op. Zeker als het zonlicht op de berg schijnt is het geweldig om van dit uitzicht te mogen genieten. Gelukkig is deze zonnestraal een voorbode voor het weer van de komende dagen. Met een beetje geluk plussen we minimaal 20 graden erbij en kunnen de korte mouwtjes weer aan.

Wandelen Jägersee

Als wolken verdwijnen voor de zon komt de sneeuw tevoorschijn. Vandaag kun je goed zien dat door het weer van de afgelopen dagen de bergtoppen meer bedekt zijn met sneeuw. Het lijkt wel of iemand poedersuiker heeft gestrooid over een berg poffertjes. Iedere dag kijken we in de verte uit over zo een berg met een laagje sneeuw. Genietend van een kopje koffie in de ochtend bedenken we hoe we dichter bij die bergtoppen kunnen komen.

Op circa 20 kilometer vinden we de Jägersee. Een idyllisch zwanenmeer met helder groen water, redelijk vlak en gelegen tussen de bergen. We parkeren onze auto op loopafstand van het meer waar we direct verrast worden met een fantastisch uitzicht. Voor het meer ligt een restaurantje. We lopen rechtsom en volgen het wandelpad. De kleur van het water past perfect in het groene plaatje van de bomen, de grassen in het meer en de vele kleuren van de bloemenweides rondom. Wat is het rustgevend hier!

Naast het meer liggen vele kleine watervalletjes. Vlinders vliegen voorbij en ook de bloemenweides geven een fijn gevoel. Aan de overkant van het meer komen we uit bij een extra brede waterval door het smeltende ijs van de bergtoppen. Deze waterval splitst hier in diverse kleine watervalletjes die op hun beurt weer uitmonden in het meer.

Het water is ijskoud, kristalhelder en voor onze Tobi een eerste kennismaking om in een watertje te poedelen. Zowel voor Tobi als voor ons een superleuke, nieuwe en plezierige ervaring.

We kijken terug op een mooie rondwandeling om het meer. Een onbekende locatie voor toeristen en met recht een verborgen pareltje in het Salzburgerland. Na de rondwandeling van een kleine twee uur hebben we in Flachau op het terras ons geluk geproefd bij restaurant Glückskind.

Parkeren Salzburg Oostenrijk

Ga je naar het Salzburgerland? Dan mag een bezoekje aan de stad Salzburg natuurlijk niet ontbreken. Na enig uitzoekwerk parkeren we de auto in de Altstadt-Garagen. Deze moderne parkeergarage is gemaakt in de Mönchsberg. Bij aankomst heb je keuze voor center A en B. Als je hier voor A kiest ben je op loopafstand van de mooiste bezienswaardigheden in het oude gedeelte van Salzburg.

Belangrijk om te weten is dat het stadscentrum voor auto’s niet toegankelijk is na 11:00u. Op het verkeersbord wat dit aangeeft staat een oude auto waardoor je wellicht eerder denkt aan een milieuzone. Echter, in het wegdek zitten paaltjes die om 11:00u omhoog gaan waardoor alle verkeer gevangen zit tot de volgende ochtend 06:00u. Parkeren in de garage is dus zeer verstandig en zo voorkom je een hoge boete.

Boek hier je hotel in Salzburg

Booking.com

Salzburg stad van Mozart

Eenmaal in de stad Salzburg vind je vele mooie pleinen met gebouwen in barokstijl. Uiteraard is de stad vol van Mozart die hier geboren is. Tegen de berg in de stad is een begraafplaats gevestigd. Alle graven liggen er keurig bij met fleurige bloemen. Rondom zijn nissen gemaakt met familiegraven. Binnen kun je naar de catacomben. Helaas ga je het graf van Mozart hier niet vinden want dat ligt in de stad Wenen. De zus van Mozart en de jongere broer van Haydn zijn hier overigens wel begraven.

Opvallend veel Amerikaanse toeristen lopen samen met een gids door de stad. De meeste Amerikanen zijn voor een langere periode op vakantie in Europa. Sommige missen hun eigen huisdier zo erg dat ze graag even met Tobi knuffelen. Langs rivier de Salzach lopen we een steegje in waar we een schnitzel met frietjes eten. Het eten zelf is niet bijzonder maar wel een heerlijke plek om even uit te rusten. En Tobi krijgt ook hier een eigen waterbak!

Wat zit er boven zijn oogje? Hmm.. Tobi’s eerste teek, wat nu? De tekenpen ligt in het chalet en terugrijden duurt minstens een uur. Via Google maps zoeken we naar de dichtstbijzijnde ‘pharmacy’. Eerst komen we uit bij een schoonheidssalon. Daar wijzen ze ons de weg naar de dichtstbijzijnde apotheek. Bij de apotheek worden we goed geholpen en de teek geeft geen teken van leven meer. Bah.. wat een vies beestje!

Nadat we de mooiste gebouwen, pleinen en muurschilderingen hebben bekeken keren we huiswaarts. Nu hebben we tenminste gezien waar de symfonie van Wolfgang Amadeus Mozart is ontstaan.

Hallstatt het tweeling stadje uit een sprookje

Tijdens een vorige vakantie kregen we het Walt Disney gevoel in Epernay (Frankrijk) toen we over avenue de champagne liepen. Als we op zoek zouden gaan naar plaatsen waar je het ultieme Disney gevoel krijgt hebben we vandaag weer een plaatsje gevonden voor in die lijst.

Misschien ken je de Disney film Frozen? Het gerucht gaat dat het Oostenrijkse Hallstatt de inspiratie was voor het stadje Arendelle. Dit is de plaats waar Elsa en Anne uit de film Frozen zijn geboren. Hoewel het plaatsje Arendal in Noorwegen exact hetzelfde claimt zijn er zeker gelijkenissen te vinden. Sindsdien bestaat een enorme toeristenstroom naar Hallstatt. En wij willen dat natuurlijk ook met eigen ogen bewonderen.

Toch is die vergelijking niet de enige die gemaakt wordt met Hallstatt want er bestaat nog een tweede bijzondere gelijkenis. Het is namelijk zo dat in 2012 een exacte kopie van Hallstatt is nagebouwd in het Chinese Guangdong. Sindsdien loopt het hier vol met Aziaten waarvoor de wegwijzers zelfs in het Chinees staan aangegeven.

Het dorpje Hallstatt bereik je via een kilometer lange tunnel. Daarna kun je parkeren in ruime parkeergarages. Nabij P1 is ook een mooie camperplaats te vinden mocht je hier graag verblijven met de camper.

Voor een dagje is het erg leuk om Hallstatt te bezichtigen. Zoals de zeedijk in Volendam hebben ze hier de Seestraße. Een lange straat met allemaal souvenirwinkeltjes. Veel houten prullaria, zeepjes en zout vind je hier in de etalages. Op een pleintje genieten we bij café derbl van een heerlijke lunch. Een salade met kaas topping voor Jouke en voor Edwin een salade met eendenborst filet. Jammie!

Na wat rondslenteren door Hallstatt, vergelijkingen makend met Frozen en verbaasd over de foto’s van het Chinese dorp in Guangdong, sluiten we af met een ijsje op het terras.

Flachauer Gutshof und die Filzmooser Tanz Musi

Toen we hoorden over een Oostenrijkse muziekavond in Flachau hebben we direct een reservering gemaakt. Dat wil je toch niet missen? Door een regenbui zijn we een kwartiertje verlaat. Het Brabants kwartiertje kennen ze hier nu dus ook. Toch zijn we nog ruim op tijd voordat de bussen leegstromen en meer mensen aan de tafels schuiven. Sommige zelfs in vol ornaat.

Een pulletje bier en pepsi erbij (coca hebben ze hier niet) en het Filzmooser Tanz Musi begint te spelen. Trombone, klarinet, saxofoon, gitaar en de accordeon. Het komt allemaal voorbij. Snel staat de dansvloer vol met jong en oud terwijl wij genieten van ons diner. Een klein gerechtje ‘om te delen’ vooraf. Dit blijkt een hele plank te zijn met kaasjes, spek, worstjes, komkommer, paprika, een mandje brood en ga zo maar door. Pfoe.. als we dat geweten hadden. Maar wel lekker!

Wat gebeurt er als je mierikswortel (Oostenrijkse variant ‘kren’ genaamd) voor geraspte kaas aanziet. Dit rijkelijk op een broodje belegd en hier een grote hap van neemt? Wij kunnen uit ervaring spreken dat het vuur uit je neus spuwt en je bluswater nodig hebt om bij te komen. Tip, zit je neus dicht of ben je verkouden? Dit medicijn werkt binnen enkele seconden!

De bediening is hier uiterst vriendelijk. Als een klein meisje bij naar huis gaan speels een kaarsje uitblaast wordt deze glimlachend weer aangestoken. Ondertussen eten wij een goed gevulde Gutshof Burger. Hebben we samen veel lol en vooral samen een avondje gelachen. In het donker lopen we met volle buik terug naar het chalet en hebben we genoten van de Filzmooser Tanz Musi.

Tip: naast het restaurant vind je uitstekende chalets met uitzicht op de bergen. Bekijk ze hier op Booking.com

Waterval Golling an der Salzach

Met een volle lijst activiteiten gaan we vandaag op pad. Geen idee wat ons te wachten staat dus zien we wel hoe de dag verloopt. We starten bij de Gollinger waterval. Deze waterval heeft een vrije val van maar liefst 75 meter. Vanaf de parkeerplaats lopen we een klein stukje omhoog via het pad. Eenmaal de hoek om worden we direct getrakteerd op een overweldigende waterval. Wat een kracht zit er in het water. Ook het geluid is enorm.

Om gelijk weer verder te gaan vinden we zonde. Daarom klimmen we via trappen helemaal omhoog. Zelfs Tobi lukt het om zelfstandig omhoog te klimmen. Onderweg naar boven wisselt de temperatuur van warm naar koud en worden we telkens verrast met mooie uitzichten op de waterval. Nooit geweten dat een waterval zo een invloed heeft op de temperatuur.

Bijna bovenaan kun je via een brug oversteken naar de andere kant van de waterval. Hoewel we eerder wat nevel op ons kregen worden we op de brug kletsnat. Midden op de brug hoor je de kracht van het neerstortende water. Het voelt alsof je in gigantisch noodweer staat.

De uitzichten zijn zeer mooi. Links kijk je in de grot van de waterval. Rechts kijk je in de verte uit over de bergen. Aan de overkant van de waterval lopen we verder over een loopbrug. Zo komen we helemaal bovenaan de waterval waar een enorme rust heerst en het water bijeen komt in een liefelijk beekje. Klaar om naar beneden te storten.

De weg naar beneden was voor Tobi een beetje spannend. Met zijn zwarte natte poortjes hebben we samen de afdaling overwonnen. Deze overwinning moeten we natuurlijk vieren met een overheerlijke apfelstrudel. We zijn tenslotte in Oostenrijk!

Jahreszeitweg Golling an der Salzach

Niet ver van de Golling Waterval hebben we weer een verborgen pareltje gevonden. Voor een korte wandeling kun je prima terecht op de Jahreszeiten-Weg in Golling.

Langs de weg kun je gratis parkeren. De wandeling begint met een laantje die je naar een vijver brengt. Als je achterom kijkt zie je in het groen de bergen. Rond de vijver heeft iets weg van een Engelse tuin met allemaal lelies op het water.

Voor de kortste wandeling loop je rondom de vijver. Echter, aan de rand van de vijver is ook een wandelpad met informatie bordjes en wegwijzers te vinden. Deze route is speciaal op kinderen gericht zodat ze kennis kunnen maken met de natuur.

Zo leren we over de boomhoroscoop. Jouke behoort tot de lijsterbes wat staat voor ‘de gevoeligheid’. Edwin behoort tot de populier wat staat voor ‘de onzekerheid’. Dit doet ons even denken aan de Chinese horoscoop tijdens onze vakantie naar Bali met de Haan en de Aap.

Daarnaast vind je hier bijvoorbeeld ook insectenhotels, een labyrint en parcours met evenwichtsbalken. Wij slaan deze opdrachten over en genieten vooral van de vergezichten over Golling en het spelen met Tobi. Ons idee was om vandaag nog veel meer te zien en te beleven. Omdat we zo genoten hebben is daar geen tijd meer voor beschikbaar en bewaren we andere activiteiten voor een volgende dag.

Sound of Music Werfen

Do-Re-Mi wie kent het niet? Het liedje uit de film Sound of Music. Het liedje waar de kinderen dansend in een weiland dansen. En dat weiland ligt in Werfen.

Eenmaal van de snelweg rijden we door het centrum. Vervolgens via een smal straatje stijl omhoog de bergen in. Hoger in de bergen staat een groot bord met Sound of Music Trail. Vlak voor aankomst danst een klein meisje in een weiland. Ze is gekleed in precies eenzelfde jurkje zoals op de film. Puur toeval?

Wij rijden nog enkele meters verder om de auto te parkeren. Gelukkig hebben ze een parkeervak gemaakt waar drie auto’s achter elkaar kunnen staan. Direct naast het parkeervak is een poortje wat toegang geeft tot hét weiland. Op het weiland herken je meteen de berg en het kasteeltje op de achtergrond. Wat ze superleuk hebben gedaan is dat je via een kleine trucage zelf meedanst in de film.

Zeker met mooi weer is het grappig om samen de videoclip van Do-Re-Mi nog eens te bekijken terwijl je heerlijk ligt te zonnen op een ligbed in de weide van Sound of Music.

7 Mühlen Pfarrwerfen

Pfarrwerfen is een dorpje naast Werfen. Wat dit dorpje zo bijzonder maakt is dat zeven ‘oude’ watermolens op een rij behouden zijn. De watermolens dateren uit de 19e eeuw. Eén van de zeven molens is zelfs gebruikt tot 1960 en nog altijd intact.

De straat waar de molens zich bevinden is niet toegankelijk voor auto’s. Daarom parkeren we op loopafstand in het dorpje. De watermolens zijn minder bekend en (nog) niet toeristisch uitgebaat. Entree betalen doe je zelf met muntgeld bij de toegangspoortjes. Geld voor personeel is er niet. Alleen als je op vrijdagmiddag tussen 15:00u – 17:00u komt kun je aansluiten bij een demonstratie en uitleg over de watermolens. Mooi om te zien hoe de techniek in zo een molen destijds is bedacht, hoe de molenaar leefde en wat men moest doen om een kilo meel te maken.

Fohnwind in Oostenrijk

Dat het weer in Oostenrijk wisselvallig is wisten we al. Vandaag is zo een dag waarop we twee uitersten meemaken. Vorige week zakte het kwik tot 4,5 graden. Vandaag stijgt de temperatuur tot boven 30 graden door een föhnwind. Een mooie dag om te relaxen en even geen activiteiten te plannen.

We beginnen de ochtend met een bezoekje aan het terras. Daarna lopen we via een mooie wandelroute langs de skibanen terug. Geen idee ‘wie zijn weg’ dit is maar de wandelroute stuurt ons over de wiesenweg, grappig toch?

Langs de wiesenweg maakt Tobi kennis met paardjes en zien we verschillende chalet parkjes. Aan het einde van de wiesenweg komen we uit bij de skischool van Hermann Maier. Meervoudig Olympisch kampioen en geboren in Flachau. In het informatie toerisme gebouw hebben ze zelfs een klein museum over hem gemaakt waar je alles over zijn carrière kunt aanschouwen.

