Dino fototaart – geschiedenis in een taart

Hoe gaaf is het als je een opdracht krijgt om een dino fototaart te maken? Ik vind het zelf altijd leuk om deze te maken omdat iedere taart met een foto erop persoonlijk is.

Voordat ik de taart ga vullen begint het met een simpele vierkante taart die bestaat uit de basis ingrediënten. Zodra ik hem ga afwerken wordt de taart pas echt gevormd. Ik smeer dan eerst de zijkanten strak af met slagroom of botercrème en decoreer deze met bijvoorbeeld gekleurde spikkels of nougat. Door deze afwerking krijgt de taart al een eerste uitstraling.

Het échte karakter van de fototaart ontstaat als ook de bovenkant is afgesmeerd met slagroom en de geprinte foto erop kan. Met een topping van enchanted cream rondom de foto maakt het de taart helemaal af. Op speciaal verzoek is de dinotaart zoals afgebeeld op de foto gedecoreerd met vrolijke snoepjes. Zeker voor een kinderfeestje is dit een hele leuke combinatie omdat het hierdoor gelijk een feestje is!

Op deze pagina vind je nog een aantal voorbeelden van fototaarten die ik eerder heb gemaakt.

Waar komen onze lekkere taarten toch vandaan? Op zoek naar de geschiedenis van taart en gebak!

Deze week kwam de vraag in me op hoe de taart eigenlijk is ontstaan. Want wat er ook te vieren valt, er is altijd een reden voor taart! Samen taart eten is samen iets vieren.

Om een antwoord te vinden op mijn vraag ben ik op zoek gegaan naar informatie. Wat ik hierover heb gevonden is dat door de oude Egyptenaren al rond 9500 voor Christus taarten werden gebakken. Nou ja, taarten? Het was eerder een lekkernij bestaande uit bakjes gemaakt van haver, tarwe en rogge. Deze bakjes werden vervolgens op hete kooltjes gebakken en gevuld met honing. In het jaar 1500 voor Christus veranderde dit in een ander soort lekkernij. Toen vulden ze brood met noten, fruit en honing.

In diezelfde periode maakten ook de Grieken al lekkere gebakjes. Dit waren dunne plakjes deeg met daartussen een dun laagje suikerstroop. Zou dit later de Baklava zijn geworden?

Het banketbakken werd voor het eerst binnen Europa geïntroduceerd door de Romeinen. In de Middeleeuwen moesten vooral de mensen van adel indruk maken met hun baksels. Het was belangrijk om alle zintuigen te prikkelen, hoe meer hoe beter!

Bakpoeder was doorslaggevend

Maar de echte vooruitgang kwam pas toen betere producten en technieken beschikbaar kwamen. Denk maar eens aan de gesloten oven waarvan de temperatuur instelbaar is zodat deeg en biscuit kan rijzen.

In de 19e eeuw kwam een nieuw product op de markt waardoor deeg en biscuit beter kan rijzen, dit noemen we bakpoeder! We gebruiken bakpoeder voor het rijzingproces wat ervoor zorgt dat het deeg in volume toeneemt. Zo krijg je dus een mooie (hoge) taart zoals we die vandaag kennen.

Hoe zouden onze taarten nu toch uitzien als we geen bakpoeder hadden? Want zonder bakpoeder rijst deeg en biscuit niet, blijft je taart laag en krijgt het ook minder smaak. Kortom, een superuitvinding dus!

Lieve groetjes Jouke.

Jouke Friesen

Jouke Friesen
De website Leut & Lekker is geboren uit mijn passie voor het bakken van taarten! Deze passie wil ik graag met jullie delen en hoop dat jullie veel leut beleven aan al dit lekkers.

Je kunt mij volgen op sociale media of stuur een bericht via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *