Je bekijkt nu De Eifel! Ontdek de Vulkaanregio van Duitsland
Schalkenmehrener Maar

De Eifel! Ontdek de Vulkaanregio van Duitsland

De Eifel in Duitsland is een unieke regio die tot circa 30.000 jaar geleden een actief vulkanisch gebied was. Vandaag de dag zijn de gedoofde vulkanen en kraters nog steeds te bewonderen en vormen ze een fascinerend onderdeel van het landschap. In dit reisverslag nemen we je mee door de prachtige natuur en bezienswaardigheden van dit gebied.

Gerolstein – Natuur en Cultuur in het Hart van de Eifel

We beginnen onze vakantie in het dorpje Gerolstein, beroemd om zijn natuurzuivere bronwater. Nabij het lokale zwembad vinden we een rustige camperplaats, perfect voor een ontspannen verblijf. De receptie van het zwembad is een handige plek om je aan te melden, en je kunt hier ook gratis gebruik maken van de faciliteiten bij een overnachting. Ondanks het hoogseizoen zijn er slechts zes van de veertig plekken bezet, wat voor een heerlijk rustige sfeer zorgt.

Bij de receptie van het zwembad melden we ons aan. “Wat is uw kenteken?” vraagt de receptionist. “P, zoals de P van Pi?”, grapt Edwin. “Of is het de Pé, die lijkt op een B?” We oefenen weer even ons Duits en lachen om de verwarring. “Wir sagen Peee!” Het is altijd fijn om een beetje met de taal bezig te zijn tijdens een reis.

Na een heerlijke nachtrust lopen we via de brug over het water naar de supermarkten. Lidl, Hit, Aldi, Edeka en DM, alles naast elkaar op een rijtje. Owja, verder vind je hier ook veel andere winkels. Zoals bijvoorbeeld een snuffelshop. Acht batterijen voor twee euro en acht batterijen met precies dezelfde verpakking voor twee euro vijftig. Als Jouke naar de medewerkster loopt om te vragen wat het verschil tussen beide is komt onze eerdere Duitse les goed van pas. Gelukkig spreken ze ook Engels!

Bij een gezellig bakkertje op het terras genieten we van een heerlijk kopje koffie met vers gebak. Dat weten ze hier in Gerolstein wel te maken! Na deze smakelijke pauze vervolgen we onze wandeling langs een aantal bezienswaardigheden van het dorp. We bezoeken de Gerolsteiner Erlöserkirche, bewonderen de opgravingen van een Romeinse villa, en klimmen vervolgens via de charmante winkelstraat omhoog naar de Löwenburch. Het is indrukwekkend hoe snel het uitzicht verandert. Van pittoreske gebouwen met prachtige gevels tot weidse vergezichten over de glooiende heuvels van de Eifel. Het contrast tussen de historische charme van het dorp en de natuur is simpelweg adembenemend.

We nemen nog wat vlees en groenten mee bij supermarkt Norma in het centrum. Lekker voor op de mini BBQ. Zeker aangezien het zonnetje zich op het einde van de middag weer laat zien.

Felsenpfad – Wandeltocht door de Gerolsteiner Dolomieten

Vandaag staat het Felsenpfad op het programma, een prachtig wandelpad dat je meeneemt langs de indrukwekkende rotsen van de Munterlay, ook wel de Gerolsteiner Dolomieten genoemd. Deze rotsen vormen de achterwand van Gerolstein en vandaag gaan we deze berg beklimmen!

De totale hoogte van de Munterlay is 482 meter, maar wij besluiten tot ongeveer 224 meter te klimmen. Vanaf daar genieten we van een adembenemend uitzicht over Gerolstein en de omliggende heuvels. Het is een prachtig moment om even stil te staan en het uitzicht in je op te nemen. Even later komen we bij een verzameling stenen, waar je een wens mag doen door zelf een steentje aan de stapel toe te voegen. Het is een klein ritueel dat het pad nog specialer maakt.

Verderop ontdekken we een houten trap die naar een grot leidt. Wat ooit begon als een klein scheurtje in het kalksteen, is nu uitgegroeid tot een indrukwekkende grot die vroeger bewoond werd door Neanderthalers. We klimmen de trap omhoog en werpen een blik in de grot. Het is er nat, glad, koel en donker. De perfecte herinnering aan de prehistorie van dit gebied.

Onze wandeling gaat verder langs één van de vele vulkaankraters in de regio. Na de wandeling trakteren we onszelf op een heerlijk Italiaans ijsje. Terwijl we genieten van de verkoeling, komt een Duitse automobilist voorbij rijden, de ramen wagenwijd open en de muziek van Snollebollekes knalt uit de speakers. Het is een opvallende vertoning, maar heeft natuurlijk alles te maken met de EK-wedstrijden die op dit moment worden gespeeld.

Na de wandeling keren we terug naar de camperplaats naast het zwembad. Bij een overnachting mag je hier gratis gebruik maken van het zwembad, een extraatje dat je niet vaak tegenkomt! Wanneer Edwin ontdekt dat hij vergeten is een euro mee te nemen voor het kluisje, is de receptioniste zo vriendelijk om er eentje voor hem uit te lenen. Het is een gebaar dat je tegenwoordig niet vaak meer ziet en dat de gastvrijheid van Gerolstein onderstreept. Het voelt als een fijne afsluiting van een prachtige dag in dit rustige, gastvrije dorp.

Wallenborn – Natuurfenomeen De Brubbel

Bij het verlaten van Gerolstein ontdekken we iets bijzonders: het dorp heeft een verrassende link met Gilze en Rijen in Nederland! Het wordt zelfs vermeld onder de plaatsnaambordjes, en er is een straat in Gerolstein die de naam Gilze en Rijen draagt. Wat de exacte connectie is, moeten we nog uitzoeken. Een raadsel voor later.

We rijden een klein stukje van de Deutsche Vulkanstrasse, een route van 280 km die je door het vulkanische landschap van de Eifel voert, richting Salm. Oeps, broodjes vergeten! Dat zorgt ervoor dat we opnieuw naar Gerolstein moeten terugrijden. Maar geen probleem, we stoppen snel bij de bakker voor verse broodjes en slaan meteen wat vlees en groenten in bij de supermarkt. Een tankbeurt nemen we er ook maar meteen bij.

Na een korte stop in Gerolstein rijden we weer verder op de Deutsche Vulkanstrasse, opnieuw in de richting van Salm. Vlak voor het dorp komen we bij een prachtig panoramisch uitzicht over de heuvels van de Eifel. Terwijl Jouke grapt over forellen, pangasius en zalmen (in het plaatsje Salm), genieten we van de vergezichten en onze heerlijke verse broodjes.

Enkele kilometers verder komen we in het kleine plaatsje Wallenborn. Het is een piepklein dorp, waar verder niet veel te beleven is, maar wel een bijzondere bezienswaardigheid. Een zogenaamde fontein geiser. Dit natuurfenomeen ontstaat wanneer water diep in de grond opwarmt door magma, waarna het uitzet en met enorme kracht naar boven spuit. Voor de één een stinkende watersproeier, voor de ander een fascinerende verschijning in dit vulkanische gebied. Wij genieten van het spektakel en de ongewone kracht van de natuur.

Onze route brengt ons door Daun en verder naar Schalkenmehren, een uitvalsbasis voor het verkennen van de Maaren van de Vulkaneifel. Morgen staat er een prachtige wandeltocht op het programma langs deze vulkanische meren. Eén van de meest bijzondere kenmerken van dit gebied.

Na een overheerlijke shaslickring van de BBQ, een cola, een weizen bier, de afwas en een glaasje rode wijn is het tijd voor de laatste avondwandeling met Tobi. Terwijl we langs de rand van de camperplaats lopen, komen we verschillende glimwormen (ook wel vuurvliegjes genoemd) tegen. Het lijken wel mini-drones met een groen lampje dat af en toe aan- en uitknippert. Leuk dat we dit ook een keer hebben gezien. Nu een paar keer knipperen met de ogen en dan is het ongetwijfeld morgenvroeg.

Schalkenmehren – De Maare en Vulkanen van de Eifel

We verblijven in het UNESCO Natuur- en Geopark, beter bekend als de Vulkaneifel, een gebied dat 44 miljoen jaar geleden werd gevormd door vulkanische activiteit. Tegenwoordig zijn de vulkanen gedoofd, maar de sporen van hun heftige verleden zijn nog duidelijk zichtbaar. Sommige vulkanische kraters zijn volgelopen met water en hebben meren gevormd, terwijl andere kraters eruitzien als diepe kuilen met een rijke diversiteit aan flora en fauna. Het is een adembenemend gebied, waar de natuur haar eigen verhaal vertelt over de kracht van de aarde.

In de Vulkaneifel zijn er twee opvallende soorten vulkanen te onderscheiden: trechtervulkanen en kegelvulkanen. Bij de trechtervulkaan ontstaat een brede, diepe kolk als gevolg van een explosieve eruptie, terwijl de kegelvulkaan zich kenmerkt door een smalle scheur die naar boven uitloopt in een steile top, een soort omgekeerde molshoop. Dit contrast maakt de geologie van het gebied bijzonder interessant.

Met acht maaren op wandelafstand van onze camperplaats, is het duidelijk dat hier miljoenen jaren geleden een enorm tumult heeft plaatsgevonden. Drie van de maaren zijn volgelopen met water en worden samen de Dauner Maare genoemd. Vernoemd naar het nabijgelegen plaatsje Daun. Deze vulkanische meren zijn één van de belangrijkste natuurkenmerken van de Vulkaneifel.

Vanaf de camperplaats wandelen we door een weiland en komen vrijwel direct bij het Schalkenmehrener Maar. Na een verfrissend drankje op het terras met uitzicht over het meer, besluiten we verder te trekken naar het Weinfelder Maar, het tweede meer in de buurt. Het is warm en de route vereist een klein klimmetje, dus we twijfelen even, maar besluiten uiteindelijk door te lopen. We zijn op zoek naar het derde meer, het Gemündener Maar.

Onderweg komen we een bijzondere groep Nubische geiten tegen. Deze geiten behoren tot het grootste geitenras ter wereld en staan bekend om hun lange hangoren. Ze voegen een grappig en charmant element toe aan onze wandeling. Even verderop staat een uitkijktoren ‘Adolf Dronke’. Met de nodige kilometers in de benen en het zweet op de rug het juiste ingrediënt voor de nodige grapjes.

Dronken zijn we niet geworden in de toren. Hooguit een beetje dol van de wenteltrap. Het uitzicht van boven is geweldig mooi. We kunnen het gebied in de verte goed zien liggen, met bordjes die de richting aangeven naar beroemde plaatsen, van Koblenz tot het Italiaanse Trentino.

De stilte op de toren is bijna onwerkelijk. Behalve enkele wandelaars horen we alleen het fluiten van vogels en het zoemen van bijen. Het is een plek voor serene rust, perfect voor wie even wil ontsnappen aan de drukte van de wereld.

Tragedie – Onverwachte Onrust in de Bergen

Na de wandeling keren we terug naar de camperplaats. Terwijl we ons opfrissen, horen we plotseling geschreeuw uit de Bergen: ‘Nein, nein!’ gevolgd door het huilen van een man, en daarna wordt het stil. Alle medekampeerders kijken elkaar bezorgd aan, maar niemand weet precies wat er aan de hand is. Edwin besluit de bossen in te trekken om te onderzoeken wat er gaande is. Het blijft onduidelijk, totdat later blijkt dat verderop een paard in de wei is overleden. Het geschreeuw kwam waarschijnlijk van de eigenaar die het tragische moment meemaakte.

De avond valt in met een prachtig donderslag bij heldere hemel (gelukkig zonder regen). Terwijl de lucht boven de Eifel oplicht, krijgen we een steeds beter begrip van de geologische geschiedenis van dit gebied. De kracht van de vulkanen, de stilte van de natuur en de aanwezigheid van de maaren maken dit een unieke plek om te verblijven. De Vulkaneifel is niet alleen een natuurgebied, maar een levende herinnering aan de kracht van de aarde, die ons keer op keer blijft verbazen.

Monreal – Een Historisch Dorp in de Eifel

Vandaag verlaten we het rustige Schalkenmehren en zijn de heuvels en wandelpaden van dit mooie gebied alweer achter ons. Het was een heerlijke plek om te ontspannen en tot rust te komen, maar het avontuur roept ons verder.

Edwin weet het ondertussen ook wel, dat het hier goed wandelen is. Toen hij vanochtend in het naastgelegen Mehren verse broodjes ging halen, vergat hij onderweg een afslag, wat resulteerde in een onverwachte omweg naar een onbekend Italiaans restaurant. Gelukkig is Edwin niet de enige die van een beetje avontuur houdt, en de chocoladecroissantjes die hij uiteindelijk meenam, waren ondanks de hoge temperaturen gewoon heerlijk!

Na deze kleine omweg zetten we onze route voort en maken een tussenstop in het historische dorp Monreal. Dit pittoreske dorpje in de Eifel heeft een rijke geschiedenis en telt slechts 750 inwoners. Het bestaat uit een charmante verzameling van authentieke vakwerkhuizen, smalle straatjes en twee ruïnes, wat het absoluut de moeite waard maakt om even rond te slenteren. Overal waar je kijkt, is er wel iets moois te fotograferen. De omgeving lijkt wel een openluchtmuseum van Eifelse geschiedenis.

Terwijl we door het dorp dwalen, besluit Jouke om Edwin voor de grap ‘aan de schandpaal te nagelen’, gelukkig missen we de sleutels en blijkt ontsnappen heel makkelijk! Als goedmakertje besluiten we om een potje verse honing mee te nemen van de lokale imker. De honing uit dit gebied is beroemd om zijn uitzonderlijke smaak, die te danken is aan de pure natuur van de Vulkaneifel.

Na deze heerlijke stop vervolgen we onze weg en rijden we richting Ahrweiler, een stad die ons verderop nog meer van haar historische charme zal laten zien.

Ahrweiler – Herstel na de Overstroming

Onze reis brengt ons naar Ahrweiler, een stadje dat ooit de rustige en pittoreske charme uitstraalde, maar drie jaar geleden door de verwoestende overstroming van de rivier de Ahr werd getroffen. In 2021 stond het water metershoog, waardoor grote delen van het dorp werden weggespoeld. Huizen werden verwoest, auto’s lagen in hopen, en zelfs de brug over de rivier was kapotgeslagen. Het was een ramp die diepe sporen heeft nagelaten, en ook vandaag de dag is het dorp nog steeds aan het herstellen van de enorme schade die werd aangericht.

Hoewel Ahrweiler zich inmiddels heeft hersteld, is het leed dat hier geleden werd niet zomaar weg. Het herstel is een langdurig proces, en drie jaar na de overstroming wordt er nog steeds hard gewerkt aan het herstel van de infrastructuur en gebouwen. Terwijl we door het dorp wandelen, zie je de tekenen van deze tragedie overal. Afgebroken gevels, herstelde straten en fotoboeken in de etalages van winkels die het verhaal van de overstroming vertellen. Arbeiders zijn in de weer met het herstellen van het asfalt, de huizen en de infrastructuur.

Toch is er ook een ander, optimistischer gezicht van Ahrweiler zichtbaar. De stad is, ondanks de nasleep van de ramp, opnieuw gaan bloeien. Je ziet authentieke winkeltjes, prachtige gebouwen met schitterende gevelversiering en vooral een enorme gastvrijheid van de lokale bewoners die zich door de tegenslagen heen hebben geslagen en zich sterk hebben gemaakt voor een nieuwe start. De stad bruist weer, en de gezellige sfeer die je hier voelt, doet je snel vergeten dat Ahrweiler ooit het slachtoffer was van zo’n enorme ramp.

Een van de mooiste aspecten van deze heropleving is de gastvrijheid die we zelf ervaren. Die gastvrijheid biedt ons zelfs de gelegenheid om samen met Tobi bij een Grieks restaurant te eten. Ze verwelkomen ons met open armen, en we krijgen een ouzo van het huis en een voorgerechtje van het huis. We proosten met een lekker Mythos bier en genieten van de heerlijke smaken van de Griekse keuken.

Aansluitend worden we getrakteerd op een levendig muziekfeest op het plein, wat elke donderdag in de zomer wordt georganiseerd. Het is een moment van vreugde en samenhorigheid, waar de gemeenschap zich verzamelt om de muziek te omarmen en de positieve energie van het herstelproces te vieren.

Het contrast tussen het Ahrweiler van voor, tijdens en na de overstroming is indrukwekkend. Het is een stad die zich uit de schaduw van de ramp heeft weten te herstellen, maar die ook altijd de herinneringen aan die tragische gebeurtenis met zich mee zal dragen. Toch zien wij vooral een mooie, veerkrachtige plaats, die haar charme en gastvrijheid behouden heeft en die zeker een bezoekje waard is.

Ahrweiler heeft niet alleen de kracht getoond om het verleden achter zich te laten, maar ook de moed om een nieuwe toekomst op te bouwen. Wij zullen zeker nog eens terugkomen om deze bijzondere stad verder te ontdekken.

Blankenheim – Onze reis eindigt bij het begin van de Ahr

Na een verblijf in Ahrweiler hebben we nog geen zin om verder te reizen. De stad, ondanks alles, heeft ons geraakt en de gastvrijheid van de mensen hier heeft ons blij gemaakt. Toch weten we dat er altijd iets nieuws wacht. Dus zetten we alles vast in de camper en vertrekken we. Hoewel, met een beetje weemoed.

Als Jouke de eigenaresse van de camperplaats bedankt voor het fijne verblijf, en tevens succes wenst met de wederopbouw van de camping, staan de tranen in de ogen van de beste mevrouw. Het blijft bijzonder hoe verwoestend de kracht van water kan zijn. Terwijl we achter ons nogmaals omkijken naar rivier de Ahr. Een watertje wat voor ons slechts uitziet als een kabbelend beekje.

Slingerend door een hoeveelheid S-bochten gaan we terug richting het beginpunt van onze vakantie. Ietsje boven Gerolstein ligt namelijk het plaatsje Blankenheim. Eén van de meest opvallende bezienswaardigheden van Blankenheim is de indrukwekkende burcht op de berg. De burcht torent hoog uit boven het dorp en biedt een prachtig uitzicht over de omliggende heuvels en het weidse landschap.

Hoewel het zomer is, is het opvallend rustig in het dorp. Misschien is het de nasleep van de coronamaatregelen die hier nog merkbaar zijn, met lege hotels en cafés die niet lijken te profiteren van de toeristische drukte. De wegafsluitingen in het dorp maken het er ook niet gemakkelijker op, zelfs Google Maps heeft moeite om ons de juiste route te geven! Uiteindelijk rijden we zelfs door een wandelpark en komen we terecht in een smal straatje in de woonwijk van Blankenheim. Gelukkig zien we op het laatste moment een wegwijzer voor campers en komen we veilig aan op de camperplaats, al was het een avontuur op zich!

Blankenheim heeft een bijzondere verbinding met de rivier de Ahr, die hier ontspringt. Het opmerkelijke is dat de Ahr onder een huis in het centrum van Blankenheim begint. De rivier stroomt van daaruit door het dorp, richting Ahrweiler, en mondt uiteindelijk uit in de Rijn bij Kripp. Een bijzonder idee om terug te keren van een overstroomde rivier naar de bron, waar alles begon.

We slenteren rustig door de straatjes van Blankenheim, genieten van een drankje op het terras, al is dat soms een uitdaging als je bij de cafés komt waar men net gaat sluiten. We eindigen de dag met een heerlijke maaltijd en spelen het spelletje Carcassonne.

Tip: Gek op spelletjes? Dit zijn leuke spelletjes voor 2 personen!

Nu we de reis bijna afsluiten, kijken we terug op een bijzondere vakantie. We begonnen ons avontuur in vulkanisch gebied en eindigen bij de bron van een rivier. Zo komen water en vuur samen en dooft ook deze reis door een stukje van de Eifel in Duitsland. Het was een reis vol rust, wandelen door groene natuur, prachtige bezienswaardigheden, gezelligheid, en natuurlijk heerlijk eten.

En zoals wij het zeggen: Het was weer Leut en Lekker!


Sale 2025Sale 2025

Wil je graag iets toevoegen of delen? Laat een reactie achter onderaan deze pagina.

Edwin & Jouke
Iedere vakantie is voor ons een nieuwe beleving! Naast zon, zee, strand genieten wij vooral van het onbekende tussen de locals. Onze reisverslagen delen wij graag zodat iedereen kan meegenieten van onze vakantie, leut en alle lekkers.

Meer lezen? Zie onze andere reisverslagen.

Geef een reactie