Langs de wandelroute begroeten we een reuze sneeuwpop en mag Tobi voor het eerst zwemmen in een riviertje wat door Flachau stroomt. Eenmaal terug bij het chalet nemen we zelf ook een verfrissende duik in de zwemvijver, brrr… koud!

Bij het chalet spelen we het spelletje regenwormen. Een hilarisch moment ontstond toen Edwin met twee stenen twee drieën moest gooien om te winnen. Wat denk je? Hij gooit ze nog ook!

Tip: Gek op spelletjes? Dit zijn leuke spelletjes voor 2 personen!

Het andere uitersten ervaren we in de avond. Donkere wolken trekken over de bergen en verdwijnen in een diepzwarte lucht. Gelukkig voor ons blijft het beperkt tot een hevige regenbui en een enkele donderslag. Wij kunnen ons goed voorstellen dat een dal verderop de volle laag heeft gekregen. Als donderslag bij heldere hemel verliest Tobi vanavond zijn eerste en tweede tandje. Helaas hebben we die niet meer gevonden dus zullen ze wel ingeslikt zijn.

Liechtensteinklamm versus Kitzlochklamm

Vandaag is de laatste volle dag voordat we naar Nederland rijden. Beginnen we met koffers inpakken of eerst toch nog iets leuks gaan doen? Laten we wat leuks doen, die koffers volgen later wel. In het Salzburgerland is namelijk zoveel te zien en beleven dat we keuzes moeten maken. Vandaag gaan we naar de Liechtensteinklamm!

De Liechtensteinklamm is meer toeristisch dan de Kitlzlochklamm. Bij aankomst vind je vier parkeerterreinen. Omdat P1 net vol is mogen wij op P2 parkeren. Waar bij andere attracties voor de entree een houten hutje staat treffen we hier een enorm gebouw aan. Een heuse kassa met ronddraaiende toegangspoort en zelfs souvenirwinkeltjes.

Welke kloof leuker is valt moeilijk te zeggen. Kies je voor het ruige? Dan ga je naar de Liechtensteinklamm. Liever minder toeristen en iets lieflijker? Dan ga je naar de Kitzlochklamm. Ons advies: bezoek ze allebei!

Liechtensteinklamm

In de Liechtensteinklamm kun je de mensen tellen. Verder zijn in het begin van de kloof de rotswanden voorzien van stalen vangnetten vanwege vallende stenen. Met al dit rotsengeweld misschien maar goed ook. De route volgt door meerdere tunnels die gemaakt zijn in die rotsen.

Opeens staan we bovenaan een enorme wenteltrap naar beneden. Vanaf daar wordt de Liechtensteinklamm steeds mooier. Wat een kracht zit in het water. Op sommige plaatsen valt het water als regen naast je neer en sta je midden tussen twee enorme rotswanden. Wat is het genieten van al dat moois. De kleuren en vormen van de rotsen, de bomen die erop groeien en het geweld van het water.

Aan het einde van de kloof komen we uit bij een enorme waterval. Gelukkig staan hier enkele bankjes. Heerlijk uitrusten in het zonnetje met zicht op de waterval. Nadat we uitgerust zijn van de klim lopen we dezelfde route terug en sluiten we voor de laatste keer af met een apfelstrudel.

Terug naar Flachau, koffers pakken en morgen naar huis. Genoten van het Salzburgerland, Flachau Oostenrijk en omgeving.

Daarom zeggen wij Flachaudoe!

 

Edwin & Jouke
Iedere vakantie is voor ons een nieuwe beleving! Naast zon, zee, strand genieten wij vooral van het onbekende tussen de locals. Onze reisverslagen delen wij graag zodat iedereen kan meegenieten van onze vakantie, leut en alle lekkers.

Benieuwd naar onze andere reizen? Kijk dan onder het menu reisverslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *