Mijn eerste blog…

Hier is hij dan, mijn eerste blog op mijn eigen website! Stiekem ben ik hier wel een beetje trots op, want hoe gaaf is het om je passie te mogen delen met iedereen die je volgt?

Allereerst wil ik je graag vertellen hoe ik aan de naam Leut en Lekker kom… Want lekker dat zijn taarten altijd, dus dat is niet zo moeilijk, maar hoe ik aan Leut kom vind ik wel leutig om te vertellen. Ik ben geboren en getogen in Bergen op Zoom. Daar noemen ze Carnaval het Vastenavend en gebruiken ze de kreet “agge mar leut et” (als je maar plezier hebt) als Bergse vastenavendgroet.

In 2007 heb ik Bergen op Zoom verlaten en ben ik in Zuidoost Brabant gaan wonen. Maar eens een Bergse blijft een Bergse, en daarom vind ik het juist heel leuk om mijn afkomst te verwerken in de naam Leut en Lekker!

Mijn passie voor taarten bakken is sinds de verhuizing begonnen, ik haalde altijd bij de lokale bakker échte Limburgse vlaaien en taarten met verjaardagen. Het leek mij toen erg leuk om ieder jaar een eigen gebakken taart daarbij te maken, 2 taarten/vlaaien van de bakker en 1 taart van mezelf. Dit waren vooral taarten gemaakt uit de pakjes van Home Made en Koopmans, ik hoefde bijvoorbeeld bij Home Made dan alleen maar water toe te voegen en in de oven te zetten. Ik kleedde deze taart dan leuk aan en zette deze bij de vlaaien van de bakker. De reacties op mijn eigen gebakken taarten waren altijd superpositief! Als ik zei dat deze van Home Made waren kreeg ik vaak te horen: “dat maakt toch niet uit, je doet het toch maar. Ik vind het vaak al teveel werk om zelf iets te maken”.

Door alle positieve reacties ging ik door met taarten bakken voor de verjaardagen van mijn man, ouders, schoonouders, broers, zussen, neefjes, nichtjes en vrienden. Zij mochten uitkiezen wat ze wilde en ik maakte er met mijn eigen creativiteit een mooie taart van. Zo maakte ik een Nutella-taart, aardbeienvlaaien, fototaarten, verschillende sloffentaarten, slagroomtaarten, mokkataarten, M&M-KitKat-taarten, kwarktaarten en naked-cakes-taarten.

Ik probeerde verschillende vullingen en via het Internet bekeek ik ontzettend veel filmpjes om de technieken aan te leren. Zo heb ik veel sites bekeken van andere bakkers die met hun passie graag alles delen over taarten bakken. Ik kwam er al snel achter dat het Internet helemaal volstaat met filmpjes over het bakken van taarten en ik kon daar uren naar kijken.

Mijn top 3 bakkers met filmpjes om te leren bakken!

  1. Cees Holtkamp, een patissier uit Amsterdam die in de jaren ’60 zijn eigen banketbakkerswinkel is begonnen. Hij heeft daar een grote naam opgebouwd. Zelfs nadat zijn dochter en schoonzoon de zaak hebben overgenomen is Holtkamp nog altijd een begrip in Amsterdam! Nu hij met pensioen is neemt hij veel filmpjes op met zijn kleindochter Stella. Samen laten ze zien hoe leuk bakken is voor groot en klein, beginneling en gevorderde. Zij laten samen veel technieken zien en geven veel tips over waarom je iets wel moet doen of juist voor moet waken. Cees Holtkamp heeft ook een boek uitgebracht genaamd “De Banketbakker”. Deze heb ik zelf ook gekocht en haal daar heel veel tips en recepten uit.
  2. Op de website van Laura’s Bakery staan vele recepten voor taarten en koekjes. Zij geeft op haar site veel tips en laatje ook zien hoe je verschillende lekkere dingen maakt. Laura’s Bakery post heel veel ideeën voor bijvoorbeeld de feestdagen. Denk bijvoorbeeld aan taarten, koekjes en lekkere trifles voor Pasen of Kerstmis. Ook maakt zij de meest feestelijke taarten met lekkere vullingen. Laura heeft ook al verschillende bakboeken uitgebracht.
  3. Op de website van Rutger Bakt kijk ik vooral naar de recepten. Bijvoorbeeld voor het maken van een sloffendeeg met de bijhorende tips. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een slof niet te hard is na het bakken? Ook het deeg voor vlaaien gebruik ik altijd van Rutger Bakt. Rutger was de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt en heeft sinds die tijd al 7 boeken uitgebracht!

Het leuke vind ik om alles samen te combineren, de leuke ideeën van Laura’s Bakery met de deegrecepten van Rutger Bakt en de tips van Cees Holtkamp. Samen vormen zij altijd een goede basis voor mijn taarten!

Mijn bakkerstip tijdens Corona

Toen in Maart 2020 iedereen thuis moest blijven door Corona heb ik een bakvorm besteld van 15cm zodat ik kleine taarten kon bakken. Zo kon ik toch blijven bakken voor familie en vrienden. Want zij mochten geen visite ontvangen en wilde toch met het eigen gezin hun verjaardag vieren. Door kleine taartjes te bakken hadden zij toch iets feestelijks en bijzonders op tafel staan en ik kon blijven oefenen 😉

Leut & Lekker

In de afgelopen jaren heb ik veel technieken geleerd en ben ik supertrots om verder te gaan met taarten bakken en mijn eigen website te mogen publiceren! De bakmixen van Home Made en Koopmans gebruik ik niet meer (al zijn deze wel erg lekker en makkelijk) maar bestel nu mijn bakmixen van het merk FunCakes bij bijvoorbeeld Bouwhuis of Bakgoed. De toppings bestel ik meestal van het merk Brand New Cake, deze zijn erg fijn voor het maken van bijvoorbeeld Enchanted Cream of Botercrème. Ook heb ik van dit merk de kleurstoffen en een precisieweegschaal. Deze weegt exact op de gram af en is heel makkelijk als je bijvoorbeeld een deeg moet maken. Daarbij is het precies afmeten van de ingrediënten namelijk heel erg belangrijk!

Afgelopen jaar heb ik ook een aantal hulpmiddelen aangeschaft zoals een draaiplateau. Dit is erg makkelijk als ik een taart moet afsmeren. Voor dit afsmeren gebruik ik bijvoorbeeld een sidescraper en een paletmes. Hiermee kan ik taarten strak afsmeren met bijvoorbeeld botercrème of Enchanted Cream.

In het seizoen haal ik de aardbeien voor mijn taarten direct vanaf de aardbeienkwekerij. Deze aardbeien zijn ontzettend lekker! Ik vind dat je het verschil tussen verse aardbeien of uit de supermarkt heel goed proeft. Zo haal ik ook altijd verse eieren voor in mijn beslag of deeg. De eieren die ik gebruik zijn van kippen die de hele dag los rondlopen. Zij scharrelen lekker over het terrein en hierdoor zijn deze eieren nog lekkerder vind ik zelf.

Via Social Media ben ik erg actief en dat vind ik ontzettend leuk! Als ik een foto plaats krijg ik heel veel leuke en positieve reacties. Hierdoor vragen mensen mij om een taart te maken voor een verjaardag of feestje.

Ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt als ik van alles rondom leut & lekker. Ik hoop dat ik je via mijn website, blog, Instagram en Facebook kan inspireren met mijn taarten! Heb je vragen, wil je reageren op mijn berichten, of leuker nog: wil je een taart bij mij bestellen? Neem dan gerust contact met me op!

Hopelijke tot gauw!
Lieve groetjes Jouke.

Jouke Friesen

Jouke Friesen
De website Leut & Lekker is geboren uit mijn passie voor het bakken van taarten! Deze passie wil ik graag met jullie delen en hoop dat jullie veel leut beleven aan al dit lekkers.

Je kunt mij volgen op sociale media of stuur een bericht via het contactformulier.

Op dit bericht is 1 x gereageerd

  1. Edith Reply

    Wat een leuke blog Jouke. Ik wens je heel veel succes. De taarten zijn om te zien al geweldig en ik denk dat de smaak er zeker niet minder van zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *