De Peel tips door locals voor een vakantie Nederland

Altijd als wij op vakantie gaan zoeken we naar bijzondere plekjes die alleen ‘échte locals’ weten te vinden. De zogenaamde verborgen parels of verborgen juweeltjes die uiteindelijk de mooiste herinneringen geven aan je vakantie. Omdat wij zelf in natuurgebied De Peel wonen willen we graag onze tips, als locals, delen voor jouw vakantie Nederland in natuurgebied De Peel.

De Peel

De Peel is een hoogveengebied waar vroeger turf gestoken werd. Misschien heb je weleens gelezen over ‘De Gouden Helm‘ die in De Peel gevonden is. Of juist een van de vele dramatische oorlogsverhalen die in dit oerlandschap afspeelden. Voor ons is De Peel vooral een uitgestrekt natuurgebied waar je heerlijk kunt fietsen, wandelen en genieten van een enorme gastvrijheid in een mooie omgeving.


Koop bij bol.com

Wandelen in De Peel

Ieder jaargetijde levert het landschap in De Peel mooie plaatjes op. Veel mensen genieten daarom in de lente, zomer, herfst en winter van een wandeling in De Peel. Hieronder vind je een aantal wandelroutes in De Peel waar je een heerlijke peelwandeling kunt maken.

Nationaal Park de Groote Peel

Enorm weids en een waterrijk gebied in De Peel is Nationaal Park de Groote Peel. Het is niet voor niets dat je hier zoveel verschillende vogelsoorten kunt spotten. Parkeren is eenvoudig mogelijk bij Buitencentrum De Pelen. Hier heb je tevens sanitaire voorzieningen, een eetgelegenheid en kun je alvast je vakantie souvenirtje kopen.

In Nationaal Park de Groote Peel vind je meerder wandelroutes met verschillende afstanden. Onderweg loop je over turfgrond, houten loopbruggen en kijk je in de verte over alles heen vanuit de uitkijktoren. Vergeet ook niet te genieten van de rust en alle soorten vogels die leven in De Peel.

Wil je graag wandelen in de Peel met een gids? Nationaal Park de Groote Peel biedt vaak georganiseerde wandelingen waarbij je alles leert over de natuur in De Peel.

Natuurgebied Astensche Aa

Absoluut een bezoekje waard is natuurgebied Astensche Aa. Hier kronkelt en stroomt rivier de Aa nog zoals vroeger, van voor de kanalisering. In natuurgebied Astensche Aa vind je een stukje Peel natuur wat onbekend is bij toeristen en misschien zelfs minder bekend bij de inwoners van omliggende Peel dorpen.

Een korte maar leuke wandelroute start je bij Hoeve Ruth, een natuurbegraafplaats die overigens ook zeer mooi is aangelegd met verschillende wandelpaden. Nadat je de auto hebt geparkeerd loop je door een poortje aan de overzijde van de weg. Het lijkt alsof je een lange oprijlaan bewandelt. Aan de linkerzijde loop je het bos in en volg je linksom het wandelpad. Na ongeveer een uur wandelen ben je weer terug bij het begin.

Behalve het kronkelende water, een uiteenlopende natuur van varens, hop, bramen en bomen kom je onderweg ook een oorlogsmonument tegen ter nagedachtenis aan de bemanningsleden van een neergestorte Lancaster. De Peel is helaas ook flink getroffen tijdens de tweede wereldoorlog waarvoor in Liessel een oorlogsmonument is gerealiseerd.

Deurnsche Peel & Mariapeel

Op de grens van de Deurnese Peel en de Gemeente Horst aan de Maas ligt Mariapeel. Langs de doorgaande weg tussen Helenaveen en Griendtsveen kom je bij een parkeerterrein waar meerdere wandelroutes beginnen. Elke route laat een ander stukje natuur zien. De ene route blijft in De Peel, de andere loopt door het centrum van Helenaveen. Kortom, voor ieder wat wils.

In Mariapeel heb je kans om de landgeit te zien. Ook lopen runderen rond door de heide. En met een beetje geluk ben je, net zoals wij, zomaar getuige van de geboorte van een kalf.

Het Keelven

Nabij bungalowpark de heihorsten vind je entree natuurpoort de vennenhorst. Een ongerept stukje natuur met fantastische looppaden. Parkeren is eenvoudig op de centrale parkeerplaats en voor een hapje en drankje ga je naar het naastgelegen Boscafé de Soete Inval. Vanaf hier starten zes verschillende wandelroutes waarvan zelfs drie toegankelijk zijn voor mindervalide.

Vier de zomer bij Roompot

Wat te zien en doen in De Peel

Museum Klok & Peel

Bij museum klok & peel in Asten beleef je de historie van De Peel en kun je kennismaken met ’s werelds grootste collectie klokken en beiaards. Een leerzame ervaring voor jong en oud. Zeker als je een rondleiding met gids kan bijwonen een absolute must om te doen!

In de klokkengieterij zie je hoe de klinkende klokken worden gegoten en hoor je wat het effect is van scheur in zo een grote bel. Even later loop je door de historie van De Peel en ga je terug in de tijd dat De Peel nog zee was.

Museum Techniek met ’n Ziel

Philips Eindhoven en de High Tech Campus herinneren ons iedere dag aan de uitvinding van de gloeilamp. In museum Techniek met ’n Ziel in Neerkant zijn veel objecten verzameld. Ieder met een eigen geschiedenis en verhaal.

Heb je weleens afgevraagd hoe de voorganger van de cd-speler eruit zag? Wil je graag eens het mengpaneel en tapedeck van de band “‘Doe Maar” bewonderen? Of wil je juist meer te weten komen over de geschiedenis van de televisie? Museum Techniek met ’n Ziel is kleinschalig en altijd met een rondleider. Kijk even goed naar de openingstijden dan heb je zeker een leuke activiteit in De Peel.

Blotevoetenpad in het Toon Kortooms Park

Het blotevoetenpad in het Toon Kortooms Park is een ware beleving voor een uitje met het hele gezin in De Peel. Op de wandelpaden kom je diverse natuurlijke ondergronden tegen die je voeten masseren. Erg leuk zijn de talloze belevenissen en hindernissen die je onderweg tegenkomt zoals de uitkijktorens, evenwichtsbalken, een touwenbrug en de moddersloot. Je leest het goed de voeten worden nat en vies en toch is ervoor gezorgd dat de circa 1 uur durende route ook goed begaanbaar is met kinderwagen en rolstoel.

Het blotevoetenpad is te vinden in Deurne, op de plek waar vroeger de schrijver Toon Kortooms heeft gewoond. Op de plek van het oude woonhuis van de familie Kortooms is nu een kleinschalig museum gerealiseerd.

Huur een E-chopper

Een stoere activiteit in De Peel is het maken van een rondrit op een e-chopper. Geruisloos en milieuvriendelijk op een soort van Harley Davidson met brede banden. Zo kun je een eigen route afleggen vanaf een eigen gekozen locatie.

Zeker met een groepje samen is dit een superleuke activiteit waarbij je tussendoor van een hapje, drankje en ijsje kunt genieten.

Tip: Zoek hier je locatie en start een e-chopper toertocht

Openluchtmuseum Eynderhoof

Wie graag De Peel zoals vroeger wil beleven kan terecht in het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind. Dit openluchtmuseum neemt je mee naar de tijd van rond 1900. Hier ontdek je hoe de inwoners van De Peel werkten, woonden, leefden en speelden. Alle gebouwen en ambachten zijn afkomstig uit regio De Peel en in dit museum bij elkaar gebracht.

Openluchtmuseum Eynderhoof is voornamelijk in de zomerperiode geopend. Tevens organiseert het museum gedurende het jaar diverse evenementen en activiteiten. Kijk dus goed wanneer voor jou de beste dag is om de geschiedenis van De Peel te herbeleven.

Pretparken Brabant en Limburg

Toverland

In De Peel ben je dichtbij attractiepark Toverland. Dit is één van de jongste pretparken in Nederland. Wat ooit begon met een overdekt gedeelte is uitgegroeid tot een enorm attractiepark met geweldige attracties en gigantische achtbanen.

Met zes themagebieden, waarvan twee grotendeels overdekt, kun je prima een volle dag vermaken in Toverland. Tevens worden gedurende het jaar diverse evenementen georganiseerd zoals de midzomeravonden, halloween en het YouTube-event met bekende vloggers.

Tip: Koop hier je tickets voor Toverland

Efteling

Efteling! Wie kent het niet? Het sprookjesbos met Langnek, de Indische waterlelies en Holle Bolle Gijs. Later uitgebreid met het Volk van Laaf en ‘Rijken’ zoals Ruigrijk, Fantasierijk en Marerijk.

Iedere attractie in de Efteling zoals Droomvlucht, Fata Morgana en Joris en de Draak blijven indrukwekkend. Ook de muziek van Carnaval Festival en Het Spookslot zijn bij velen in het geheugen gegriefd. Vaak horen we mensen zeggen dat Efteling veel mooier is dan Disneyland Parijs.

Ook zeer leuk is om een weekend in Efteling te blijven slapen. Nabij Efteling ligt park Bosrijk. Mooie huisjes en alles geheel in Efteling thema. Met het treintje of te voet ben je snel in het park en ’s avonds komt Klaas Vaak zand in je ogen strooien voor een goede nachtrust.

Tip: Koop hier je tickets voor Efteling

Beekse Bergen

Ga je liever naar de dierentuin? Dan is een bezoek aan Beekse Bergen zeker de moeite waard. In Beekse Bergen ga je op safari. Het lijkt wel alsof je in Afrika bent op zoek naar de Big Five. De leeuw, neushoorn en olifanten ga je in ieder geval tegenkomen tijdens je bezoek aan Beekse Bergen. Maar ook de giraffe, zebra, gorilla en flamingo ga je in Beekse Bergen ontmoeten.

Tip: Koop hier je tickets voor Beekse Bergen

Vakantieparken in De Peel

Recreatiepark De Leistert

In het Limburgse plaatsje Roggel ligt recreatiepark De Leistert. Dit vakantiepark biedt een 5 sterren camping en een naastgelegen bungalowpark met authentieke vrijstaande boerderijen. De Leistert is zeer bekend in omgeving De Peel voor zowel dagrecreatie als een dichtbij vakantie Nederland.

Bij mooi weer vind je volop waterpret rondom de recreatieplas. Bij slecht weer biedt De Leistert een indoor speeljungle, een overdekte plaza en binnenzwembad. Samen met Pluck en Pien kun je hier zeker een leuke vakantie beleven.

Tip: Ga naar Recreatiepark De Leistert Roggel

Roompot De Peel

In De Peel in Brabant vind je eveneens een vakantiepark met luxe authentieke vrijstaande boerderijen. Zo opende Roompot In 2021 de deuren van vakantiepark De Heihorsten in Someren. Vanuit Roompot De Heihorsten kun je diverse fietstochten maken met onder andere Het Keelven en Strabrechtse Heide in de buurt. Een ander Roompot Park in De Peel vinden we in het plaatsje Vlierden, wat behoort tot Gemeente Deurne.

Tip: Ga naar Roompot De Heihorsten

Landal De Peel

De Limburgse Peel is beter vertegenwoordigd door Landal parken. Zo vinden we Landal Domein De Schatberg in Sevenum. Een vakantiepark omgeven door meerdere restaurants en te midden van diverse adventure en family entertainment mogelijkheden. Tevens is dit vakantiepark een ideale uitvalsbasis voor een dagje Toverland. Wat verder gelegen maar zeker ook een mooi vakantiepark is Landal de Lommerbergen in Reuver.

Tips:
Ga naar Vakantiepark Landal Domein De Schatberg
Ga naar Vakantiepark Landal De Lommerbergen

Natuurhuisje de Peel

Houd je meer van kleinschalig, back to basic en zoek je vooral ontspanning in de natuur? Ook dan heeft De Peel tal van mogelijkheden waar je lekker kunt logeren. In Heusden (gemeente Asten) vind je bijvoorbeeld een boshuisje in De Peel op microcamping Karmijn en in Nederweert kun je natuur-rijk logeren op een kleine eco camping in een kamer op wielen.

Tip:
Ga naar Proefboerderij Karmijn (Asten-Heusen)
Ga naar Eco Natuurcamping Klein Schoor (Nederweert)

Restaurants in De Peel

Als je op vakantie bent in De Peel wil je natuurlijk ook graag een keer lunchen of uit eten gaan. Maar waar ga je naartoe? De Peel telt zoveel restaurants dat het soms moeilijk is om te kiezen. Van een aantal dorpjes in De Peel hebben wij een restaurant geselecteerd wat ons het meeste aanspreekt.

Stoer vlees gebakken op hete kolen in Deurne

Deurne is de plaats waar de hedendaagse frikandel is uitgevonden. De plaats waar het tuinpad van mijn vader (Wim Sonneveld) ligt en ook de plaats waar DAF is begonnen. Daarom mag een bezoekje aan Deurne niet ontbreken tijdens je vakantie in De Peel. In de stationsstraat in Deurne vind je restaurant Op Hete Kolen. Hier kun je traditioneel Brabants genieten met authentieke smaak. In een bourgondisch restaurant met een stoer stuk vlees heb je zeker een lekker avondje uit.

Lekker eten in het centrum van Liessel

Liessel is een peeldorp dat behoort tot de Gemeente Deurne. In 2019 zijn in Liessel meer dan 40 historische informatieborden geplaatst die het Liessels historisch erfgoed in beeld brengen zodat de geschiedenis van betekenisvolle objecten in Liessel bewaard blijft. Wij vinden het zeer leuk om de teksten en foto’s op deze bordjes te bekijken tijdens een wandeling of fietstocht en daarna gezellig op het terras neer te strijken bij Brasserie de Hoofdzaak.

IJssalon en chocolade bonbons in Asten

Asten klinkt als een klok met museum Klok & Peel. Wat ook klinkt als een klok is versbereide schepijs die op een warme zomerse dag smelt op je tong. Bij IJssalon Bacio zie je veel mensen binnenkomen om een ijsje te kopen, ze worden er blij van. Het is een échte traktatie! Ook lekker zijn de ambachtelijke home-made chocolade bonbons die gemaakt worden van het Belgische Callebaut chocolade.

Gossimijne in het oude gemeentehuis van Meijel

Meijel is het kruispunt in De Peel. Honderden jaren geleden zou in Meijel het enige kruispunt hebben gelegen die verschillende wegen van het hoogveenmoeras in De Peel met elkaar verbindt. Meijel is ook het peeldorp waar de boerderij van Gebbel Smolenaars staat, de turfsteker die de uitzonderlijke vondst van De Gouden Helm deed. In het centrum van Meijel, tegenover de kerk, vind je nog het oude gemeentehuis waarin nu Bistro Gossimijne is gevestigd. Een leuke plek waar je uitgebreid bourgondisch kunt tafelen met een proeverij van 2 gerechtjes per gang, die als tapas geserveerd worden.

Wa gùdde gij doen? Wa hedde gij gedôn? Of woar bende gij gewist?
Laat het ons weten in een reactie hieronder.

 

Edwin & Jouke
Iedere vakantie is voor ons een nieuwe beleving! Naast zon, zee, strand genieten wij vooral van het onbekende tussen de locals. Onze reisverslagen delen wij graag zodat iedereen kan meegenieten van onze vakantie, leut en alle lekkers.

Benieuwd naar onze andere reizen? Kijk dan onder het menu reisverslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *