Camperroute langs de maas van Lottum naar Appeltern

Daar gaan we! Jouke voor het eerst achter het stuur in de camper. Tobi op de bijrijdersstoel ernaast. Via Helenaveen naar Horst aan de Maas voor een stop bij de supermarkt. Drank hebben we genoeg bij ons maar wat groenten en vlees kunnen we wel gebruiken. “Past dat zo in het parkeervak? Ik sta nog wel half op de weg. Is dat niet erg?” Snel naar binnen voor de boodschapjes en door naar Lottum. Daar start onze camperroute langs de maas, waar we overnachten op camping de rozenhorst. Middenin het centrum en toch pal in de mooie natuur.

Lottum hét rozendorp van Nederland

Onze dag begint met verse broodjes van de bakker, zo een 100 meter verderop. Tegenover het bakkertje staat een enorme boom die oorspronkelijk uit Californië komt en tot wel vier meter breed kan worden. In Lottum noemen ze hem ‘de reus van Lottum’, geplant ergens rond 1875. Met koffie uit ons pruttelpotje, een schitterend uitzicht en zonnig weer is het een goed begin van een mooie dag.

Wandelroute ‘het Rozen Pad’

Vandaag staat een dorpswandeling op het programma, het Rozen Pad van 6,6 kilometer. De route start bij Museum de Rozenhof nabij de markt. Even later staan we op ‘De Kraaijenhof’, het ‘oude’ rozenfeestterrein. Op deze idyllische plek, bewonderden vroeger duizenden bezoekers uit de weide omgeving de prachtige rozenmozaïeken tijdens het tweejaarlijkse ‘Rozenfestival’, gestopt in 2020. Toch is in 2022 alsnog een kleinschalig evenement ‘Feest van de Roos’ georganiseerd omdat het 100 jaar geleden is dat de eerste rozenfeesten in Lottum gehouden werden. Wat de toekomst brengt is onzeker. De meeste mensen herinneren zich dit als een bijzonder festijn wat ooit begon bij Kasteel de Borggraaf.

We vervolgen onze route door het Aasbroek, een vrij nat gebied. Totdat we aan de overzijde van de maas het dorpje Arcen zien liggen. Het pontje is vandaag buiten gebruik. Daarom vervolgen we onze wandeling over de verbindingsweg, die voor tuinliefhebbers is aangelegd om de Kasteeltuinen Arcen te verbinden met de Rozenhof in Lottum.

Onderweg komen we diverse dieren tegen zoals paarden, lammetjes waarvan de moeders tijdens ons bezoek worden geschoren, een rondrennende haas en een ooievaar broedend op het nest! Bijzonder!

Ook Kasteel de Borggraaf ligt op de route, aan een mooi laantje. Zeer leuk om al dit moois te aanschouwen. Zo vliegt 6,6 kilometer aan ons voorbij en begint vooral Tobi erg moe te worden. Dus tijd voor het terras!

Door & Roosje

In het oude postkantoor zit nu een horeca gelegenheid gevestigd met de naam Door & Roosje, afgeleid van? Toen we bij de deur een bel zagen hangen konden we het niet laten om ook het grapje ‘door-bel’ te maken. Het ijs was direct gebroken, dus gaan wij voor koffie.

Een Door & Roosje koffie met vanille, karamel en slagroom lusten wij wel. Met een échte Limburgse kersen-kruimelvlaai en een hazelnoot bonbon, jawel in de vorm van een roosje, is onze lunch compleet.

Tijd om naar de camper te gaan en de mini BBQ aan te steken. Daar spelen we eerst een potje jeu de boules. Zelfs zo fanatiek dat meermaals, zelfs door Jouke, de meetlat erbij moet worden gehaald.

Na een heerlijke douche is het bedtijd! Morgen door, zonder roosje, naar Groeningen.

Tip: Wil je weten welke mini BBQ je vakantie écht leuker maakt? Lees hier onze review!

Ezelgasterij in Groeningen

Eerder zijn we in Luxemburg op zoek gegaan naar het verhaal over de ezel van Diekirch. Vandaag vervolgen we onze camperroute langs de maas naar de Ezelgasterij in Groeningen!

De weg van Lottum naar Groeningen hadden we beter met een ezel kunnen berijden. Zand, hobbels en een hele hoop stof. Totdat we een straatje inrijden waar auto’s niet mogen komen. Omkeren en uiteindelijk toch maar via de snelweg. Dan wel de eerste afrit eraf. Want binnendoor is altijd veel leuker.

Zo rijden we de dorpskern van Vierlingsbeek binnen voor een stop bij de supermarkt. Daarna door naar ons verblijf bij de Ezelgasterij waar behalve ezels ook alpaca’s rondlopen. Je kunt er zelfs één kopen. Edwin heeft nog geprobeerd er een te ruilen voor Jouke maar dat geldt alleen voor kamelen.

Voor de deur van de Ezelgasterij loopt een oud romeins pad ‘Via Valentiniana’. Vroeger liep dit pad van Maastricht naar Nijmegen. Tegenwoordig van Boxmeer naar Cuijk en dient dit pad vooral als bescherming tegen overstromingen van de maas.

Bij de buren van de Ezelgasterij kopen we een zakje noten van de boerenkar langs de straat. Met een heerlijke burger sluiten we onze dag af. Morgen weer vroeg op en genieten van alle moois!

Legende van het Duvelklökske

Ontbijtspek, daar horen gebakken eitjes bij! Ontbijt, lunch, brunch? Wat de tijd ook is, ze waren lekker! Het is zondagochtend na hemelvaart. Veel camperplaatsen zijn bezet. Normaal is zondag voor Tobi een schooldag. Daarom hebben we deze ochtend extra veel oefeningen gedaan op het camperterrein. De mensen vinden het leuk. Net zoals de alpaca’s en ezels die in een rijtje al smakkend toekijken.

Vandaag is een mooi moment om onze nieuwe vouwfietsjes uit te proberen. We gaan op zoek naar het ‘duvelke’ van Sambeek. De legende vertelt, dat het ‘duvelke’ tijdens kerstnacht stormweer heeft veroorzaakt. Het haantje op de Sint Jans toren zou hard hebben rondgedraaid waarna het ‘duvelke’ de klok uit de toren heeft weggehaald. Volgens de legende ligt deze nog altijd ergens in de nabijheid begraven. Wachtend op een gelukszoeker die thuiskomt met een bijzondere vondst.

Wij besluiten ons geluk aan de overzijde van de weg te beproeven op het terras van een grand café. Alsof d’n duvel ermee speelt hangt er wel een groot bord Duvel aan de gevel maar is geen Duvel meer te verkrijgen. Dan maar een tapbiertje en cola waarna we onze fietstocht vervolgen.

Oudste Lindeboom van Nederland

Met Tobi in de draagzak fietsen we langs de oudste en grootste Lindeboom van heel Nederland. Met een doorsnee van bijna 8 meter een hele boom. Wat ons niet duidelijk wordt is de geschatte leeftijd van deze boom. Onze informatie varieert namelijk tussen 350, 500 tot zelfs 1200 jaar. Met een beetje geluk heeft deze boom de Romeinen nog over het ‘Via Valentiniana’ pad zien lopen.

We fietsen verder en na één bocht is het alweer tijd om te stoppen. Wat we eerder in Lottum op een afstandje zagen, zien we nu van dichtbij. Een ooievaar broedend op het nest. Een voorbijganger weet ons te vertellen dat er drie jonkies zijn geboren en dat je dit kunt volgen via een live verbinding.

Oudste cultuurlandschap van Nederland

We fietsen richting de maas waar natuurgebied de maasheggen ligt. Opnieuw een uniek stukje landschap wat bestaat uit een mozaïek van heggen en weides. De maasheggen vormen het oudste cultuurlandschap van Nederland en is daarmee het enige Unesco biosfeergebied in ons land.

Het laatste stukje wandelen we door het bos. Zo is Tobi meteen uitgelaten en kunnen wij ons mentaal voorbereiden op het diner. Als toetje krijgen we een mooie rode zonsondergang te zien over het veld. Nog even genieten van de omgeving en de ezels. Morgen reizen we verder!

Plasmolen

Deze ochtend hebben we nog geen idee waar we vannacht verblijven. Na enig speurwerk en een telefoontje voor controle op beschikbaarheid rijden we van Groeningen, met een tussenstop bij de supermarkt in Boxmeer, naar Plasmolen. Wat een uitzicht! En dat direct vanuit de camper. En met een zonnetje erbij, geweldig! Eerst verkennen we de omgeving van Plasmolen.

Net zoals in Epen Limburg bestaat hier het VVV-kantoor niet meer. Het VVV zat eerder naast restaurant de pannenkoekenbakker. Je ziet de stellingen met verouderde folders nog staan. De ruimte wordt nu gebruikt voor magazijn opslag.

Kiste Trui

Aan de gevel van restaurant de pannenkoekenbakker hangt een bordje over Kiste Trui. Een legende die gaat over een vrouwtje wat hier in de 16e eeuw heeft geleefd. Ze wist van een schatkist die gezonken is in het moeras en tegelijkertijd werd bewaakt door een klein rood duiveltje. Zou dit de duivel uit Sambeek zijn?

Kiste Trui is na haar dood zo beroemd geworden dat ze een speciaalbiertje naar haar vernoemd hebben. We zagen dit biertje eerder bij het VVV in de vitrinekast staan maar niet op de menukaart. Toch wilde we dit biertje graag proeven. Bestellen was gelukkig geen enkel probleem.

Een mooi glaasje erbij en de proeverij is compleet. Met het minste scheutje bier in het glas ontstaat gelijk een schuimexplosie. Het glas loopt over en de tafel en vloer zitten helemaal onder. Zou de duivel uit de fles zijn gekropen?

Het biertje is erg kruidig maar lang kunnen we er niet van genieten. Een wolkendek trekt over en onze dakraampjes van de camper staan nog open. Eenmaal terug bij de camper schijnt de zon alweer volop en spelen we met Tobi in het gras met uitzicht over het water.

Als het etenstijd is zeggen we tegen elkaar: “Wat fijn dat het droog is gebleven en dat de lucht weer blauw kleurt”. Binnen 1 minuut: duivelsweer met regen en onweer! Zo snel als de regen kwam is deze ook weer gegaan. Zo eten we alsnog heerlijk buiten. Asperges met gerookte zalm! Met in de avond een traktatie van ijssalon Clevers aan onszelf!

Sint Jansberg

De temperatuur daalt van circa 25 graden naar 15. Toch, bij het openen van de luikjes hebben we een schitterend uitzicht vanuit de camper over het meer. Genieten!

Na verse broodjes van het campingwinkeltje maken we ons klaar voor een heuse bergwandeling. We beklimmen (klinkt best fors) de Sint Jansberg. Ten opzichte van de bergen in Oostenrijk slechts een heuveltje maar niet minder leuk.

De Sint Jansberg is namelijk ontstaan in de ijstijd. In vroegere jaren was hier dus ooit een gletsjer waarbij door aardverschuivingen deze berg is ontstaan. Nu is de berg begroeid met bomen en wordt hier ook wel het sprookjesbos genoemd. Op de Sint Jansberg vind je meerdere wandelroutes. Die van vijf kilometer vinden wij voor vandaag wel voldoende. Leuk is dat je daarbij ook de meeste highlights ziet.

Zo zien we op de berg een reconstructie van een villa uit de romeinse tijd, een bijzondere watermolen en weten we nu ook waar de kabouters écht wonen. Naast de mooi aangelegde wandelpaden, sommige met een stromend beekje waar Tobi dol op is, zien we ontzettend veel verschillende bomen. De ene nog sprookjesachtiger dan de ander. Vooral de enorme hoogteverschillen en vergezichten maken deze wandeling extra mooi.

Om onszelf te belonen drinken we bij Malle Jan een speciaal koffie met vanille, karamel en slagroom. En omdat het kan een huisgemaakte appeltaart erbij!

‘s Avonds gaat de safari chef aan voor een heerlijk diner aan het water. Na ons avondwandelingetje vermaken we ons met een spelletje tot middernacht.

Tip: Gek op spelletjes? Dit zijn leuke spelletjes voor 2 personen!

Camperplaats Balgoij

Deze ochtend laten we plasmolen achter ons en gaan we door met onze camperroute langs de maas. In de ochtend genieten we kort van het uitzicht op het meer en dan is het écht tijd om te vertrekken. Onze volgende stop is camperplaats Balgoij, un durpke an de moas. Op loopafstand van Wijchen. De plek met het pionnetje is voor ons gereserveerd.

Bij de camperplaats is een theehuis met een échte fantasietuin. In Wijchen spreken ze zelfs over de Efteling in het klein. Hoewel wij dat vergelijk zeker niet willen maken is de tuin wel een zeer leuke verrassing. Het staat vol met ‘oude’ en creatieve voorwerpen gecombineerd met spreukachtige bordjes. Het is continu “ohh wat een oude troep, wel leuk gedaan”.

Bezienswaardigheden Wijchen en Balgoij

In de middag lopen we naar het centrum van Wijchen. De plaats van het motto ‘samen ontdekken’ nemen wij letterlijk over en zo wandelen we langs bezienswaardigheden zoals de molen, het kasteel en door het beroemde laantje van Wijchen.

Met de nodige terrasjes en een lekkernij maken we er samen een leuke dag van. Na de boodschappen en avondeten lopen we met Tobi naar de enige bezienswaardigheid van Balgoij, de Sint Janstoren. Nu kunnen we pas écht zeggen dat we Balgoij hebben gezien.

Kastelenroute

Vanuit Balgoij rijden we een klein stukje totdat we bij kasteel Hernen zijn. Daar maken we een korte tussenstop voor een wandeling rondom het kasteel. Even later stoppen we bij kasteel Batenburg. Van het kasteel zelf is niet veel meer over en misschien trekt het kanon Batenburg zelfs meer aandacht. Voor wie de andere kant op durft te kijken ziet een wel zeer bijzondere boom vol met vogelhuisjes.

Groene Eiland

We zijn wat vroeg bij ons volgende kampeeradres, camping Groene Eiland in Appeltern. Nooit geweten dat we zo dicht bij huis op een eiland kunnen verblijven. Gelukkig mogen we eerder het terrein oprijden. Vandaag is het nog redelijk rustig maar komend weekend (Pinksteren) zullen alle plaatsen bezet zijn. We gaan op ontdekkingstocht over de camping.

Het eiland is best groot en wat een enorme hoeveelheid campers en caravans staan hier. Wij lopen via een bruggetje naar een ander eilandje en via een tweede bruggetje door naar de overkant. In de verte zien we Maasbommel liggen. Onderweg komen we leuke mensen tegen voor een praatje en lopen we langs zwanen en eenden die hun jongen beschermen.

Tobi krijgt het er warm van en neemt een slok water. Nu de zon steeds meer doorkomt kunnen we gerust de mini BBQ aansteken. We proberen van alles uit en vinden het zelf zeer lekker. In de avond worden we vermaakt door een hoeveelheid zeilbootjes die voorbij varen van de nabij gelegen watersportvereniging.

Wandelroute ‘Mooi Appeltern’

Ze zeggen weleens dat het op een eiland altijd waait. Nou, dat hebben we gemerkt. De hele nacht hoor je de wind tegen de camper blazen. Toen deze eindelijk ging liggen begonnen de vogels al te fluiten. Vogels zie je in overvloed in dit gebied. Verschillende watervogels, de specht en de ooievaar. Geen moment op de dag gaat voorbij zonder vogelzang.

Zeer bijzonder in deze streek zijn de brandrode runderen. Een dubbeldoelras waarbij de nadruk meer op vlees dan op melk ligt. Tot enkele jaren geleden was de brandrode met uitsterven bedreigd. Gelukkig zie je ze hier steeds meer door de grassen struinen.

Struinen kun je zelf ook doen in de omgeving van Appeltern. Verschillende wandel- en struinroutes brengen je langs de mooiste plekken in Appeltern en omgeving. Als Jouke heerlijk ligt te zonnen en Tobi een uiltje knapt trekt Edwin eropuit om te struinen. Over prikkeldraad, dwars door velden en langs het water. Na 10 kilometer oeh, ohh, ahh is Tobi ontzettend blij als we weer allemaal samenzijn.

Adventure Gardens Appeltern (Tuinen van Appeltern)

Als je in Appeltern bent is het zeker de moeite waard om naar Adventure Gardens te gaan. Sinds 2023 is dit de nieuwe naam voor de Tuinen van Appeltern. In Adventure Gardens vind je meer dan 200 voorbeeld tuinen. Daarnaast is er een belevenis eiland gemaakt voor de kinderen. Hoewel, ook wij vinden dat leuk!

Zo slenteren we van tuintje naar tuintje. Varen we met een vlot naar belevenis eiland. En lopen we samen met Tobi door een bamboe doolhof. Fijn dat Tobi mee naar binnen mag en zelfs welkom is in alle restaurants. Zeker met het zonnige weer een leuk uitje voor ons allemaal.

Vermoeid en voldaan rijden we naar huis alwaar we voor de laatste keer deze vakantie de safari chef aansteken. Nog één avondje om het niet af te leren. Daarna is onze campertocht langs de maas van Lottum naar Appeltern slechts een mooie herinnering.

 

Edwin & Jouke
Iedere vakantie is voor ons een nieuwe beleving! Naast zon, zee, strand genieten wij vooral van het onbekende tussen de locals. Onze reisverslagen delen wij graag zodat iedereen kan meegenieten van onze vakantie, leut en alle lekkers.

Benieuwd naar onze andere reizen? Kijk dan onder het menu reisverslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *